Θρίαμβος Ερντογάν-Στη Βουλή οι Κούρδοι

21:45 24/6/2018 - Πηγή: seleo
Την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας από τον α' γύρο «κλειδώνει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με καταμετρημένο το 80,1% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της γειτονικής χώρας,

ο «σουλτάνος» ξεπερνά το απαιτούμενο 50%, καθώς βρίσκεται στο 54,25%.

Ο κυριότερος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, ακολουθεί με 29,9%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,50% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 7,25%.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 50,5% και στην Άγκυρα στο 53%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 53%.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 63,5%. Ο Ιντζέ, παράλληλα, έχει προβάδισμα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα παράλια του Αιγαίου.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 55,43% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 78,88%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 33,1%. «Θρίλερ» με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καθώς κερδίζει το 10,2% και φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, που ανήλθε στο 87%...

Keywords
Τυχαία Θέματα