Θεσσαλονίκη: Η πεζογέφυρα της παραλιακής λεωφόρου εκπέμπει SOS (ΦΩΤΟ)

17:16 23/8/2018 - Πηγή: seleo
Η πεζογέφυρα εκπέμπει S.O.S Σε ένα άρθρο του 2009, διαβάζουμε:

''Επί 40 χρόνια κανείς δεν προχώρησε στη συντήρηση της πεζογέφυρας που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Φαλήρου. Κι έτσι, ο δήμος, ο οποίος ανέλαβε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, την ευθύνη της συντήρησης, αποφάσισε να την κλείσει, έως ότου βρεθούν χρήματα για να αποκατασταθούν οι, πραγματικά μεγάλες, ζημιές! Όπως αποκαλύφθηκε μόλις σήμερα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2009, μετά από 40 χρόνια, ούτε το τότε υπουργείο
Δημοσίων Έργων και το μετέπειτα ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν συντηρήσει ποτέ τη γέφυρα, από την οποία περνούν χιλιάδες Θεσσαλονικείς κάθε χρόνο. Χρειάστηκε να καταρρεύσει το στηθαίο, για να διαπιστωθεί, από τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε μόλις πριν έναν χρόνο την ευθύνη της γέφυρας, πόσο μεγάλη ήταν η ζημιά. «Υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών και γι' αυτό προχωρήσαμε στο κλείσιμο της πεζογέφυρας. Κάποια πανό που κρεμάστηκαν προκάλεσαν τη ρίψη των κιγκλιδωμάτων, ευτυχώς όχι στην πλευρά του δρόμου, ειδάλλως ίσως να είχαμε και θύματα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. «Πρέπει να διατηρηθεί η γέφυρα, που έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης. Όφειλε να συντηρείται τακτικά, για να μην φτάσει τώρα σ’ αυτή την κατάσταση αποσύνθεσης. Κανένας δεν άγγιξε τη γέφυρα επί 40 χρόνια και πλέον ο δήμος ψάχνει τρόπο για να αντιμετωπίσει το θέμα», πρόσθεσε ο διευθυντής οδοποιίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Καμπαλαμπίδης. Κι επειδή δει, δη, χρημάτων ω άνδρες Θεσσαλονικείς, κλείνει η γέφυρα, έως ότου βρεθούν τα χρήματα.''

Αυτά τότε, το 2009....Σήμερα πέρα από την αντικατάσταση των κάγκελων δεν έχει υπάρξει καμιά άλλη παρέμβαση.

Σύμφωνα με την άποψη φίλου μηχανικού, δεν πέφτει μια γέφυρα επειδή φαίνονται τα σιδερά της καθώς φορτία πεζών φέρει και το ίδιο βάρος της. Λογικά είναι προεντεταμένη , οπότε καλά κρατεί. Όσο για την αντοχή της σε σεισμό , έχει χοντρά υποστυλώματα που βοηθούν στην αντισεισμική προστασία της. Το κόστος συντήρησης λογικά είναι μεγάλο, μιας και δεν γνωρίζουμε πόσο καλά κρατάει η προένταση , γιατί ο ερπυσμός και η συστολή ξηράνσεως επιδρούν αρνητικά στο αντιβέλος που γίνεται, λόγω της προέντασης. Άρα καταρχήν έλεγχος της προέντασης , αν και εφόσον υπάρχει.

Δεύτερον , έλεγχος για το κατά πόσον τα σίδερα έχουν βγει στον αέρα. Τώρα εκεί πρέπει να μπει μανδύας οπλισμένου σκυροδέματος ώστε να προστατευθεί ο φέροντας οργανισμός.

Αυτά για τα στατικά φορτία. για τα σεισμικά φορτία επιβάλλεται οπωσδήποτε νέα ανάλυση γιατί η γέφυρα είναι του 1969 , άρα θα έγινε με συντελεστή φάσματος επιταχύνσεων ε=0.06g και όχι του 0.16g που έχουμε σήμερα. Επιπλέον η γέφυρα θεωρείται μεγάλης σπουδαιότητας (είναι μια μορφή τοπόσημου) άρα Σι=1.4 και q (πλαστιμότητα)=1. Oι γέφυρες γίνονται με ελαστικό φάσμα. Άρα Rd(T)=αι*γι*η*β/q=0.16g*1.4*1*2.5/1=0.56g.Άρα η αδρανειακή δύναμη του σεισμού είναι 0.56 του βάρους της κατασκευής , άρα πολύ μεγάλη.
Μπορεί , παρότι τα υποστυλώματα έχουν μεγάλες διατομές , να μπει και εκεί μανδύας Ο.Σ.

Ένα καλό μελετητικό γραφείο βαθμού πτυχίου Γ' τάξης και άνω στα Στατικά, το κάνει εύκολα. Αμοιβή (εκτίμηση) από 50-100 χιλιάδες ευρώ , γιατί είναι αρχική επίλυση + αποκατάσταση.
Για τα υπόλοιπα , αν υπολογισθεί σαν επισκευή με μανδύες όλη η πλάκα καταστρώματος , η κιβωτοειδής διατομή της δοκού της γέφυρας , η διατομή των μεσοβάθρων και των ακροβάθρων , η τιμή θα είναι γύρω στα 200 ευρώ / τετρ. μέτρο, κυρίως λόγω σπουδαιότητας της κατασκευής (σημ.ως τοποσήμου υποθέτω).

σημ. συντάκτη: Θα μπορούσε πολύ απλά να συμπεριληφθεί στην ανάπλαση της Νέας Παραλίας.... Στοιχεία από: www.skyscrapercity.com, Κωνσταντίνος Πέγκοςactivethessaloniki.eu
Keywords
Τυχαία Θέματα