«Στο πόδι» κάτοικοι της Χαλκιδικής για τα τροχαία στον Άγιο Μάμα

17:16 7/12/2017 - Πηγή: seleo

Για δρόμο "καρμανιόλα" κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Αγίου Μάμαντος, για το σημείο εισόδου - εξόδου από το χωριό τους, στο οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι σε τροχαία, ζητώντας άμεσα λύση.

Μετά μάλιστα τη μετωπική σύγκρουση που σημειώθηκε πριν μερικές μέρες, στην οποία έχασε τη ζωή της μια 28χρονη κοπέλα και τραυματίστηκαν άλλες δύο γυναίκες , κάτοικοι του Αγίου Μάμαντος ανάρτησαν σήμερα Πέμπτη, στη διασταύρωση ένα πανό, ζητώντας την τοποθέτηση φαναριών για την ασφαλή διέλευση των ίδιων, αλλά και

των επισκεπτών.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ν. Προποντίδας από το 2016 έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση τόσο της μελέτης ασφαλούς διέλευσης, όσο και της κατασκευής του έργου, περιμένοντας ωστόσο το «πράσινο φως» από την Περιφέρεια, η οποία είναι υπεύθυνη.

«Όχι άλλα θύματα»

Η λήψη μέτρων για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων από τη διασταύρωση του Αγίου Μάμαντος είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού, καθώς είναι ένα σημείο που παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό φόρτο σχεδόν όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της μεγάλης εμποροπανηγύρεως με συνέπεια να σημειώνονται συχνά ατυχήματα, κάποιες φορές θανατηφόρα.

Μιλώντας στο halkidikifocus ο γεωπόνος και αγρότης, κάτοικος του Αγίου Μάμαντος, Γιώργος Μουχτιδιώτης, σημείωσε ότι «εδώ και χρόνια θρηνούμε θύματα από θανατηφόρα τροχαία που συμβαίνουν στη διασταύρωση. Η διασταύρωση παρουσιάζει μεγάλη κίνηση ειδικά το καλοκαίρι». «Στον Άγιο Μάμα οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες. Με τις συνθήκες που υπάρχουν στη διασταύρωση, οι κίνδυνοι να κινούμαστε με το τρακτέρ για να παμε στο χωράφι πολλαπλασιάζονται και για μας τους ίδιους και για τους τουρίστες. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πάμε μέχρι την Όλυνθο και να κάνουμε αναστροφή από εκεί, για να φτάσουμε στο χωράφι που είναι στην απέναντι μεριά του δρόμου», πρόσθεσε.


Όπως είπε ο κ. Μουχτιδιώτης με πρωτοβουλία μιας ομάδας κατοίκων, αναρτήθηκε σήμερα στη διασταύρωση ένα πανό που γράφει, μεταξύ άλλων, «Όχι άλλα θύματα. Όχι στον εμπαιγμό των Αρχών», τονίζοντας ότι για την κατάσταση έχει ευθύνες η Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές, χωρίς αποτέλεσμα» τόνισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι τον Μάιο οι κάτοικοι του χωριού απέστειλαν στην Περιφέρεια, το Δήμο και την Εισαγγελία έγγραφη διαμαρτυρία για την κατάσταση, με τις υπογραφές 272 οδηγών που διαμένουν στον Άγιο Μάμα. «Εμείς οι κάτοικοι δεν εφησυχάζουμε. Απαιτούμε πλέον, δεν ζητούμε απλώς, να δωθεί λύση και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα», υπογράμμισε.

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας

Από την πλευρά του ο Δήμος Ν. Προποντίδας, ήδη από το 2016 έχει αποφασίσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη σύναψη σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Νέας Προποντίδας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής) για τη σύνταξη μελέτης με τίτλο «Μελέτη βελτίωσης κυκλοφοριακών συνθηκών στον κεντρικό κόμβο εισόδου - εξόδου του οικισμού «Άγιος Μάμας», την οποία θα χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους.


Μιλώντας στο halkidikifocus ο Δήμαρχος Μανώλης Καρράς επεσήμανε ότι ο δρόμος είναι στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας, ωστόσο επειδή κρίθηκε αναγκαίο για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, «ο Δήμος έχει ζητήσει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, για να μπορέσει να προχωρήσει τη μελέτη για την κατασκευή ενός ασφαλούς κόμβου, την οποία θα χρηματοδοτήσει με δημοτικούς πόρους και στη συνέχεια την προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του κόμβου, επίσης με χρηματοδότηση του Δήμου», σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε Περιφερειακό Συμβούλιο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

halkidikifocus.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα