Στο δικαστήριο Θεσσαλονίκης η αγωγή των απογόνων Αθ. Χρυσοχόου κατά των αγωνιστών του ΣΦΕΑ

08:01 11/10/2022 - Πηγή: seleo

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έφτασε χθες η αγωγή που κατέθεσαν οι απόγονοι του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής, κατά των μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών Σπύρου Σακέτα, και Αλέκου Γρίμπα για «προσβολή μνήμης νεκρού», με φόντο την ιστορία με τη

μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου. Αγωγή από τους απογόνους του εν λόγω προσώπου ασκήθηκε και κατά ενός ακόμη μέλους του ΣΦΕΑ, του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, η οποία όμως θα εκδικασθεί αυτοτελώς.

Η αγωγή εξετάσθηκε από το δικαστήριο παρά τα αιτήματα των εναγόμενων για αναβολή, δεδομένου ότι εκκρεμεί η προσφυγή των δύο πρώτων στο ΣΘΕ για την ακύρωση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου της πόλης που αναιρούσε την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης, το 2018, για μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτο Ναρ. Η προσφυγή αυτή έγινε με την αιτιολογία των δύο μελών του ΣΦΕΑ ότι ο στρατηγός ήταν συνεργάτης των ναζί και η ονομασία οδού της πόλης προς τιμήν του αποτελεί ιστορικός αναθεωρητισμός και προσβολή του αγώνα του αντιστασιακού κινήματος.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από φορείς, κόμματα και οργανώσεις έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με το πανό του ΣΦΕΑ 1976-1974 να γράφει το σύνθημα «Η μνήμη είναι ζωντανή, η ιστορία δεν δικάζεται». Στη συγκέντρωση συμμετείχε και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Γιαννούλης και μέλη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Σχετική ανάρτηση μετά τη λήξη της διαδικασίας έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό το Facebook η Δώρα Αυγέρη τονίζοντας ότι «οι τρεις αγωνιστές της Δημοκρατίας δεν είναι κατηγορούμενοι, αλλά υπερασπιστές της τιμής και της Ιστορίας της Θεσσαλονίκης!» Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Την ώρα που στο Εφετείο της Αθήνας δικάζονται οι Χρυσαυγίτες για τα εγκλήματά τους, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης δικάζονται αγωνιστές της δημοκρατίας γιατί υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη! Παιδιά, μάλιστα, πατριωτών που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα κατά των ναζιστικών δυνάμεων Κατοχής!» για να συμπληρώσει ότι «η Ιστορία δεν δικάζεται. Γι’ αυτό και τούτος ο δικαστικός αγώνας δεν είναι υπόθεση των τριών αγωνιστών, αλλά κάθε δημοκράτη και αντιφασίστα της Θεσσαλονίκης!»

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει το επόμενο διάστημα απόφαση για την αγωγή.

Το άρθρο Στο δικαστήριο Θεσσαλονίκης η αγωγή των απογόνων Αθ. Χρυσοχόου κατά των αγωνιστών του ΣΦΕΑ εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα