Στην ΤV100 έκλεισαν τα μάτια στην αδικία μιας μητέρας με ανήλικο παιδί την ώρα που «βάπτιζαν» μισθολογικά δημοσιογράφους, φίλες και φίλους

10:02 5/8/2019 - Πηγή: seleo
Προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο του νέου δημάρχου αλλά και στους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους για το πως θα αντιμετωπισθούν ριζικά οι διαστάσεις νέων ζητημάτων στην TV100 που έχουν όσμωση ηθικών σκανδάλων.

Ένα από αυτά αφορά στις περιπτώσεις εργαζομένων που εντάχτηκαν παρατύπως σε μισθολογικές κλίμακες δημοσιογράφων για να αμείβονται με βάση την ΚΥΑ ενώ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη δημοσιογραφία. Την ίδια ώρα άλλοι δημοσιογράφοι υποτιμήθηκαν, αγνοήθηκαν και αδικήθηκαν.

Οι αποκαλύψεις έγιναν όταν οι εργασιακές καταστάσεις που διανεμήθηκαν στο προσωπικό, έφεραν στο φως περιπτώσεις εργαζομένων που παρατύπως εκτελούν χρέη άλλων ειδικοτήτων και αμείβονται με το μισθολόγιο άλλου επαγγέλματος ενώ η μεγάλη αδικία μιας εργαζόμενης προσλαμβάνει διαστάσεις μετά και από την έγγραφη καταγγελία της ιδίας που κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες προς το Δ.Σ της ΔΕΠΘΕ.


Η πρώτη παράτυπη περίπτωση αφορά σε μια γραμματέα που αμείβεται επί χρόνια ως δημοσιογράφος και είναι εγγεγραμμένη στα μισθολόγια των εσωτερικών συντακτών της ΚΥΑ ενώ θα έπρεπε βάση νόμου να αμείβεται με το ενιαίο μισθολόγιο. Η δεύτερη περίπτωση αφορά σ ένα d J, που και αυτός εμφανίζεται ως δημοσιογράφος στα μισθολόγια της ΔΕΠΘΕ ενώ θα έπρεπε να αμείβεται ως μουσικός παραγωγός. Στην πρώτη περίπτωση η νεαρά κυρία δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ στο ρεπορτάζ, και δεν ασχολήθηκε με τη συγγραφή κειμένων, και γι αυτό δεν προτάθηκε να εγγραφεί ως μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, κάτι που ισχύει και για τον παραγωγό μουσικής. Οι δύο περιπτώσεις αδικούν όμως μια άλλη δημοσιογράφο μητέρα ενός ανήλικου παιδιού που ενώ είναι εσωτερικός συντάκτης του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης αποκλείσθηκε από την μισθολογική κλίμακα που δικαιούται να ανήκει νομίμως εδώ και πολλά χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή είχαν βαφτισθεί μισθολογικά ως δημοσιογράφοι και τοποθετηθεί στην ίδια κλίμακα, τα φιλικά πρόσωπα του Γενικού Διευθυντή.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ένα από τα δυο πρόσωπα αμείβονταν ανεπίσημα ως δημοσιογράφος και πριν από το 2016 . Οι διακρίσεις αυτές που διατρέχουν τον εργασιακό χώρο της ΔΕΠΘΕ θίγουν και προσβάλλουν, το σύνολο των εργαζόμενων διότι αποκαλύπτουν ότι από πλευράς της διοίκησης, φαίνεται ότι εφαρμόζονταν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Είναι αντιληπτό επίσης ότι για ορισμένους ίσχυε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση και για άλλους μια άκρατη αυστηρότητα η οποία και εξαντλούνταν.


Όλα όσα αναφέρουμε για τις περίεργες μισθολογικές κλίμακες φαίνεται πως ήταν γνωστά στους συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΜΘ, Βασίλη Κοντογουλίδη, (που όλως τυχαίως είναι και ο διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου), στη Μαρούλα Πλήκα, στον εκπρόσωπο των εργαζομένων Γιώργο Σαράντο και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου της ΔΕΠΘΕ, Παναγιώτη Νεστορίδη, Σοφία Ασλανίδου, Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη, Αραβέλλα Σαλονικίδου, Εφραίμ Κυριζίδη, Γλυκερία Καλφακάκου, Αλέξανδρο Θάνο, Βασίλη Διαμαντάκη, Χρήστο Νικολόπουλο αφού αυτοί συμμετείχαν στα διοικητικά συμβούλια και αυτοί υπέγραφαν τις αποφάσεις και φυσικά γνώστης την όλης κατάστασης ήταν η Διευθύντρια προσωπικού Έφη Παλπάνα η οποία και αποχωρεί εντός των ερχόμενων ημερών.


Ο Κοντογλουλίδης όμως, παλαιός απερχόμενος διευθυντής της ΕΤ-3, εκπλήσσει διότι ως ένας «ακαταμάχητος» διαμεσολαβητής διαχειρίστηκε πριν από οκτώ χρόνια, υποθέσεις δημοσιογράφων με την έλευση της διοικήσεως Μπουτάρη. Στο πλαίσιο των αρχών μιας δικαιοσύνης και ισονομίας, η στρατηγική που εφάρμοσε ήταν αποδοτική και τον «καταξίωσε» εν τέλη στη διευθυντική θέση, ενώ ορισμένοι άλλοι «ανάξιοι», οδηγήθηκαν στην έξοδο τους από την επιχείρηση. Στην πορεία όμως φαίνεται πως η διαυγής ικανότητα των ματιών του υποχώρησε και δεν παρατήρησαν όσα θα έπρεπε σε μια κρίσιμη στιγμή. Ενώ ο ίδιος συμμετείχε στο Δ.Σ του 2016, τότε που ελήφθησαν οι αποφάσεις των συγκεκριμένων περιπτώσεων, δεν αντέδρασε και δεν διαμαρτυρήθηκε, ούτε στον αποκλεισμό της εργαζομένης που έχει ακόμη και έως σήμερα υπό την εποπτεία του, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί οικονομικά.
Οι επιλεκτικές μισθολογικές προτιμήσεις της διοίκησης της TV100 στις οποίες και αναφερόμαστε, είναι ανηρτημένες στη Διαύγεια με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΠΘΕ, με αριθμό πρωτοκόλλου 177 και ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2016. Οι εμβαπτίσεις έγιναν με πρόταση του Γενικού Διευθυντή Φίλιου Στάνγκου δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΗΕΑ, την ίδια μέρα που ορίστηκαν οι αρχισυντάκτες και οι διευθυντές της επιχείρησης μαζί με άλλους συναδέλφους τους, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι όλοι ήξεραν για το ποιός είναι, τί. Όμως ανοίγοντας στο διαδίκτυο την απόφαση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, κανένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δεν αντέδρασε σε ότι άλλο παρατηρούσε πλην του ονόματος του. Στην περίπτωση αυτή, η παντελής έλλειψη αντανακλαστικών είναι ξεκάθαρη και περίεργη θα λέγαμε κάτι που μας αναγκάζει να επισημάνουμε ότι προκαλούνται πολλά ερωτήματα για την πολύχρονη σιωπή.


Στο σημείο αυτό και πριν προχωρήσουμε παρακάτω διευκρινίζουμε κάτι, που θεωρούμε άμεσα αναγκαίο, ότι σε καμία περίπτωση με την κρίση μας δεν στρεφόμαστε εναντίον των απλών εργαζομένων και αγωνιστών της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης που με κόπο βγάζουν το μεροκάματο τους, αλλά ωστόσο δεν δεχόμαστε να κλείνουμε τα μάτια σε όσα γίνονται γνωστά στο χώρο της δημοσιογραφικής οικογένειας και δεν έχουμε, λόγο να τα αποκρύπτουμε, τακτική που εφαρμόζουν ορισμένοι δημοσιoγράφοι της TV100. Επισημαίνουμε όμως και κάτι ακόμη, εξίσου ιδιαίτερο. Ότι αποτελεί θλιβερό γεγονός η αδράνεια των εργασιακών εκπροσώπων της ΕΣΗΕΜΘ να μη καταγγέλλουν τα περιστατικά που λογικά ως ευφυείς δημοσιογράφοι αντιλαμβάνονται. Θα τους προτείναμε λοιπόν αν θέλουν να φέρουν επάξια τον τίτλο του συνδικαλιστή να υπερασπίζονται τους εργαζόμενους και τα κεκτημένα δικαιώματα τους, με την ίδια θέρμη που αντιμετωπίζουν την απερχόμενη διοίκηση.


Το ερώτημα λοιπόν που ακολουθεί ας προβληματίσει τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ Νίκο Καρρά μήπως και δώσει μια λογική ερμηνεία αφού ερευνήσει πρώτα, ρωτώντας τους εργαζόμενους της ΔΕΠΘΕ για τα όσα συμβαίνουν γιατί μόνο αυτοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα του περιγράψουν την πραγματική κατάσταση. Εκεί εστιάζουμε ότι βρίσκεται η ουσία του προβλήματος και αν θέλουμε να μιλούμε για αξιοκρατία και δικαιοσύνη, την οποία και δεν αμφισβητούμαι στο πρόσωπο του κυρίου Καρρά, θα πρέπει να αντιστρεφόμαστε σε όσους με τη στάση τους αδίκησαν μια γυναίκα με ανήλικο παιδί και επέτρεψαν να ευνοηθούν, δια της σιωπής μια άλλη υπάλληλος και ένας d.J.
Στο μεταξύ μετά το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τις σοβαρές επισημάνσεις που αφορούν σε διαπιστωμένες παρατυπίες της διοίκησης της Τv100, oρατός είναι ο κίνδυνος νέων περιπετειών από έναν συμπληρωματικό έλεγχο που ενδεχομένως βρίσκεται προ των πυλών, με τη νέα κυβέρνηση. Μια από τις βασικότερους παραμέτρους που εξετάζονται είναι η διασταύρωση του χρόνου εργασίας που έχουν ορισμένοι δημοσιογράφοι σε σχέση με τα όσα δήλωσαν αλλά και με το κατά πόσο οι ίδιοι ανταποκρίνονται στην οργανική θέση που έχουν.


Αυτήν τη δυσάρεστη τροπή, φοβούνται να αντιμετωπίσουν μόνο όσοι εργαζόμενοι ευνοήθηκαν και γι αυτό διστάζουν να μηνύσουν τα στελέχη της διοίκησης της ΔΕΠΘΕ για την παρακράτηση μέρους των μισθών τους από τις ωριμάνσεις 2015-2016. Στο ενδεχόμενο όμως του νέου ελέγχου, πιθανότατα να προκύψουν επιπρόσθετα στοιχεία με τις ευθύνες να προσλαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις, αφού θα γίνουν γνωστές οι περιπτώσεις εργαζομένων των οποίων οι μισθολογικές κλίμακες δεν συμβαδίζουν με τα ασφαλιστικά τους ταμεία και θα αναγκασθούν να επιστρέψουν όσα χρήματα έπαιρναν αδικαιολόγητα. Στην πλειοψηφία τους ωστόσο οι δημοσιογράφοι σε συνεργασία με τους τεχνικούς φαίνεται πως επιζητούν τρόπους να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα της διοίκησης χωρίς όμως να εμπλέξουν τη νέα διοίκηση Ζέρβα.


Με φόντο το φόβο για την αποκάλυψη νέων παρατυπιών και σε μια δεύτερη ανάγνωση ο νεοεκλεγής δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναθεωρεί πλέον τη στάση του απέναντι στη ΔΕΠΘΕ μετά και από τις τριάντα σοβαρές «επισημάνσεις φωτιά» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς το ζήτημα αποτελεί μια «καυτή πιπεριά» που αναμένεται να αγγίξει τη νέα διοίκηση αφού σε ένα μήνα αναλαμβάνει καθήκοντα. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται επαναπροσδιορίζουν τη θέση όλων και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΠΘΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ΕΔΕ προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για να μη χρεωθεί ,κατά τη δική της θητεία, τις παρατυπίες της απερχόμενης διοίκησης.
Εκτός όμως από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα τα ζητήματα της ΤV100 άρχισαν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον και άλλων δημοτικών συμβούλων που εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους και μάλιστα από τώρα προβάρουν τις δεξιότητες τους, για τη συνεδρίαση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου.


Σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που έχουν παραλάβει όλα τα μέλη του Δ.Σ της εταιρείας, και έχουν στη διάθεση τους και αρκετοί νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, η πρώτη και μεγαλύτερη επισήμανση αφορά στην μη προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ της θέσης που κατέχει παράνομα εδώ και πολλά χρόνια ο Φίλιος Στάνγκος. Άλλες περιπτώσεις αφορούν σε μη σύννομες αγορές υλικού, στις πριμοδοτήσεις υπερωριών συγκεκριμένων προσώπων, σε παράνομες παραχωρήσεις επιδομάτων τεχνικών, παράνομες ωριμάνσεις δημοσιογράφων και πολλά άλλα που απέκρυπτε η διοίκηση επί οκτώ μήνες από όλους τους Δημοτικούς συμβούλους της Θεσσαλονίκης και από τους εργαζόμενους της ΔΕΠΘΕ ενώ όλα αποκαλύφθηκαν από το ρεπορτάζ της Κατερίνας Καραμπατάκη στην εφημερίδα Μακεδονία.


Εν κατακλείδι αυτό που συνάγουμε ως προσωρινό συμπέρασμα είναι ότι οποιαδήποτε παράτυπη ένταξη εργαζομένων στο μισθολόγιο των δημοσιογράφων μιας επιχείρησης, μόνο καλό τελικά δεν μπορεί να κάνει στους ίδιους που το επιδίωξαν, διότι κάποια στιγμή αποκαλύπτονται και στην πορεία θα αναγκασθούν να επιστρέψουν στην κατηγορία που ανήκουν ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά νομικά προβλήματα. Εκείνο όμως που αποτελεί το «μεγάλο κρίμα» είναι όταν διαπιστώνει κανείς ότι δημοσιογράφοι με τραγικό τρόπο δεν αντιδρούν στην απαξίωση των κεκτημένων τους, επιτρέποντας στο εργασιακό τους πλαίσιο, την ελαστική είσοδο άλλων ειδικοτήτων και δίνοντας την απόλυτη ελευθερία στην επιλεκτική προθυμία ή απροθυμία ορισμένων συνδικαλιστών που αποτελούν κακό παράδειγμα.

Σχολιαστής

Keywords
ωρα, αδικια, ματια, παιδι, ενιαιο μισθολογιο, tv100, κυα, φως, μισθολογιο, εσηεμθ, θεσσαλονικη, εφραιμ, διαυγεια, ΕΣΗΕΑ, νέα, εδε, ΑΣΕΠ, επιδοματα, υπουργειο εσωτερικων, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , σταση εργασιας, καυτερή πιπεριά, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, επιλεκτικη χρεοκοπια, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, επιδομα παιδιου, ημερομήνια, tv100, γλυκερια, γυναικα, εδε, θητεια, μητερα, πλαισιο, τα νεα, υψος, φως, αδρανεια, αποκαλυψη, ασλανιδου, βρισκεται, γεγονος, γινονται, διοικηση, δικη, δωσει, διαδικτυο, εγγραφη, ελευθερια, ελλειψη, επρεπε, εσηεμθ, εσωτερικων, εφημεριδα μακεδονια, εφημεριδα, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, κυρια, κλιμακα, κυα, λογο, μακεδονια, μηνες, νικο, οκτω, ουσια, προβληματα, συγκεκριμενα, σιωπη, σοφια, φυσικα, φοντο, αγορες, ανηκει, δικαιωματα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, πληροφοριες, τριαντα
Τυχαία Θέματα