Σήμερα οι πρυτανικές εκλογές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι (φωτό)

07:15 11/6/2019 - Πηγή: seleo
Κάλπες στήνονται σήμερα μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη νέου πρύτανη. Οι κάλπες αναμένεται να στηθούν

από τις 8.00 ως τις 18.00 σε διάφορα σημεία μέσα στο καμπ που ορίζει η εφορευτική επιτροπή και θα είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που στήνονται καθώς στις προηγούμενες εκλογές η ψηφοφορία διεξαγόταν

ηλεκτρονικά. Δύο είναι οι καθηγητές που διεκδικούν την ψήφο των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρος Λαόπουλος και ο καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Νίκος Παπαϊωάννου. Στην προεκλογική συζήτηση, που κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με debate των υποψηφίων ενώπιον των εργαζομένων του ΑΠΘ, κυριάρχησαν τα θέματα της καθημερινότητας στο Πανεπιστήμιο, προτάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και ανομίας, προβληματισμοί για τη θέση του ΑΠΘ στον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, εκτιμήσεις για τις ενδεχόμενες δυσκολίες που συνεπάγεται η εκλογή του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων στο ΑΠΘ από δύο ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια, ζητήματα χρηματοδότησης του Ιδρύματος και αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας στην έρευνα, καθώς και θέματα ασφάλειας των υποδομών.

Πρύτανης εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, με βάση τον προβλεπόμενο στην περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 4485/2017 τρόπο υπολογισμού. Αν κατά την πρώτη ψηφοφορία κανένας από τους υποψήφιους Πρυτάνεις δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων ή σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, από τις 8:00 έως τις 18:00, στους ίδιους χώρους, μεταξύ των υποψηφίων που κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση ή μεταξύ των ισοψηφούντων στην πρώτη θέση. Αν κατά τη δεύτερη εκλογική διαδικασία με κάλπη ισοψηφήσουν δύο υποψήφιοι, επαναλαμβάνεται η εκλογική διαδικασία με κάλπη.

Σε περίπτωση άγονης διαδικασίας με κάλπη για άλλο λόγο πλην της ισοψηφίας ή της μη συγκέντρωσης απόλυτης πλειοψηφίας, η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί μέσω ηλεκτρονικής ψήφου σε ημερομηνία που θα ορισθεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή διενέργειας των εκλογών σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Αντιπρυτάνεις εκλέγονται οι τέσσερις (4) υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό των έγκυρων ψήφων, με βάση τον προβλεπόμενο στην περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 4485/2017 τρόπο υπολογισμού. Σε περίπτωση ισοψηφίας στην τελευταία εκλόγιμη θέση, η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, από τις 8:00 έως τις 18:00, στους ίδιους χώρους μεταξύ των ισοψηφούντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα