Νίκος Παρασκευόπουλος στο Seleo.gr: "Θα συνεχίσω να προσφέρω όσο περισσότερα γίνεται στη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της"

17:15 30/6/2019 - Πηγή: seleo
Ο πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλά στο Seleo.gr - μεταξύ άλλων - για την υποψηφιοτητα του στις επερχόμενες εκλογές καθώς και για μείζονα…

Συνέντευξη στην Θεοδώρα Απότα

Είστε υποψήφιος εκ νέου στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της πορείας σας στην πρώτη σας θητεία;

Είμαι οπαδός του ρητού «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και με ενδιαφέρει πάντα να αγωνίζομαι για κάτι περισσότερο από ό,τι έχω ήδη μέχρι σήμερα καταφέρει.

Αυτό, που με σιγουριά μπορώ να σας δηλώσω είναι την ικανοποίησή μου για την ευκαιρία που είχα ως βουλευτής και ως Υπουργός Δικαιοσύνης, να αναδείξω, να παρέμβω και να βοηθήσω στην επίλυση προβλημάτων της πόλης μου (για θέματα παιδείας, υγείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος κα) αλλά και τη διάθεσή μου να συνεχίσω να προσφέρω όσο περισσότερα γίνεται τόσο για την Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της, όσο και σε θέματα παιδείας, δικαιοσύνης, κοινωνικής πολιτικής και όπου μπορώ να φανώ χρήσιμος.

Ταυτόχρονα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να προωθώ και να βλέπω την υλοποίηση ιδεών, που υποστήριζα στον πρότερο επαγγελματικό μου βίο, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Αναφέρω ενδεικτικά την ψήφιση του νόμου για την ποινικοποίηση της προσφοράς ειδών μόνο σε Έλληνες, το σύμφωνο συμβίωσης, την κατάργηση του αναχρονιστικού αδικήματος της επαιτείας (περίπτωση μουσικών δρόμου), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας στη Συνταγματική Αναθεώρηση κά.

Παράλληλα η συμμετοχή μου με ενεργό ρόλο στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για τη διερεύνηση οικονομικών σκανδάλων (λ.χ. Νovartis, Εξοπλιστικά) ήταν μια έμπρακτη και θεσμική συυμβολή στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας, όπως ορίζει διαχρονικά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.


Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως επηρέασε την ψήφο των πολιτών στις Ευρωεκλογές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χαμηλά ποσοστά ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι δεν κατανόησαν τους όρους της συμφωνίας ή είναι αντίθετοι γενικά σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με την γειτονική χώρα;

Η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε εκλογικά στη Μακεδονία λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Προκύπτει άλλωστε και από τα αποτελέσματα από τους εκλογικούς χάρτες των ευρωεκλογών του 2014 και 2019. Συγκεκριμένα: Στις ευρωεκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καστοριάς είχε ποσοστό 21,23% έναντι 18,55% στις ευρωεκλογές του 2014, στο νομό Φλώρινας 27,02% το 2019 έναντι 23,52% το 2014, στα Γρεβενά 23,81% έναντι 18,59% αντίστοιχα. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση των ποσοστών για την κυβέρνηση στους νομούς που συνορεύουν με τη Βόρεια Μακεδονία. Όσο απομακρυνόμαστε από τα σύνορα, σε ορισμένους νομούς παρατηρείται μείωση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα στο νόμο Καβάλας καταγράφεται μείωση 4 περίπου μονάδων. Η καθολική γενίκευση όμως δεν ευσταθεί.

Από την ανάγνωση των παραπάνω ποσοστών προκύπτει ότι η μιντιακή προπαγάνδα και το πολωτικό κλίμα που καλλιέργησε η αξιωματική αντιπολίτευση επηρέασε κυρίως το εκλογικό σώμα που βρίσκεται μακριά από τα σύνορα, π.χ Στερεά Ελλάδα ή Πελοπόννησος. Αντίθετα δεν επηρέασε τους κατοίκους των συνόρων κάτι που είναι απόλυτα λογικό και ευεξήγητο. Οι άνθρωποι, που ζουν στα σύνορα προτιμούν την ειρηνική συνύπαρξη και την καλή γειτονία, από μία διαρκή ψυχροπολεμικής φύσεως, ένταση.

Εξάλλου η πολυπόθητη (συν)ανάπτυξη χρειάζεται περιβάλλον ειρήνης και δημοκρατίας, που επιτρέπει την ελεύθερη και απρόσκοπτη κίνηση ανθρώπων και προϊόντων. Και αυτό ακριβώς επιτυγχάνει αυτή η Συμφωνία, την ειρηνική συνύπαρξη των γειτόνων και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Με την κατάργηση των κάθε είδους αλυτρωτικών συμβόλων από τη γείτονα χώρα, την Συνταγματική Αναθεώρηση και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την πατρίδα μας κλείνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών που έπληττε την χώρα μας και τα συμφέροντά της


Πώς θα ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εμπιστοσύνη των πολιτών στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές;

Τον τελευταίο μήνα - από την ανακήρυξη των εκλογών - καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από όλους μας να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την δυναμική του, να επικοινωνήσει όχι μόνο τις προγραμματικές δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας, αλλά κυρίως το μεγάλο έργο που έγινε αυτή την τετραετία διακυβέρνησης της χώρας και δυστυχώς παραμένει άγνωστο, λόγω της συσκότισης και της παραπληροφόρησης. Είναι αλήθεια ότι έγινε εξαιρετική δουλειά σε τομείς, όπως υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, κοινωνική πολιτική, αλλά ίσως δεν φροντίσαμε όσο θα έπρεπε το επικοινωνιακό μέρος της «προώθησης» του έργου.

Σας αναφέρω σαν παράδειγμα τον εξορθολογισμό που σχεδίασε και υλοποίησε στο Υπουργείο Εργασίας η κα Θ. Φωτίου στην επιδοματική πολιτική. Πόσοι πολίτες γνωρίζουν λ.χ. ότι πριν το 2015 δίνονταν 200 επιδόματα από 120 διαφορετικές πηγές, χωρίς ενιαία κριτήρια και διασταύρωση των μητρώων; Πόσοι γνωρίζουν ότι σήμερα έχει δημιουργηθεί ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής;

Δυστυχώς, στον βαθμό που η ενημέρωση δεν γίνεται από τα ΜΜΕ, αυτή την πρωτοβουλία και συντονισμένη δράση την έχουμε αναλάβει οι υποψήφιοι βουλευτές και τα στελέχη – μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά σε κάθε γειτονιά πόρτα – πόρτα και η ανταπόκριση είναι σίγουρα θετική και η προοπτική αισιόδοξη.

Ο νόμος που συνδέεται με το όνομα σας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Υπερασπίζεστε το νόμο ως έχει ή θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Ο κάθε νόμος είναι προϊόν ενός συγκεκριμένου ιστορικού πλαισίου και ως εκ τούτου όταν εκλείψουν οι συνθήκες, οι οποίες επέβαλαν την ψήφισή του, δεν έχει νόημα η ύπαρξή του.

Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Δικαιοσύνης η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές ήταν άθλια και υπήρχαν εκτενή ρεπορτάζ στον ελληνικό και ξένο τύπο που «διέσυραν» τη χώρα. Είχε βέβαια προηγηθεί η και η πολλαπλή καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όλα αυτά ήταν γνωστά και η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων ήταν το κύριο και πρώτιστο μέλημά μας.

Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου αποσυμφορητικού νόμου δόθηκαν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα, όπως η παραμονή των αλλοδαπών που είχαν εκτίσει την ποινή τους αλλά ήταν αδύνατη η απέλασή τους, η κράτηση βαριά ασθενών που κινδύνευαν να πεθάνουν κα. Όλα αυτά σκοπίμως αποσιωπούνται.

Το γεγονός ότι μειώθηκε η εγκληματικότητα την περίοδο 2015-2016, προκύπτει από τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Βέβαια, αντί όλων αυτών ακούγονταν από πολιτικούς της ΝΔ τερατολογίες, όπως ότι αποφυλακίστηκαν 30.000 άτομα, ενώ ο πανελλήνιος πληθυσμός των φυλακών είναι 10.000 με 12.000 ή ότι οι ληστείες έφθασαν τις 273.000 το 2017 ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας ο ακριβής αριθμός είναι 4.271. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη.

Η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και η εφαρμογή του θα επιφέρει τη βελτίωση και τα αποτελέσματα θα είναι σταδιακά ορατά. Συγκεκριμένα αν επικεντρωθούμε στις αποσυμφορητικές διατάξεις, οι οποίες συγκέντρωσαν και τη σφοδρότερη κριτική, σταδιακά θα εκλείψουν με τον εξορθολογισμό του πλαισίου των απειλούμενων ποινών. Να σας θυμίσω ότι είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ισοβιτών στην Ευρώπη. Αυτή, λοιπόν, η προσπάθεια ξεκίνησε με το νέο Ποινικό Κώδικα και μετά από ένα εύλογο διάστημα εφαρμογής των διατάξεών του, δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν πλέον αποσυμφορητικοί νόμοι προσωρινού χαρακτήρα.

Εγκληματικότητα στους δρόμους, ανομία στα Πανεπιστήμια. Πώς θα ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας στην κοινωνία;

Υπήρξα πανεπιστημιακός δάσκαλος και ασφαλώς η εικόνα της ανομίας στα Πανεπιστήμια, όπως και στους δρόμους με πληγώνει αλλά και με εξοργίζει. Βέβαια οι γενικεύσεις – που προέρχονται, ιδίως, από την ΝΔ- ότι η εγκληματικότητα κυριαρχεί παντού και ότι στα πανεπιστήμια βασιλεύει η ανομία, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνονται, ούτε στην εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας βοηθούν. Είναι, η πάγια πρακτική όσων θέλουν να προκαλούν φόβο και πανικό στην κοινωνία.

Φυσικά, και δεν θέλω να εξιδανικεύσω την πραγματικότητα. Άλλωστε η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ανήκει στα αυτονόητα αιτήματα και προτάγματα του ΣΥΡΙΖΑ για μια οργανωμένη και ευνομούμενη κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ενισχύσει το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας, συνδυάζοντας το με τη δικαιοσύνη – κάτι το οποίο δεν υπάρχει καν στο πρόγραμμα της ΝΔ. Ωστόσο, το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιά κατεύθυνση επιλέγεται για την επίλυση των προβλημάτων. Η «εύκολη» λύση, χωρίς ωστόσο να είναι και η προσφορότερη, είναι η καταστολή. Σε αυτή οι κοινωνικοί αυτοματισμοί είναι κυρίαρχοι. Βέβαια, δύσκολη παραμένει η ένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων. Και είναι δύσκολη γιατί χρειάζεται οργανωμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο, στρατηγική και δράσεις συμμετοχικές. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το αίσθημα ασφάλειας ενισχύεται αν δημιουργήσουμε περίκλειστες πόλεις, κτίσουμε «τείχη» ή επενδύσουμε σε πανάκριβα συστήματα ασφαλείας. Για παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Θερμαϊκού, για τα τείχη αποκλεισμού των Ρομά με βρίσκουν αντίθετο. Με το κτίσιμο τειχών δεν λύνονται όλα δια μαγείας, το αντίθετο, μάλλον, οξύνεται περισσότερο η παραβατικότητα και ανακυκλώνονται χρόνια προβλήματα.

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και τα προβλήματα του ΟΑΣΘ. Ποια η μέθοδος που θα οδηγήσει στη βελτίωση
του Οργανισμού;

Σε μία μεγάλη και πυκνοκατοικημένη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη το κυκλοφοριακό ήταν διαχρονικά το μεγάλο πρόβλημα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Την τετραετία της διακυβέρνησής μας έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση του ΟΑΣΘ, τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας του παρελθόντος σταμάτησαν. Πλέον είναι στο τελευταίο στάδιο η επάνδρωση του στόλου με νέα λεωφορεία τα οποία θα δώσουν τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία των επιβατών. Η εικόνα της πόλης θα αλλάξει πλήρως όμως και με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ το επόμενο διάστημα. Ένα έργο που καθυστερούσε επί δεκαετίες εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων και πλέον θα παραδοθεί προς χρήση στο κοινό. Οι κεντρικές αρτηρίες της πόλης θα αποσυμφορηθούν και οι μετακινήσεις θα διευκολυνθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην ασφαλή, οικονομική και γρήγορη μετακίνηση για όλους μέσω ενός πλήρως λειτουργικού δημόσιου φορέα. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Keywords
seleo, θεσσαλονικη, γινεται, seleo, seleo.gr, υπουργειο δικαιοσυνης, συριζα, εκλογες, προσφορες, συμμετοχή, βουλη, ελλαδα, καστορια, εκκρεμότητα, επιδοματα, μμε, δραση, νεα δημοκρατια, λύση, οασθ, νέα, λεωφορεια, μετρο, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, μιλα, υπουργειο εργασιας, γρεβενα, δουλεια, εγκληματικοτητα, θεμα, καθημερινη, μμε, οασθ, προγραμμα, υγεια, χαρτες, αυξηση, βαλκανια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γειτονα, δασκαλος, διαστημα, δυστυχως, δηλωσεις, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εκκρεμότητα, ενημερωση, επρεπε, ερχονται, ευρωπη, εχθρος, υπηρχαν, θεοδωρα, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λειτουργια, ληστειες, λύση, μακεδονια, μακρια, μειωση, νοημα, νομοι, παντα, ονομα, πελοποννησος, περιβαλλον, προβληματα, πορτα, ρομα, ρολο, σιγουρα, σιγουρος, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σωμα, συστηματα ασφαλειας, σχεδιο, ταλαιπωρια, τειχη, υλοποιηση, αγνωστο, ανηκει, εφαρμογη, φυλακες, χωρα, υπουργειο, μεθοδος, πηγες, θελω να, θεματα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα