Να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χώρο από τα αυθαίρετα τραπεζοκαθίσματα

06:16 14/5/2019 - Πηγή: seleo
Το πρωί του Σαββάτου, 11/5, μέλη της «Πόλης Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» προχώρησαν σε μια συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στις μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης που λυμαίνονται και καταχρώνται το δημόσιο χώρο:

κολλήσαμε αφισάκια πάνω στα (παράνομα) γυάλινα παραπετάσματά τους, φωνάξαμε συνθήματα, βγάλαμε φωτογραφίες.

Ένας από τους κεντρικούς στόχους του νέου σχήματος είναι να υπερασπιστεί, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, τον δημόσιο χώρο από τα ιδιωτικά συμφέροντα που τον καταλαμβάνουν, τον υφαρπάζουν, κερδοσκοπούν εις βάρος του. Οι επιχειρήσεις εστίασης (και κυρίως οι μεγαλύτερες)

καταλαμβάνουν συστηματικά πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες, ακόμα και ράμπες για ΑμεΑ ή οδηγούς για άτομα με προβλήματα όρασης, με χιλιάδες τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες, τέντες, σόμπες, ζαρντινιέρες, παραπετάσματα και ό,τι άλλη κατασκευή μπορούμε να φανταστούμε. Στην Παραλία ή τα Άνω Λαδάδικα, δεν χωράς να περπατήσεις, πόσο μάλλον να κινηθείς με καροτσάκι. Στην Αριστοτέλους και άλλους δρόμους του κέντρου έχουν κτιστεί ολόκληρες λυόμενες καφετέριες, με στέγη και τοίχους, πάνω στο δημόσιο χώρο.

Φυσικά, το μεγαλύτερο ποσοστό όλων αυτών των κατασκευών είναι παράνομες. Ακόμα πιο φυσικά, όλες οι διοικήσεις μέχρι τώρα, όλες οι συστημικές παρατάξεις που κατά τα άλλο κόπτονται για την παραβατικότητα, τις ανέχονται και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Ο λόγος προφανής: ό,τι και να λένε στα λόγια και στα προγράμματα, καμιά τους δεν τολμά ή δεν θέλει να συγκρουστεί με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το βρήκαμε λοιπόν εξαιρετικά αστείο όταν την Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, η Δημοτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δύο (2) «επιχειρήσεις αφαίρεσης τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν διέθεταν τις απαιτούμενες άδειες κοινοχρήστου χώρου».

Από τον Σεπτέμβρη που θα είμαστε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση θα έχει να δίνει κάπου λογαριασμό για κάθε παράνομο τραπέζι που ανέχεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα