"Να αναγνωριστούν και από τους γείτονες μας τα ιστορικά γεγονότα, ώστε να μην ξανασυμβούν"

14:01 18/5/2019 - Πηγή: seleo
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων.

Ρεπορτάζ :Ευτέρπη Μουζακίτη

Όπως ανέφεραν, για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός καλεί το σύνολο του οργανωμένου ποντιακού χώρου σε μια συνάντηση για να συζητήθουν τα θέματα που απασχολούν τους ποντιακούς φορείς. Μάλιστα, το σύνολο των συμμετεχόντων εμειναν ευχαριστημένοι από τις δεσμεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας

ανέφερε την πρόθεση του να δημιουργηθούν δύο θεματικά πάρκα, ουσιαστικά δύο μουσεία προσφυγικού ελληνισμού, ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού,ενα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελα καθώς και ένα ακόμη μουσείο ποντιακού ελληνισμού στην Αθήνα. Παράλληλα ανέφερε την σύσταση μιας μόνιμης επιτροπής στην Βουλή με εκπροσώπους και κοινοβουλευτικούς και εκπροσώπους του οργανωμένου ποντιακού χώρου που θα μπορέσει να επιληφθεί των ζητημάτων τόσο της υλοποίησης των μουσείων και την δημιουργία μνημείων στην Αρετσού και στην Μακρόνησο. Ανέφερε την πρόθεση του να στηθεί μνημείο και να ανακηρυχθεί ως τόπος μνήμης η πλαζ Αρετσού, η περιοχή που εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Πόντιακης καταγωγής πρόσφυγες.
Ο γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών σωματείων, Κωνσταντίνος Σαρμουκασιδης, τόνισε πωως τεθηκε το κορυφαίο για εκείνους ζήτημα, της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας. Αναφορικά με την εκπαίδευση, υπήρξε η δέσμευση από την πλευρά του πρωθυπουργού ότι η έδρα ποντιακών σπουδών θα έχει πλέον κρατική ομπρέλα, το κράτος δηλαδή θα αναλάβει την λειτουργία της έδρας ποντιακών σπουδών. "Εμείς ως Πανποντιακη ομοσπονδία θεσαμε τα ζητήματα, τις πάγιες στρατηγικές διεκδικήσεις του οργανωμενου ποντιακού χώρου, όπως είναι το θεμα της διδασκαλίας της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού και της γενοκτονίας στις βαθμίδες εκπαίδευσης όπως είναι το ζητήμα της ανάληψης κεντρικού ρόλου της ελληνικής πολιτείας στο ζήτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας. Εφόσον όλα αυτά υλοποιηθούν είναι ένα πρώτο βήμα." ανέφερε ο Χρήστος Τοπαλίδης, πρόεδρος Πανποντιακης Ομοσπονδίας. Από τους εκπροσώπους των σωματείων δωριστηκε μια ποντιακή λύρα στον πρωθυπουργό, ο οποίος με την σειρά του δεσμεύτηκε ότι θα μάθει να παίζει λύρα .

Keywords
Τυχαία Θέματα