Με σκουπίδια, με αυτοκίνητα, αλλά χωρίς λεωφορεια.Μια βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

09:16 2/5/2019 - Πηγή: seleo
Η Θεσσαλονίκη, είναι ένας αγαπημένος προορισμός ντόπιων και τουριστών. Κοσμοπολίτικη, με ιστορία χιλιάδων χρόνων, γνωστή και ως η «πόλη του έρωτα», μια πόλη που σφύζει από ζωή, αιώνια φοιτητούπολη, φημισμένη…

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή και ως η «μεγάλη φτωχομάνα». Μια πόλη με το δικό της πρόσωπο, που πολλοί ζηλεύουν όσους έχουν την τύχη να ζουν μόνιμα εκεί.

Ρεπορτάζ : Ευτέρπη

Μουζακίτη

Μια πόλη που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, που κάνουν δύσκολη την ζωή των κατοικων της. Αν ρωτήσεις τους Θεσσαλονικείς, σίγουρα μέσα σε όλα, τα "κακά" της πόλης, τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα τους είναι το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα της πόλης καθώς και η εγκληματικότητα.

Κυκλοφοριακό. Το μοναδικό μέσο μαζικής συγκοινωνίας στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι τα λεοφωρεία του ΟΑΣΘ. Αυτό δημιουργεί τα εξης προβλήματα. Τεράστιος συνοστισμός μέσα στα λεωφορεία, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα την συνεχή ταλαιπωρία των πολιτών που κυκλοφορούν με τον ΟΑΣΘ. Έλλειμα στην συχνότητα των δρομολογίων υπάρχει, με τον αριθμό των οχηματών που κυκλοφορούν να υπολογίζεται περίπου στα 320. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να μην εκτελούνται ορισμένα απο τα προγραμματισμένα δρομολόγια, με αποτέλσμα συνωστισμός στις στάσεις των λεωφορείων, συνωστισμός στα λεωφορεία, ταλαιπωρία και καθυστέρηση για τους πολίτες.

Εφόσον λοιπόν το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς είναι ο ΟΑΣΘ, αρκετοί πολίτες που δεν εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια του ή απο την κατάσταση που επικρατεί, επιλέγουν να κινηθούν με ΙΧ. Η κυκλοφορική συμφόρηση είναι καθημερινό φαινόμενο στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, ενώ, η εύρεση πάρκινγκ έρχεται και προστίθεται ως ενα ακόμη πρόβλημα για τους οδηγούς. Και εκει ερχόμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο παρκάρισμα σε ράμπες και θέσεις ΑΜΕΑ, σε πεζοδρόμια, το διπλοπαρκάρισμα, που δυσκολεύουν την ζώη των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των πεζών. Και αν το πρόβλημα με τα λεωφορεία και τις θέσεις πάρκινγκ δεν είναι στο χέρι των πολιτών της Θεσσαλονίκης να άλλαξει, τότε η διευκόλυνση των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, σίγουρα είναι, καθώς είναι θέμα νοοτροπίας και κατανόησης των αναγκών των συμπολιτών μας.

Η καθαριότητα της πόλης ειναι ελλιπής και καταλογίζεται συχνά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με ξεχειλισμένους απο τα απορρίματα κάδους, με βρώμικα πεζοδρόμια, άπλυτους κάδους, αλλά και με δημόσιους χώρους όπως πλατείες και παιδικές χαρές που δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα. Ωστόσο η καθαριότητα πρέπει να λαμβάνεται ως κοινή υπόθεση τόσο των αρμόδιων αρχών όσων και των πολιτών. Στην διόγκωση του προβλήματος βέβαια συμβάλλει και το γεγονός ότι η ανακύκλωση βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς δεν προωθείται ιδιαίτερα όπως σε αντίστοιχες ευρωπαικές χώρες. Μπορεί η Θεσσαλονίκη να αύξησε το ποσοστό της ανακυκλώση των αποβλήτων που παράγει κατα 2% (22% το 2018, 20% το 2017), ωστόσο το 78% των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν, κατέληξαν σε ΧΥΤΑ.

Εκτός απο τα παραπάνω όμως πρέπει να αναφερθεί πως εξαιρετικά χαμηλά είναι τα επίπεδα πράσινου στην πόλη σε σχέση με τις διεθνείς προδιαγραφές. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης οι χώροι πράσινου καταλαμβάνουν το 4,38 % της συνολικής έκτασης (779.269 τ.μ., από τα οποία τα 257.500 τ.μ. αποτελούν το πράσινο της Πανεπιστημιούπολης). Τα ποσοστά πρασίνου όχι μόνο δεν πλησιάζουν τις διεθνείς προδιαγραφές αλλά υπολείπονται κατά πολύ.

Και μπορεί η Πανεπιστημιούπολη να έχει ένα σημαντικό ποσοστό πρασίνου για την Θεσσαλονίκη, ωστόσο ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα. Ένα απο αυτά αποτελλεί η διακίνηση ναρκωτικών εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ φοβούνται να κυκλοφορήσουν εντός του χώρου του πανεπιστημίου μετά τις απογευματινές ώρες, καθώς τα περιστατικά που σημειώνονται είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πανεπιστημιακής πραγματικότητας. Παρά τις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις της αστυνομίας εντός του ΑΠΘ αλλά και στην γύρω περιοχή, οι διακινητές εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι. Συχνά προσεγγίζουν τους διερχόμενους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αποπειραθεί να τους ληστέψουν ή έχουν σημειωθεί κλοπές. Οι φοιτητές βιώνουν φόβο και ανασφάλεια μέσα στον χώρο του ιδρύματος, σε ένα πανεπιστήμιο που από κέντρο διακίνησης ιδεών, έχει γίνει χώρος διακίνησης ναρκωτικών.

Μαζί με τα παραπάνω, σίγουρα υπάρχουν και άλλα τόσα άσχημα που δυσχαιρένουν την ζώη των Θεσσαλονικέων, τα οποία πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους οι υποψηφίοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα