"Μάστιγα" χαρακτηρίζει ο ΦΣΘ τα καταστήματα που πωλούν παράνομα φάρμακα

07:30 22/6/2018 - Πηγή: seleo
Τα καταστήματα που πωλούν παράνομα μέσω Διαδικτύου φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα φαρμακείου, ουδεμία σχέση έχουν με τα "ηλεκτρονικά φαρμακεία", καθώς τέτοια δεν υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα.

Τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αφού δεν διαθέτουν σχετική άδεια, έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, αλλά υπάρχουν αρκετά και στην Ελλάδα και πωλούν σκευάσματα αμφιβόλου σύστασης και ποιότητας, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς

κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Απ’ αυτά που λειτουργούν στο εξωτερικό, πολλά είναι εκείνα που διακινούν εκτός από τα γνωστά φάρμακα «lifestyle» (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κλπ) και άλλα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες. Επιπλέον διακινούν ναρκωτικά φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες, χωρίς καν να ζητείται ιατρική συνταγή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ)έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τονίζοντας ότι αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και ζητεί την αυστηρή εφαρμογή προς πάσα κατεύθυνση του Νόμου 4512/2018 (άρθρο 258), που ορίζει ότι μόνο τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη φαρμακείο και το σταυρό του φαρμακείου.

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή, με αφορμή την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης και ζήτησε να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου διαδικτυακού φαρμακείου.

«Τα λεγόμενα "ηλεκτρονικά φαρμακεία" δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο. Καταρχάς δεν υπάρχει ηλεκτρονικό φαρμακείο στην Ελλάδα, υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα, μερικά από τα οποία ανήκουν σε φαρμακοποιούς και πωλούν ήδη φαρμακείου. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ηλεκτρονικό φαρμακείο, πρώτον γιατί δεν υπάρχει η πιστοποίηση που πρέπει να υπάρχει για να λειτουργήσει ένα κατάστημα ως ηλεκτρονικό φαρμακείο και δεύτερον γιατί τα φαρμακεία που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα δεν πουλάνε φάρμακα. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που τα προβλέπει τη λειτουργία ηλεκτρονικών φαρμακείων, απλώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες. Για την ώρα όλα αυτά τα καταστήματα ακόμη και τα φαρμακεία που πουλάνε μέσω διαδικτύου είδη φαρμακείου, καλλυντικά ή,συμπληρώματα διατροφής δεν θεωρούνται ηλεκτρονικά φαρμακεία αλλά ηλεκτρονικά καταστήματα. Είναι σημαντική η διαφορά την οποία πρέπει να καταλάβει ο κόσμος» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι στη χώρα μας σε καμία περίπτωση στα ηλεκτρονικά καταστήματα που ανήκουν σε φαρμακοποιούς δεν πωλούνται φάρμακα.

Παράλληλα επισημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα ηλεκτρονικά φαρμακεία, γιατί αυτό προβλέπεται από το νόμο και όταν θα πιστοποιηθούν και πάρουν άδεια θα μπορούν να διαθέτουν φάρμακα μέσω διαδικτύου. "Σε πρώτη φάση θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ τα συνταγογραφούμενα φάρμακα νομίζω ότι θα αργήσουμε πάρα πολύ να τα δούμε να διατίθενται. Αλλά η ουσία είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει η ανάγκη για ηλεκτρονικό φαρμακείο. Τα φυσικά φαρμακεία είναι τόσα πολλά σε σχέση με άλλες χώρες που αν θέλει κάποιος να πάρει κάποιο φάρμακο, ακόμη και αν στο μέλλον λειτουργήσουν ηλεκτρονικά φαρμακεία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το παραγγείλει μέσα από το ίντερνετ, αφού κατεβαίνοντας από το σπίτι του υπάρχει φαρμακείο στη γωνία μόλις στρίψει. Ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα μας είναι μεγάλος, οι τιμές είναι συγκεκριμένες, οπότε ο πολίτης δεν θα κερδίζει τίποτα παραγγέλλοντας από το διαδίκτυο" πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης.

EXPO SUMMIT VI - Αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο οι ηλεκτρονικές αγορές προϊόνων στην Ελλάδα. Το 70% των πωλήσεων αφορά μόδα, αξεσουάρ, τρόφιμα ποτά και είδη φαρμακείου

Μπορεί μέχρι και προ διετίας το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα να κατέγραφε ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, ωστόσο, σήμερα, οι αποστολές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 30%, σε σχέση με πέρυσι - με την τάση να φαίνεται περαιτέρω ανοδική - ενώ το 70% των προϊόντων που αγοράζονται αφορούν κυρίως τομείς όπως μόδα - αξεσουάρ, τρόφιμα, ποτά και είδη φαρμακείου, όπως τόνισε ο διευθυντης της Ελληνικής Περιφέρειας της DHL Express για την Ελλάδα, 'Αρης Σφακιανάκης, μιλώντας από το βήμα του Export Summit VI, που πραγματοποιεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, οι δυνατότητες που δίνει το διασυνοριακά ηλεκτρονικό εμπόριο, που αναπτύσσεται με διπλάσια ταχύτητα έναντι του εγχώριου, καταγράφονται ιδιαίτερα μεγάλες και για τους εξαγωγείς, οι συνήθειες των αγοραστών αλλάζουν ραγδαία, ενώ ένας στους επτά καταναλωτές που αγοράζουν μέσω διαδικτύου, προτιμούν προϊόντα άλλης χώρας. Επίσης, το 58% των δυνητικών χρηστών Internet θα προβούν σε αγορές μέσω του διαδικτύου φέτος και το 2019 υπολογίζεται ότι η Online διεθνής αγορά λιανικής θα αντιστοιχεί στο 13% της καταναλωτικής δαπάνης. Ο κ. Σφακιανάκης, υπογράμμισε, ακόμα, ότι οι πωλήσεις με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως υπολογίζονται σε 40.000 δολάρια το λεπτό, ενώ τόνισε ότι την ημέρα του Black Friday, το 40% των νέων ψώνισαν με τη χρήση smart phone ή tablet. Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε οι Online συνδεδεμένες συσκευές υπολογίζονται σε 16 δισ., φέτος 1,6 δισ. πελάτες αναμένεται να προχωρήσουν σε αγορές μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τις παγκόσμιες πωλήσεις το 2019 να εκτιμώνται σε 3,4 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, ως το 2020 θα επενδυθούν 900 δισ. δολάρια στις διασυνοριακές αγορές, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο τρέχει με ρυθμό 25% ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Απόδοση επενδύσεων 1.900%, με το ποσοστό αρχικά να διαμορφωνόταν στο 75%, πέτυχε μια μικρή εταιρεία λιπασμάτων στην Κατερίνη, που τόλμησε να υιοθετήσει το e-commerce, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Line Group EU. Alibaba Global Service Partner, Πάρης Παναγιωτίδης. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη επιχείρηση, σε διάστημα πέντε μηνών πέτυχε το 26% του τζίρου της να αφορά σε εξαγωγές (αρχικά δεν πραγματοποιούσε καθόλου) μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας πωλήσεων Alibaba.com, που αποτελεί ένα μεγάλο Β2Β website, με παρουσία σε 190 χώρες, δύο εκατομμύρια πωλητές και 260 εκατ. αγοραστές.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, μέχρι σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες που διενεργούν πωλήσεις μέσω της Alibaba δεν ξεπερνούν τις 150, κάποιες από αυτές είναι μεγάλου μεγέθους, αλλά οι περισσότερες αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδόν 600 είναι οι εταιρείες από την Ελλάδα που απλώς αναρτούν παρουσίαση προϊόντων στο συγκεκριμένο site.

Στα επιτυχημένα ελληνικά παραδείγματα ηλεκτρονικών πωλήσεων συμπεριλαμβάνεται και εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, που παράγει χειροποίητα πλεκτά γυναικεία ενδύματα, που μέσω internet και διασυνοριακά, πωλεί 10.000 τεμάχια το έτος, κάνει εξαγωγές σε 40 χώρες και το 45% των αγοραστών της είναι πλέον πελάτες της, ενώ κατέγραψε αύξηση 30% στις express αποστολές.

Σε 6,4 τρισ. δολ στη βιομηχανία από την ψηφιακή οικονομία

Προστιθέμενη αξία ύψους 6,4 τρισ. δολαρίων υπολογίζεται ότι θα δώσει, σε βάθος 10ετίας στην παγκόσμια βιομηχανία, η ψηφιακή οικονομία και οι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θα αντιληφθούν τι ακριβώς είναι η 4η Βιομηχανική επανάσταση, την οποία κάνουν - μεταξύ άλλων - οι τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής, των robotics, της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των διαστημικών τεχνολογιών, είπε από το βήμα του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς. Οπως επισήμανε, η 4η Βιομηχανική επανάσταση μπορεί να συνάδει σε ευκαιρία και πρόκληση, αλλά δεν είναι πανάκεια, αφού υπάρχουν "κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγουμε". Κατά τον ίδιο, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι "σωστή διαχείριση της σοφής γνώσης που υπέρπαράγουμε και δεν χρησιμοποιούμε ούτε το 5% για το καλό της ανθρωπότητας".

Ο διευθυντής πωλήσεων της Cisco Systems, Νικόλας Μποτίνης, ανέφερε ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού, αν και ακολουθούν διαφορετικό ρυθμό. Πάντως, όπως επισήμανε, η Eλλάδα από το 2010 δεν έχει κάνει βήματα μετασχηματισμού, πιθανότατα λόγω οικονομικής κρίσης και έλλειψης πόρων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, "βάσει του Digital Country Index, η χώρα μας βρίσκεται στην 12 θέση στην Ευρώπη και αρκετά υψηλά στις αναζητήσεις ενδιαφερόμενων. Έτσι, στον παγκόσμιο ιστό, οι παγκόσμιοι πολίτες "ψάχνουν" την Ελλάδα στον τουρισμό, αλλά και στις εξαγωγές προϊόντων, χωρίς όμως να εστιάζουν σε συγκεκριμένες εταιρείες, πιθανότατα επειδή, οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες, μικρού μεγέθους, δεν είναι δραστήριες στο διαδίκτυο", είπε. Πρόσθεσε, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία δυναμική προσπάθεια, που βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές που είναι τα εξής: απλοποίηση διαδικασιών, ενοποίηση δομών και η υϊοθέτηση απλών, έξυπνων και ασφαλών διαδικασιών.

Οι πρώτοι ωφελημένοι από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μίας επιχείρησης είναι οι πελάτες, καθώς απολαμβάνουν πλουσιότερη customer experience, είπε, ο διευθυντής τμήματος υποστήριξης πωλήσεων τεχνολογίας, Oracle Hellas, Φραγκίσκος Ζερβός, υπογραμμίζοντας ότι σημαντικά ωφελημένο είναι και το οικοσύστημα των συνεργατών. "Τα μεγαλύτερα οφέλη απολαμβάνει η εταιρεία που μετασχηματίζεται, επειδή εφαρμόζει αποδοτικότερες, εξυπνότερες και ασφαλέστερες διαδικασίες και λειτουργίες", επισήμανε.Τα καταστήματα που πωλούν παράνομα μέσω Διαδικτύου φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα φαρμακείου, ουδεμία σχέση έχουν με τα "ηλεκτρονικά φαρμακεία", καθώς τέτοια δεν υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα. Τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αφού δεν διαθέτουν σχετική άδεια, έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, αλλά υπάρχουν αρκετά και στην Ελλάδα και πωλούν σκευάσματα αμφιβόλου σύστασης και ποιότητας, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Απ’ αυτά που λειτουργούν στο εξωτερικό, πολλά είναι εκείνα που διακινούν εκτός από τα γνωστά φάρμακα «lifestyle» (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κλπ) και άλλα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες. Επιπλέον διακινούν ναρκωτικά φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες, χωρίς καν να ζητείται ιατρική συνταγή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ)έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τονίζοντας ότι αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και ζητεί την αυστηρή εφαρμογή προς πάσα κατεύθυνση του Νόμου 4512/2018 (άρθρο 258), που ορίζει ότι μόνο τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη φαρμακείο και το σταυρό του φαρμακείου.

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή, με αφορμή την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης και ζήτησε να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου διαδικτυακού φαρμακείου.

«Τα λεγόμενα "ηλεκτρονικά φαρμακεία" δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο. Καταρχάς δεν υπάρχει ηλεκτρονικό φαρμακείο στην Ελλάδα, υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα, μερικά από τα οποία ανήκουν σε φαρμακοποιούς και πωλούν ήδη φαρμακείου. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ηλεκτρονικό φαρμακείο, πρώτον γιατί δεν υπάρχει η πιστοποίηση που πρέπει να υπάρχει για να λειτουργήσει ένα κατάστημα ως ηλεκτρονικό φαρμακείο και δεύτερον γιατί τα φαρμακεία που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα δεν πουλάνε φάρμακα. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που τα προβλέπει τη λειτουργία ηλεκτρονικών φαρμακείων, απλώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες. Για την ώρα όλα αυτά τα καταστήματα ακόμη και τα φαρμακεία που πουλάνε μέσω διαδικτύου είδη φαρμακείου, καλλυντικά ή,συμπληρώματα διατροφής δεν θεωρούνται ηλεκτρονικά φαρμακεία αλλά ηλεκτρονικά καταστήματα. Είναι σημαντική η διαφορά την οποία πρέπει να καταλάβει ο κόσμος» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι στη χώρα μας σε καμία περίπτωση στα ηλεκτρονικά καταστήματα που ανήκουν σε φαρμακοποιούς δεν πωλούνται φάρμακα.

Παράλληλα επισημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα ηλεκτρονικά φαρμακεία, γιατί αυτό προβλέπεται από το νόμο και όταν θα πιστοποιηθούν και πάρουν άδεια θα μπορούν να διαθέτουν φάρμακα μέσω διαδικτύου. "Σε πρώτη φάση θα πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ τα συνταγογραφούμενα φάρμακα νομίζω ότι θα αργήσουμε πάρα πολύ να τα δούμε να διατίθενται. Αλλά η ουσία είναι ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει η ανάγκη για ηλεκτρονικό φαρμακείο. Τα φυσικά φαρμακεία είναι τόσα πολλά σε σχέση με άλλες χώρες που αν θέλει κάποιος να πάρει κάποιο φάρμακο, ακόμη και αν στο μέλλον λειτουργήσουν ηλεκτρονικά φαρμακεία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το παραγγείλει μέσα από το ίντερνετ, αφού κατεβαίνοντας από το σπίτι του υπάρχει φαρμακείο στη γωνία μόλις στρίψει. Ο αριθμός των φαρμακείων στη χώρα μας είναι μεγάλος, οι τιμές είναι συγκεκριμένες, οπότε ο πολίτης δεν θα κερδίζει τίποτα παραγγέλλοντας από το διαδίκτυο" πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης.

EXPO SUMMIT VI - Αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο οι ηλεκτρονικές αγορές προϊόνων στην Ελλάδα. Το 70% των πωλήσεων αφορά μόδα, αξεσουάρ, τρόφιμα ποτά και είδη φαρμακείου

Μπορεί μέχρι και προ διετίας το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα να κατέγραφε ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, ωστόσο, σήμερα, οι αποστολές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 30%, σε σχέση με πέρυσι - με την τάση να φαίνεται περαιτέρω ανοδική - ενώ το 70% των προϊόντων που αγοράζονται αφορούν κυρίως τομείς όπως μόδα - αξεσουάρ, τρόφιμα, ποτά και είδη φαρμακείου, όπως τόνισε ο διευθυντης της Ελληνικής Περιφέρειας της DHL Express για την Ελλάδα, 'Αρης Σφακιανάκης, μιλώντας από το βήμα του Export Summit VI, που πραγματοποιεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, οι δυνατότητες που δίνει το διασυνοριακά ηλεκτρονικό εμπόριο, που αναπτύσσεται με διπλάσια ταχύτητα έναντι του εγχώριου, καταγράφονται ιδιαίτερα μεγάλες και για τους εξαγωγείς, οι συνήθειες των αγοραστών αλλάζουν ραγδαία, ενώ ένας στους επτά καταναλωτές που αγοράζουν μέσω διαδικτύου, προτιμούν προϊόντα άλλης χώρας. Επίσης, το 58% των δυνητικών χρηστών Internet θα προβούν σε αγορές μέσω του διαδικτύου φέτος και το 2019 υπολογίζεται ότι η Online διεθνής αγορά λιανικής θα αντιστοιχεί στο 13% της καταναλωτικής δαπάνης. Ο κ. Σφακιανάκης, υπογράμμισε, ακόμα, ότι οι πωλήσεις με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως υπολογίζονται σε 40.000 δολάρια το λεπτό, ενώ τόνισε ότι την ημέρα του Black Friday, το 40% των νέων ψώνισαν με τη χρήση smart phone ή tablet. Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε οι Online συνδεδεμένες συσκευές υπολογίζονται σε 16 δισ., φέτος 1,6 δισ. πελάτες αναμένεται να προχωρήσουν σε αγορές μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τις παγκόσμιες πωλήσεις το 2019 να εκτιμώνται σε 3,4 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, ως το 2020 θα επενδυθούν 900 δισ. δολάρια στις διασυνοριακές αγορές, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο τρέχει με ρυθμό 25% ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Απόδοση επενδύσεων 1.900%, με το ποσοστό αρχικά να διαμορφωνόταν στο 75%, πέτυχε μια μικρή εταιρεία λιπασμάτων στην Κατερίνη, που τόλμησε να υιοθετήσει το e-commerce, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Line Group EU. Alibaba Global Service Partner, Πάρης Παναγιωτίδης. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη επιχείρηση, σε διάστημα πέντε μηνών πέτυχε το 26% του τζίρου της να αφορά σε εξαγωγές (αρχικά δεν πραγματοποιούσε καθόλου) μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας πωλήσεων Alibaba.com, που αποτελεί ένα μεγάλο Β2Β website, με παρουσία σε 190 χώρες, δύο εκατομμύρια πωλητές και 260 εκατ. αγοραστές.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, μέχρι σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες που διενεργούν πωλήσεις μέσω της Alibaba δεν ξεπερνούν τις 150, κάποιες από αυτές είναι μεγάλου μεγέθους, αλλά οι περισσότερες αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδόν 600 είναι οι εταιρείες από την Ελλάδα που απλώς αναρτούν παρουσίαση προϊόντων στο συγκεκριμένο site.

Στα επιτυχημένα ελληνικά παραδείγματα ηλεκτρονικών πωλήσεων συμπεριλαμβάνεται και εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, που παράγει χειροποίητα πλεκτά γυναικεία ενδύματα, που μέσω internet και διασυνοριακά, πωλεί 10.000 τεμάχια το έτος, κάνει εξαγωγές σε 40 χώρες και το 45% των αγοραστών της είναι πλέον πελάτες της, ενώ κατέγραψε αύξηση 30% στις express αποστολές.

Σε 6,4 τρισ. δολ στη βιομηχανία από την ψηφιακή οικονομία

Προστιθέμενη αξία ύψους 6,4 τρισ. δολαρίων υπολογίζεται ότι θα δώσει, σε βάθος 10ετίας στην παγκόσμια βιομηχανία, η ψηφιακή οικονομία και οι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θα αντιληφθούν τι ακριβώς είναι η 4η Βιομηχανική επανάσταση, την οποία κάνουν - μεταξύ άλλων - οι τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής, των robotics, της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των διαστημικών τεχνολογιών, είπε από το βήμα του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς. Οπως επισήμανε, η 4η Βιομηχανική επανάσταση μπορεί να συνάδει σε ευκαιρία και πρόκληση, αλλά δεν είναι πανάκεια, αφού υπάρχουν "κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγουμε". Κατά τον ίδιο, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι "σωστή διαχείριση της σοφής γνώσης που υπέρπαράγουμε και δεν χρησιμοποιούμε ούτε το 5% για το καλό της ανθρωπότητας".

Ο διευθυντής πωλήσεων της Cisco Systems, Νικόλας Μποτίνης, ανέφερε ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού, αν και ακολουθούν διαφορετικό ρυθμό. Πάντως, όπως επισήμανε, η Eλλάδα από το 2010 δεν έχει κάνει βήματα μετασχηματισμού, πιθανότατα λόγω οικονομικής κρίσης και έλλειψης πόρων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, "βάσει του Digital Country Index, η χώρα μας βρίσκεται στην 12 θέση στην Ευρώπη και αρκετά υψηλά στις αναζητήσεις ενδιαφερόμενων. Έτσι, στον παγκόσμιο ιστό, οι παγκόσμιοι πολίτες "ψάχνουν" την Ελλάδα στον τουρισμό, αλλά και στις εξαγωγές προϊόντων, χωρίς όμως να εστιάζουν σε συγκεκριμένες εταιρείες, πιθανότατα επειδή, οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες, μικρού μεγέθους, δεν είναι δραστήριες στο διαδίκτυο", είπε. Πρόσθεσε, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία δυναμική προσπάθεια, που βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές που είναι τα εξής: απλοποίηση διαδικασιών, ενοποίηση δομών και η υϊοθέτηση απλών, έξυπνων και ασφαλών διαδικασιών.

Οι πρώτοι ωφελημένοι από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μίας επιχείρησης είναι οι πελάτες, καθώς απολαμβάνουν πλουσιότερη customer experience, είπε, ο διευθυντής τμήματος υποστήριξης πωλήσεων τεχνολογίας, Oracle Hellas, Φραγκίσκος Ζερβός, υπογραμμίζοντας ότι σημαντικά ωφελημένο είναι και το οικοσύστημα των συνεργατών. "Τα μεγαλύτερα οφέλη απολαμβάνει η εταιρεία που μετασχηματίζεται, επειδή εφαρμόζει αποδοτικότερες, εξυπνότερες και ασφαλέστερες διαδικασίες και λειτουργίες", επισήμανε.

Keywords
φαρμακα, black friday, φαρμακεια, ελλαδα, lifestyle, ζητείται, θεσσαλονικη, συγκεκριμένο, βουλη, οηε, απε-μπε, expo, dhl, express, αρης, export, σεβε, online, black, smart, phone, tablet, εταιρεία, κατερινη, group, alibaba, global, site, δολ, olympia, cisco, systems, index, oracle, hellas, κακλαμανης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, χειροποιητα, ζητείται, χωρες, αδεια, αξεσουαρ, βημα, γωνια, δολ, εδρα, θεμα, ιατρικη, μοδα, ναρκωτικα, οηε, οικονομια, το βημα, υγεια, ωρα, dhl, express, olympia, smart, αγορα, αυξηση, απε, απε-μπε, ασθενειες, αφορμη, βοηθεια, βρισκεται, γινει, διαστημα, δωσει, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εποχη, επτα, εταιρεία, ετος, ευρωπη, ζερβος, ιδιο, ιντερνετ, κλιμακα, λειτουργια, νικητας, μπε, ουσια, ουσιες, παρουσιαση, παχυσαρκια, πιστοποιηση, ποτα, πωλησεις, συγκεκριμένο, συμπληρωματα, συνταγη, σπιτι, στυτικη δυσλειτουργια, συμπληρωματα διατροφης, ταση, φαρμακειο, φυσικα, ψηφιακη, ψηφιακο, group, αγορες, alibaba, βηματα, black, phone, cisco, δημητρης, εφαρμογη, ειδη, εξαγωγες, export, ελληνικα, global, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, index, oracle, site, systems, tablet, ταξιδι, online
Τυχαία Θέματα