Η Τουρκία θα εντείνει τις προκλήσεις στην Κύπρο. Ανάλυση Stratfor

11:31 17/2/2018 - Πηγή: seleo

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι πιθανόν να εντείνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ διατυπώνει το γνωστό think tank Stratfor σε ανάλυσή του.

«Οι διαμάχες μεταξύ των πολλών κρατών που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «θερμαίνουν» τα νερά της περιοχής» σημειώνει η δεξαμενή σκέψης και προσθέτει:

«Στις 11 Φεβρουαρίου, η Κύπρος ανακοίνωσε πως ο τουρκικός στρατός

διενήργησε ασκήσεις που εμπόδισαν πλοίο της ιταλικής εταιρείας Eni. Η Κύπρος έχει προσλάβει την εταιρεία για εξορύξεις στα ύδατά της, τα οποία η Τουρκία διεκδικεί ως δικά της. Στη συνέχεια, στις 12 Φεβρουαρίου, μια τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ένα πλοίο του ελληνικού λιμενικού το οποίο βρισκόταν ανοικτά των Ιμίων, μια βραχονησίδα που διεκδικούν οι Τούρκοι. Ως απάντηση και στα δύο επεισόδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την Τουρκία να «αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες μπορεί να βλάψουν τους δεσμούς καλής γειτονίας».

«Δείχνοντας να αναγνωρίζουν το αίτημα της ΕΕ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία στις 14 Φεβρουαρίου απέσυραν τα πλοία τους από την περιοχή των Ιμίων, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις. Όμως, η διαμάχη μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας για τα οικόπεδα εξόρυξης αερίου παραμένει σε εξέλιξη» σημειώνεται στην ανάλυση.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy365

Keywords
Τυχαία Θέματα