Η Δυτική Θεσσαλονίκη εόρτασε τους Νεαπολίτες Αγίους

15:32 4/11/2018 - Πηγή: seleo
Μέσα σε ευφρόσυνο κλίμα και με αισθήματα πνευματικής χαράς η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως εόρτασε τη σύναξη των Νεαπολιτών Αγίων, σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου τ.έ., στον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό…

Να αναφερθεί ότι η Σύναξη των τοπικών Αγίων τιμάται το πρώτο Σαββατοκύριακο του μηνός Νοεμβρίου.

Ενώπιον των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, του Αγίου Θεοχάρου του Νεαπολίτου, του Αγίου Αθανασίου του Κουλακιώτου και του Αγίου Ακακίου του Ασβεστοχωρίτου καθώς και της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας τελέστηκε πανηγυρικό αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νίξιτς κ. Ιωαννικίου (Πατριαρχείο Σερβίας), ο οποίος σήμερα άγει τα ονομαστήριά του. Επίσης συμμετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους π. Μεθόδιος, ο Αρχιδιάκονος του Πατριάρχη Σερβίας π. Βλαδίμηρος, Ιερείς και Ιεροδιάκονοι της τοπικής Μητροπόλεως.

Πλήθος ευσεβών πιστών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Συκεών-Νεάπολης κ. Σίμο Δανιηλίδη, υπερεπλήρωσε τον ανακαινισμένο Ιερό Ναό αφενός μεν για να τιμήσει τους Αγίους της τοπικής του Εκκλησίας και να καταθέσει την ευγνωμοσύνη του, αφετέρου για να προσκυνήσει την θαυματουργή Εικόνα της Τριχερούσας, η οποία θα κοσμεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως και θα στέκεται προστάτης και φρουρός των Χριστιανών της περιοχής.

Στο θείο λόγο του ο Ποιμενάρχης της Δυτικής Θεσσαλονίκης ανέλυσε τη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, τονίζοντας ότι ο Παράδεισος είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων ενώ υπογράμμισε την ευθύνη των Ορθοδόξων Χριστιανών να κάνουν τον τόπο και τον κόσμο τούτο παράδεισο.

"Οι Άγιοι μας αγκαλιάζουν και αποτελούν για εμάς πρότυπα ζωής. Οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας το εκκλησιαστικό ήθος και τη γλώσσα του Ευαγγελίου και να μην ξεχνάμε ότι ο παράδεισος ξεκινά από αυτόν εδώ τον κόσμο" είπε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τον Θεοφίλεστατο κ. Ιωαννίκιο για την παρουσία του, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για την ενθρόνιση της Εικόνας της Παναγίας στην Μητρόπολη στον Καθηγούμενο π. Μεθόδιο.

Ζήτησε από τους πιστούς να αντισταθούν στη φυλακή της μοναξιάς και να συναντηθούν όλοι με τους Αγίους στο θαύμα της αγάπης.

Από την πλευρά του ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε ευχαριστήριους λόγους προς τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για την πρόσκληση, την τιμή και τη ζεστή φιλοξενία καθώς και για τη δυνατότητα της κοινής προσευχής, υπογραμμίζοντας τα κοινά στοιχεία των δύο Λαών με πρώτο την κοινή πίστη.

Ακολούθως, Ιερός Κλήρος και σύσσωμος ο Λαός, πραγματοποίησαν μεγαλοπρεπή Λιτανεία της Ιερής Εικόνας των Νεαπολιτών Αγίων, της Εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας και των Ιερών Λειψάνων των τιμωμένων Αγίων στους κεντρικούς δρόμους της προσφυγικής Νεάπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, Μελών των Κατηχητικών Σχολείων και της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Να σημειωθεί η αρτιότητα της οργανώσεως της πανηγύρεως της τοπικής Εκκλησίας για τους Νεαπολίτες Αγίους από τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού π. Ελευθέριο Κουτσαυτάκη, τους Εφημερίους του Ναού και τους συνεργάτες των.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Keywords
Τυχαία Θέματα