Η ανάπλαση της ιστορικής οδού Αγίου Μηνά

19:01 5/6/2019 - Πηγή: seleo
Κάτι αλλάζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την οδό Αγίου Μήνα, στην οποία, όταν ξεκίνησαν τα έργα για την ανάπλαση της τον Νοέμβριο του προηγούμενου χρόνου, βρέθηκαν οι «θαμμένες» ράγες του τραμ. Εκ τότε αποφασίστηκε η αποκλειστική πεζοδρόμηση της οδού, για να αναδειχθεί η ιστορική σημασία τόσο του δρόμου όσο και του τραμ, οι ράγες του οποίου βρίσκονται στον ανανεωμένο

πεζόδρομο και δίνουν μια πνοή από το παρελθόν.

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά και Αθλητισμού-Παιδείας Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη, και τον γενικό διευθυντή του ΚΕΠΑ Σπύρο Σκοτιδά, επιθεώρησαν το πρωί την πεζοδρόμηση της οδού Αγίου Μηνά.

«Την δεκαετία του ‘50, το τραμ ερχόταν από Τσιμισκή μέχρι εδώ και ξαναγυρνούσε. Επειδή έκοβε ταχύτητα ήταν μοναδική ευκαιρία να κάνεις σκαλάμαρία με τους φίλους σου, τότε ήμασταν 10-12 χρονών» θυμάται και περιγράφει ο κ. Μπουτάρης, που βρέθηκε σήμερα στην οδό Αγίου Μηνά, μερικές μέρες πριν την επίσημη παράδοση και τα εγκαίνια της. «Βάζαμε στις γραμμές του τραμ τα καπάκια από τις γκαζόζες για να τα ισοπεδώσει το τραμ, και αυτά να κάνουν φασαρία, σαν πυροβολισμούς. Αυτά είναι ενθύμια» συνεχίζει να αφηγείται ο κ. Μπουτάρης.

Το έργο της ανάπλασης της οδού Αγίου Μηνά έγινε με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αναπλάσεις περιοχών όπως των οδών Συγγρού, Βασιλέως Ηρακλείου, Καστρών, Αποστόλου Παύλου, καθώς και άλλων. «Όλο αυτό είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο στα τεχνικά του έργα έχει έναν προϋπολογισμό όπως ξέρετε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία, η οποία είναι υλική αλλά είναι και άυλη γιατί είναι μια πολιτιστική αξία, η οποία έρχεται να δώσει μια έμφαση στην αστική αναγέννηση και αναδιαμόρφωση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, και όχι μόνο, επομένως προσδοκούμε να έχουμε μια πόλη καλύτερη, μια πόλη ομορφότερη, με στοιχεία αστικού εξοπλισμού εκσυγχρονισμένα» τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Ο κ. Παππάς ανέφερε μάλιστα πως η διοίκηση έχει κάνει στοχευόμενες ενέργειες ώστε να προχωρήσει μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και του δήμου για την ανάπλαση της Στοάς του Αγίου Μηνά.

Αναφορικά με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που υπήρχαν στην οδό Αγίου Μηνά, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς τόνισε πως ο πεζόδρομος βρίσκεται σε κατάσταση εργοταξίου και δεν έχει παραδοθεί ακόμα.

Οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν επίσης και στο γεγονός ότι το έργο της ανάπλασης θα συμβάλλει και στην ανάδειξη της γύρω περιοχής, όπου και βρίσκεται το εβραϊκό μουσείο Θεσσαλονίκης. « Για το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η οδός Αγίου Μήνα είχε πάντα ιδιαίτερη αξία. Ο δρόμος αυτός πέρασε από πολλές και διαφορετικές φάσεις, η τελευταία φάση του ουσιαστικά ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν άρχισε να λειτουργεί το εβραϊκό μουσείο. Πιστεύουμε ότι θα αλληλεπιδράσει (με το μουσείο) γιατί ο δρόμος έγινε πολύ πιο ωραίος με την πεζοδρόμηση του και την ανάδειξη εν μέρη της ιστορίας του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έναν δρόμο που έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές. Από την Καπάνατζα, μια παλιά οθωμανική οδό, που αποτελούσε βασική αρτηρία της Θεσσαλονίκης, και ένωνε την Πλατεία Εμπορίου με την σημερινή πλατεία Φαναριώτων, μετονομάστηκε το 1912 σε Τσιμισκή, μέχρι την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και την χάραξη της νέας Τσιμισκή του σχεδίου Εμπράρ, και κατέληξε στην σημερινή της ονομασία, οδός Αγίου Μηνά. Για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης δημιούργησε την έκθεση «Μεταμορφώσεις ενός δρόμου. Από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά» που θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό έως και τις 28 Σεπτεμβρίου. Τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη ξενάγησε στην έκθεση ο Γιάννης Επαμεινώνδας, Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ΜΙΕΤ, ο οποίος τόνισε πως η έκθεση ουσιαστικά αφηγείται τόσο την ιστορία της Αγίου Μηνά, όσο και την ιστορία της γραμμής του τραμ που περνούσε από την περιοχή.

Τα εγκαίνια της ανανεωμένης πλέον οδού Αγίου Μηνά, με τίτλο «Περπατώντας την Αγίου Μηνά» στο πλαίσιο της ανοιχτής γιορτής δρόμου, είναι προγραμματισμένα για το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 12 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα