Γιατί το «Reworks» έχει φανατικό κοινό και ανήκει στα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου

20:00 31/8/2018 - Πηγή: seleo
Ρωτήσαμε και μάθαμε τους λόγους που το Reworks Festival συνεχίζει για 14η χρονιά να κάνει τη Θεσσαλονίκη γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Του Θεολόγου Ηλιού

Φέτος το Reworks Festival, κλείνει τα 14 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχει καταφέρει να αποκτήσει πιστό κοινό, να μπει στην λίστα με τα καλύτερα φεστιβάλ

στον κόσμο για τον μήνα Σεπτέμβριο και να κάνει συνεργασίες με διεθνή φεστιβάλ, καθώς ανήκει πλέον στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «We Are Europe» που συνδέει 8 μεγάλα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, που είναι κάθε χρόνο «talk of the town» και έχει κάνει τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς, με το μεγαλύτερο μέσο για ηλεκτρονική μουσική και events, το «Resident Αdvisor», να το έχει κατατάξει μέσα στα 10 καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

Γίνεται στην πόλη μας και θέλαμε να μάθουμε εκ των έσω τους λόγους που το Reworks έχει φτάσει τόσο ψηλά. Μιλήσαμε με Dj’s και διοργανωτές για να βρούμε τις απαντήσεις, λίγο πριν το 14ο Reworks Festival που φέτος αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να είναι η καλύτερη έκδοση του φεστιβά!

Andreas Athineos

Αν και το επίθετο του, σε παραπέμπει στην πρωτεύουσα, ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και κυρίως εργάζεται σε αυτή, χωρίς να μπορεί να την αποχωριστεί εύκολα. Ωστόσο ο Dj, Ανδρέας Αθηναίος, αναφέρει στο Seleo για το επίθετο του, πως προέκυψε από τον προ-προπάππου του, που το είχε ως παρατσούκλι. «Μέσα από περίεργες καταστάσεις, τελικά έγινε το επίθετο μας. Θεωρητικά έχω καταγωγή από την Αθήνα και την Αίγινα» λέει σχετικά.

Ο ίδιος παίζει στο Reworks τα τελευταία 6 χρόνια, στο γνωστό closing party που γίνεται την τελευταία ημέρα, στη ταράτσα του THE MET Hotel, όπου και φέτος θα παίξει στις 22 Σεπτεμβρίου μαζί με τους Matthew Herbert και τον Michael Mayer. «Την Κυριακή συναντιούνται άνθρωποι του φεστιβάλ που μέσα στις δυο ημέρες μπορεί να μην είπαν ούτε "γεια", λόγω δουλειάς. Έρχεται ο κόσμος που έχει περάσει πάρα πολύ καλά δυο ημέρες στο φεστιβάλ και την Κυριακή χαλαρώνει και ακούει ωραίες μουσικές. Κάνει ένα ωραίο "σβήσιμο"…» δηλώνει ο Ανδρέας Αθηναίος για το τελευταίο πάρτι.

Ο Ανδρέας Αθηναίους, έχει να μας πει τρεις λόγους, που κατά την γνώμη του, ευθύνονται για την μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ.

«Αρχικά καταφέρνει και συνδυάζει διάφορους χώρους της πόλης και πολλά σημεία, που το καθένα είναι ξεχωριστό με τον τρόπο του. Το σημαντικότερο είναι ότι συνδυάζει όλους αυτούς τους καλλιτέχνες μαζί. Σου δίνει την δυνατότητα να είσαι σε κάποιο stage και να ακούς την Nina Kraviz και να φύγεις και να πας να ακούσεις, ένα εξίσου καλό καλλιτέχνη, όπως o Μaceo Plex. Μπορείς να ακούσεις πολλές και καλές μουσικές. Αυτό το κάνει τόσο ιδιαίτερο» αναφέρει στο Seleo ο Ανδρέας Αθηναίος και τον τελευταίο λόγο τον αποδίδει στην διοργάνωση:

«Πλέον γνωρίζω πως λειτουργεί το φεστιβάλ και ξέρω ότι υπάρχει ακόμα το οικογενειακό κλίμα στην διοργάνωση. Αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όλοι είμαστε μια οικογένεια και μια ομάδα που αγαπούν αυτό που κάνουν, ειδικά ο Τάσος και ο Αναστάσης που είναι οι διοργανωτές. Το ότι υπάρχει το οικογενειακό κλίμα, είναι το «κλειδί» για να φαίνεται τόσο ζεστό το φεστιβάλ στον κόσμο».

Θυμάται την πρώτη φορά που έπαιξε στο φεστιβάλ και λέει: «Ήταν ένα όνειρο για εμένα να παίξω στο καλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Τους ανθρώπους που το διοργανώνουν τους βλέπαμε κάθε μέρα σε μαγαζιά και τους θαυμάζαμε, όπως τους θαυμάζουμε και τώρα. Το ότι με πήραν και μου πρότειναν να παίξω στο φεστιβάλ, ήταν μεγάλη υπόθεση για έναν 25χρονο τότε, που προσπαθούσε να παίξει μουσική».

ΑrΚΙ

Αραμπατζή Κική. Αυτό σημαίνει το ArKI, είναι τα δυο αρχικά γράμματα του επιθέτου και του ονόματος της γνωστής Dj και παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη. Από τα 19 της ασχολείται με την ηλεκτρονική μουσική και φέτος, θα είναι η 4η χρονιά που θα παίξει στο Reworks.

«Είναι μια μεγάλη διοργάνωση με πολύ σοβαρές βάσεις, με καλλιτέχνες που έχουν κύρος και αναγνωσιμότητα. Το καλύτερο για έμενα είναι ότι έρχεσαι σε άμεση επαφή με τον κόσμο και μπορείς άμεσα να λάβεις μηνύματα για το πόσο καλά κάνεις την δουλειά σου την δεδομένη στιγμή. Η έκφραση σου στο Reworks, έχει άμεση αλληλεπίδραση με τον κόσμο» αναφέρει η ArKI σχετικά με τους λόγους που πιστεύει ότι κάνουν ξεχωριστό το Reworks .

Ωστόσο, η ΑrKI, αποδίδει μερίδιο «ευθύνης» και στη Θεσσαλονίκη. «Έχει μοναδικό χαρακτήρα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ όμορφη πόλη για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο φεστιβάλ. Οι χώροι του φεστιβάλ, σε προδιαθέτουν για να παρασυρθείς από τους ρυθμούς του φεστιβάλ. Φυσικά κορυφαίο το κάνει και τα ονόματα που έρχονται κάθε χρόνο. Δεν είναι μόνο τα πολύ γνωστά ονόματα, αλλά και καλλιτέχνες που δεν είναι τόσο γνωστοί, αλλά έχουν συνεχώς ανοδική πορεία και λειτουργούν ως προτάσεις του φεστιβάλ. Ο κόσμος είναι ανοιχτός και σε αυτές τις προτάσεις» δηλώνει.

Όσο αναφορά την δική της εμπειρία στο Reworks: «Είναι μαγικό που μπορώ να παίξω σε ένα φεστιβάλ μέσα στην πόλη μου και από κάτω να υπάρχει κόσμος που γνωριζόμαστε, μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται από άλλες χώρες. Πλέον νιώθω πολύ οικεία με τον θεσμό αυτόν και περνάω πάρα πολύ ωραία κάθε χρόνο, γιατί απολαμβάνω και εγώ μαζί με τον κόσμο τους άλλους καλλιτέχνες. Ο κάθε καλλιτέχνης έχει την ώρα του στο φεστιβάλ και μέσα σε αυτή παρουσιάζει ο,τι είναι να παρουσιάσει, ο,τι ώρα κι αν δείχνει το ρολόι».

Η ΑrKi θα παίξει φέτος στο φεστιβάλ, την Παρασκευή στο Warehouse στις 23:30.

Αναστάσιος Διόλατζης

Ο Αναστάσιος Διόλατζης απάντησε στον τίτλο του άρθρου μέσα σε λίγες λέξεις: «αγάπη για την ηλεκτρονική μουσική». Ο ίδιος είναι ένας από τους διοργανωτές που ξεκίνησαν αυτό το φεστιβάλ πριν από 14 χρόνια.

«Ο λόγος δημιουργίας αυτού του φεστιβάλ, ήταν αποκλειστικά η αγάπη μας για την ηλεκτρονική μουσική . Αυτή η μουσική θεωρήσαμε ότι πρέπει να προβληθεί στην χώρα μας. Η αγάπη μας για αυτήν δεν έχει σβήσει, αντιθέτως μας δίνει κίνητρο να προσπαθούμε ολοένα για περισσότερα πράγματα. Είναι μια διαρκής δίψα στο να παρουσιάζουμε νέα και περισσότερα πράγματα. Αυτό κρατάει και το δικό μας ενδιαφέρον ζωντανό και αμείωτο. Έτσι μένει και το φεστιβάλ επίκαιρο και ενεργό» δηλώνει στο Seleo ο Αναστάσιος Διόλατζης.

Γιατί όμως το ονόμασαν «Reworks» το φεστιβάλ; «Επειδή η σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική έχει αυτή την εξαιρετική δυνατότητα, να αναδημιουργείται συνεχώς. Αν πάρουμε από την αρχή της αυτή την μουσική και να δούμε που έχει φτάσει, θα δούμε πως διαρκώς ανανεώνεται και ανακατασκευάζεται. Σήμερα την ηλεκτρονική μουσική την βρίσκουμε από την κλασική μουσική μέχρι και την τζαζ, δηλαδή πέρα από τα δικά της «χωράφια». Στην Ελλάδα πιστεύουν ότι ηλεκτρονική μουσική είναι μόνο η house και η techno. Αυτό που δεν έχουν συνειδητοποιήσει είναι ότι ακούν συνεχώς ηλεκτρονική μουσική στην καθημερινότητα τους, χωρίς να το ξέρουν. Εμείς σαν φεστιβάλ θέλουμε να δείχνουμε το ευρύ φάσμα της μουσικής αυτής, για αυτό ονομάσαμε το φεστιβάλ "Reworks"».

Ρωτήσαμε τον έναν εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, τελικά τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο φανατικό με αυτό το φεστιβάλ. «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που έκανε τον κόσμο φανατικό» απαντάει ο Αναστάσιος Διόλατζης «είναι ένα ραντεβού φίλων της μουσικής από όλο τον κόσμο πια, στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Εκείνη την εβδομάδα, η πόλη «αναπνέει» λίγο ηλεκτρονικά. Ο κόσμος έχει πολύ διάθεση και αυτό βοηθάει. Μαζί με το κοινό περιπατήσαμε ένα μονοπάτι που μάθαμε και ανακαλύψαμε πράγματα. Εμείς μάθαμε με τον καιρό από λάθη και παραλείψεις και το κοινό μαζί μας ανακάλυψε μουσικές, τάσεις και καλλιτέχνες. Μην ξεχνάτε, όταν ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε άλλο μουσικό φεστιβάλ. Δεν υπήρχε «έδαφος», έπρεπε να τα ξεκινήσουμε όλα από την αρχή και ζούμε σε ένα περιβάλλον που δεν είναι πολύ φιλικό στην μουσική που παίζουμε».

Το Reworks, όπως σας είπαμε, έχει ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος, τρία ευρωπαϊκά φεστιβάλ θα έχουν την δική του σκηνή στο Reworks, ενώ η ομάδα του φεστιβάλ συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην διοργάνωση φεστιβάλ του εξωτερικού. «To Reworks έχει μπει στο «We are Europe» και έτσι για πρώτη φορά θα παρουσιάσουμε το «Sonar» από την Ισπανία, το μεγαλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο γύρω από την ηλεκτρονική μουσική. Επίσης, το Reworks περήφανα φιλοξενεί τα εμβληματικά «TodaysArt» από την Ολλανδία και το« c/o pop» από την Γερμανία» αναφέρει ο Αναστάσιος Διόλατζης.

«Το φετινό Reworks, είναι η πιο φιλόδοξη έκδοση του φεστιβάλ» ισχυρίζεται ο Αναστάσιος και εξηγεί πως: «Περιμένουμε πολλά πράγματα. Είμαστε πολλοί χαρούμενοι, γιατί παρουσιάζουμε πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες. Ονόματα που έρχονται πρώτη φορά στην χώρα μας αλλά και ονόματα που έχουν να έρθουν πολλά χρόνια, οπότε για κάποιες γενιές, θα είναι σαν την πρώτη φορά!».

Φέτος το Reworks θα αρχίσει με το «Reworks Agora». Πρόκειται για το «μυαλό» του Reworks, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 16 Σεπτεμβρίου. Ομιλητές καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν πρωτοβουλίες και προτζεκτ πάνω στην μουσική, τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την ψηφιακή κουλτούρα και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα που διαμορφώνουν το μέλλον του πολιτιστικού οικοσυστήματος. Στο μουσικό σκέλος του, το Reworks Agora παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη, τους Grandbrothers με συνοδεία Ορχήστρας 18 οργάνων. Το γερμανικό ντουέτο της σύγχρονης κλασσικής μουσικής θα δώσει μια μοναδική συναυλία, μετά το πέρας του φόρουμ, συναντώντας επί σκηνής την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Reworks Festival εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα