Έφη Αχτσιόγλου: «Με την έξοδο από το πρόγραμμα θα νομοθετήσουμε αύξηση κατώτατου μισθού»

11:45 28/3/2018 - Πηγή: seleo

Τελευταία μέρα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Στην πρωινή συνεδρία για την κοινωνική πολιτική, τις εργασιακές σχέσεις και αλληλέγγυα οικονομία μίλησε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες για τα εργασιακά θέματα. Η υπουργός, τόνισε πως στόχος είναι η αξιοπρεπής εργασία. Η μείωση προστίμων για εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αδήλωτη εργασία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε οτι «το πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ θεωρούμε ότι είναι εισπρακτικό χωρίς να ωφελείται

ο εργαζόμενος. Προωθούμε μείωση του προστίμου αν ο εργαζόμενος προσληφθεί. Παραδείγματος χάριν, αν η σύμβαση που θα το κάνει ο εργοδότης είναι 3μηνη το πρόστιμο πέφτει στα 7.500 ευρώ αν είναι 12μηνη στα 3.000 ευρώ αν είναι αορίστου χρόνου στα 1.000 ευρώ. Αν υπάρξει υποτροπή όμως το πρόστιμο θα πολλαπλασιάζεται».

Ως τρίτο πυλώνα, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, λέγοντας πως, «μια ευνοϊκή κλαδική σύμβαση με ευνοϊκούς όρους θα ισχύει για όλο τον κλάδο ασχέτως αν δεν την έχουν υπογράψει όλοι». Αναοφικά με την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, τόνισε πως, «αλλαγές στη σύμβαση μόνο αν υπάρχουν καλύτεροι όροι. Επαναφορά με νόμο μετά το 2018».

Τέλος, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε «για μας η ανάπτυξη με θέσεις εργασίας με υψηλότερο κατώτατο μισθό. Όχι συμπίεση εργατικού κόστους. Με την έξοδο από το πρόγραμμα θα νομοθετήσουμε αύξηση κατώτατου μισθού. Σίγουρα χρειάζεται μελέτη για να δούμε πότε θα εφαρμοστεί. Πόση θα γίνει η αύξηση κλπ».

Να σημειωθεί πως, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνονται απόψε οι εργασίες του 11ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα