Από το παρκούρ στην κορυφή της Ευρώπης, με ένα χρυσό άλμα - H ιστορία του Μίλτου Τεντόγλου

13:20 18/8/2018 - Πηγή: seleo
Ενας 20χρονος Θεσσαλονικιός, που μεγάλωσε στα Γρεβενά και ζει πλέον στο Μαρούσι, λάτρεψε το παρκούρ, παίζει κιθάρα και μπουζούκι και είδε τον πατέρα του να γίνεται οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία…



Ο Μίλτος Τεντόγλου σκαρφάλωσε στην κορυφή της Ευρώπης μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου υπό τους ήχους του «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη. Ο προπονητής του τον χαρακτήρισε «killer, πραγματικό εκτελεστή πάνω στον αγώνα», για να προσθέσει: «Στις φλέβες του τρέχει παγωμένο αίμα».

Ο

Μίλτος απέκτησε σε πολύ νεαρή ηλικία διεθνή αναγνωρισιμότητα με τα αγωνιστικά του κατορθώματα. Σε ένα άθλημα όπως το άλμα εις μήκος, όπου ένας αθλητής μπορεί να πρωταγωνιστεί μέχρι τα 35 του χρόνια, η επιτυχία του Ελληνα πρωταθλητή είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η αγκαλιά και το φιλί της μεγάλης Γερμανίδας αθλήτριας Χάικε Ντρέσλερ, η οποία ήταν εθελόντρια στον τελικό του μήκους και έστρωνε το σκάμμα, ήταν σαν μαγικό άγγιγμα νεράιδας και δείχνει ότι ο Μίλτος έχει βαλθεί να αναγκάσει με το πείσμα του το ίδιο το σύμπαν να συνωμοτήσει υπέρ του.

Το μυστικό του είναι η προσήλωση σε αυτό που κάνει και αυτό προκύπτει από τις κατά καιρούς δηλώσεις του.

«Είναι δύσκολο να φτάσεις εκεί που θες, ωστόσο αν το βάλεις στόχο, μπορείς να πετύχεις. Αρκεί να έχεις σχέδιο και να κάνεις αυτά που πρέπει. Κρατώ την εμπειρία και συνεχίζω», δήλωσε αμέσως μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ενώ παλαιότερα είχε πει: «Το πιο σημαντικό είναι να μη βάζεις όρια στη ζωή σου. Είναι μεγάλο λάθος τα όρια. Βασική προϋπόθεση αποτελεί το να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που σου αρέσει. Να μην ακούς κανέναν από εκείνους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σού θέτουν εμπόδια ή θέλουν να σε βάλουν σε δρόμο διαφορετικό από αυτόν που εσύ θέλεις».

Από την επόμενη κιόλας ημέρα της επιτυχίας του δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνήματα στο κινητό του από εταιρείες που θέλουν να γίνουν χορηγοί του και από δημοσιογράφους για μία δήλωσή του.

Δίπλα του έχει τον τεχνικό σύμβουλο του ΣΕΓΑΣ Γιάννη Κουτσογιαννόπουλο, ο οποίος λειτουργεί ως ασπίδα αλλά και φίλτρο των εισερχόμενων προτάσεων προς τον Ελληνα πρωταθλητή.

«Ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί ούτε τις προεκτάσεις της επιτυχίας του», είπαν στο «ΘΕΜΑ» άνθρωποι που τον ζουν αυτές τις ημέρες από κοντά: «Χτυπάει συνεχώς το τηλέφωνό του. Είναι μεγάλη η πίεση που δέχεται και αν σκεφτείτε ότι είναι κλειστό παιδί, τότε καταλαβαίνετε ότι θέλει χρόνο και τρόπο για να το διαχειριστεί».

Μάλιστα για τη νέα αυτή κατάσταση ρωτήθηκε ο προπονητής του Γιώργος Πομάσκι, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Δεν πρόκειται να πάρουν τα μυαλά του αέρα. Δεν έχει τέτοια θέματα. Είναι και λίγο κλειστός χαρακτήρας και θα συνεχίσει να δουλεύει σκληρά».

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις της μητέρας του Μίλτου Ιωάννας Παπαδημητρίου, η οποία ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση γνωρίζει πολύ καλά από ψυχολογία. Μέσα στη χαρά και τον ενθουσιασμό για τη μεγάλη επιτυχία του παιδιού της, την οποία έζησε από την κερκίδα του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου, είχε την ψυχραιμία να τον επιβραβεύσει και συνάμα να τον αποφορτίσει, αφού πλέον στους ώμους του σηκώνει μεγάλο βάρος: «Είμαι πολύ περήφανη για τον Μίλτο και για τα όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στη ζωή του. Και τελευταίος να έβγαινε, πάλι περήφανη θα ήμουν για το παιδί μου. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ανατροπής. Δεν τον αγαπάμε λιγότερο αν ο Μίλτος έχει κάποια αποτυχία».

Το ξεκίνημα
Στα Γρεβενά, όπου μεγάλωσε ο Τεντόγλου και έζησε έως τα 18 του χρόνια, η ζωή κυλούσε σε ήρεμους ρυθμούς. Αγάπησε την καθημερινότητα της επαρχίας, με αποτέλεσμα η Αθήνα με τους έντονους ρυθμούς της να του φαίνεται χαώδης. Και ως παιδί και ως έφηβος λάτρευε το παρκούρ, δηλαδή την υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, από βράχους, ποτάμια, κλαδιά μέχρι τοίχους, πεζούλια ή κάγκελα. Η ενασχόληση με αυτό το άθλημα, που προήλθε από ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ’ εμποδίων, βοήθησε τον Μίλτο στην επιδεξιότητα των κινήσεών του. Η παρέα έκανε άλματα, κατέγραφε σε βίντεο τις προσπάθειες και στη συνέχεια τα ανέβαζε στο Διαδίκτυο. Το πάθος του για το παρκούρ ήταν μεγάλο, παρά τους συνεχείς μικροτραυματισμούς που τον οδήγησαν τελικά στο χειρουργικό κρεβάτι για μια επέμβαση μηνίσκου.
Από τα αγαπημένα του μέρη για να κάνει παρκούρ μαζί με τους φίλους του ήταν η πλατεία και το γήπεδο των Γρεβενών. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του επιστάτη κάθε φορά που τους έβλεπε, ο οποίος τους έδιωχνε από τις αθλητικές εγκαταστάσεις γιατί φοβόταν μη συμβεί κάποιο ατύχημα. Οι νεαροί όμως επέστρεφαν συνεχώς.

Μία μέρα τον εντόπισε ο κυνηγός ταλέντων και προπονητής του ΣΕΓΑΣ Βαγγέλης Παπανίκος, ο οποίος διέκρινε τη μεγάλη του αλτικότητα και του πρότεινε να ασχοληθεί με τον στίβο. Ολα αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος για την αναζήτηση παιδιών με ταλέντο σε όλη την περιφέρεια, το οποίο επεξεργάστηκε και εφαρμόζει η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ με πρόεδρο τον Κώστα Παναγόπουλο. Ο προπονητής έβαλε τον Μίλτο να κάνει δοκιμαστικά άλματα στο σκάμμα του γηπέδου και οι φήμες θέλουν να τον πλησιάζει και να του λέει: «Μόλις έγινες υποψήφιος άλτης».

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ο Μίλτος άρχισε να πηγαίνει σε κάποιες προπονήσεις, καθώς δεν είχε δει ζεστά το θέμα. Του άρεσε μεν ο στίβος, αλλά δεν ήθελε να δεσμεύεται από το πρόγραμμα των προπονήσεων. Οπως θυμούνται οι δικοί του άνθρωποι, τον πρώτο καιρό τον κρατούσαν στο γήπεδο με το ζόρι. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, στους Διασυλλογικούς Αγώνες κατακτά την πρώτη θέση στην ηλικία του. Οι προπονητές της Γυμναστικής Ενωσης Γρεβενών σιγουρεύτηκαν ότι είχαν να κάνουν με ένα μεγάλο ταλέντο. Προτού καταλήξει, πάντως, στο άλμα εις μήκος, πέρασε από το έπταθλο αλλά και το άλμα εις ύψος, όπου είχε και μια διάκριση.

Η ζωή του αθλητή δεν ήταν και τόσο εύκολη στην περιφέρεια. Ακόμα θυμάται το κοκκινόχωμα στο γήπεδο των Γρεβενών, το οποίο δεν έστρωναν σχεδόν ποτέ. Δεν είχε όμως εναλλακτική, αφού η μετάβαση σε γήπεδα γειτονικών πόλεων εκτός από κουραστική ήταν και κοστοβόρα. Στα 18 του χρόνια λοιπόν κατεβαίνει στην Αθήνα, πάντα στο πλαίσιο του προγράμματος του ΣΕΓΑΣ. Το ταλέντο του ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για ένα ακατέργαστο διαμάντι. Μαζί με άλλους 27 αθλητές από την περιφέρεια μένει στους ξενώνες του ΣΕΓΑΣ στο ΟΑΚΑ, όπου και προπονείται.
Η διοίκηση της ομοσπονδίας τον έθεσε υπό τις προπονητικές οδηγίες του Γιώργου Πομάσκι, ο οποίος τον ανέβασε στην κορυφή. Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων, ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ίδιας κατηγορίας και το επιστέγασμα ήρθε στο Βερολίνο με το χρυσό στην κατηγορία των ανδρών. Το ατομικό του ρεκόρ στο μήκος είναι 8,30 μ., ενώ καλύτερη φετινή του επίδοση είναι το 8,25 μ. που σημείωσε στον τελικό του Βερολίνου.

Στα 20 του χρόνια, ο Μίλτος Τεντόγλου έγινε ο νεότερος Ελληνας που κατακτά μετάλλιο στο αγώνισμά του σε επίπεδο ανδρών μετά το μεγάλο του πρότυπο, τον Λούη Τσάτουμα (ατομικό ρεκόρ 8,66 μ. το 2007), και τον Κώστα Κουκοδήμο (ατομικό ρεκόρ 8,36 μ. το 1994).

Η ζωή του
Ο Μίλτος Τεντόγλου έζησε πολλά χρόνια με τη μητέρα του, αφού ο πατέρας του ξενιτεύτηκε στη Γερμανία όπου άνοιξε εστιατόριο προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομικά την οικογένειά του. Μάλιστα όποτε ευκαιρεί πηγαίνει να δει τον γιο του σε διεθνείς αγώνες. Οι οικονομικές δυσκολίες, όμως, δεν του επιτρέπουν ακόμα να επιστρέψει στην πατρίδα.

Ο νεαρός πρωταθλητής λατρεύει τη μουσική και γι’ αυτό πήγε σε μουσικό σχολείο. Παίζει κιθάρα, μπουζούκι και πιάνο. Τις λιγοστές ελεύθερες ώρες του, αφού οι προπονήσεις είναι εντατικές και επίπονες, του αρέσει να βλέπει κινηματογράφο μαζί με την κοπέλα του και να σερφάρει στο Διαδίκτυο, ενώ συχνά ανεβάζει στα social media βίντεο και φωτογραφίες από τις συμμετοχές του σε αγώνες.

Το χρυσό άλμα
Το χρυσό μετάλλιο για τον Μίλτο Τεντόγλου ήρθε στο πέμπτο του άλμα. Πέταξε στα 8,25 μέτρα ξεπερνώντας κατά ένα εκατοστό την καλύτερη φετινή του επίδοση. Aρχισε με 7,96, ακολούθησε ένα άλμα στα 7,80 και με το τρίτο έφτασε στα 8,00, παρόλο που πάτησε 20 εκατοστά πίσω από τη βαλβίδα, ενώ το τέταρτο άλμα του ήταν άκυρο. Στην τελευταία του προσπάθεια, έχοντας εξασφαλίσει την πρωτιά, ο Μίλτος έκανε το άλμα ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν ο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη. Ο ίδιος, ο προπονητής του και η μητέρα του λένε για τον αγώνα που έδωσε:

Μίλτος Τεντόγλου: «Δεν ξεκίνησα όσο καλά θα ήθελα, αφού έκανα τεχνικά λάθη και δεν έβγαλα το άλμα που έπρεπε. Παρ’ όλα αυτά ένιωθα καλά μέσα στον αγώνα και θεωρώ ότι δικαιολογημένα βγήκε μια καλή επίδοση και το μεγάλο άλμα. Θα μπορούσα να είχα πάει και καλύτερα, ωστόσο αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και αυτό είναι το επιθυμητό».

Γιώργος Πομάσκι: «Ο Μίλτος με συγκίνησε πολύ. Οταν νίκησε, ήρθε αμέσως κοντά μου και με ρώτησε :“Κόουτς, είσαι ευχαριστημένος;”. Του έδωσα τα συγχαρητήριά μου και του είπα: “Φυσικά, Μίλτο, όλα πήγαν εξαιρετικά”. Στην αρχή είναι συγκρατημένος, θέλει πρώτα να ασφαλίσει το άλμα και να είναι σίγουρος ότι έχει ένα καλό. Μετά επιχειρεί για πιο μακριά. Δεν τον φοβήθηκα καθόλου. Είναι killer, πραγματικός εκτελεστής πάνω στον αγώνα. Στις φλέβες του κυλάει παγωμένο αίμα και είναι ικανός πάντα για το καλύτερο».

Ιωάννα Παπαδημητρίου: «Για κάποια στιγμή νιώσαμε την αγωνία να μας κυριεύει, αλλά πάντα ελπίζαμε ότι θα κάνει ένα πολύ καλό άλμα. Εβλεπα ότι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν πολύ ήρεμος και περίμενα ότι κάποια στιγμή θα βγει το άλμα που και αυτός επιθυμούσε».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
ολυμπιακος, θες, σεγασ, θεμα, νέα, ώμους, αθηνα, κυνηγός, οακα, media, protothema, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, ολυμπιακοί αγώνες, Ημέρα του παιδιού, σχεδιο αθηνα, η ζωη, βιντεο, το θεμα, βερολινο, γερμανια, γηπεδα, γρεβενα, θεμα, κιθαρα, μητερα, μουσικη, οακα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, τηλεφωνο, υψος, φημες, φωτογραφιες, ψυχολογια, αγκαλια, αγωνες, αγωνια, αιμα, ακυρο, ασπιδα, ατυχημα, γινεται, γηπεδο, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, διαδικτυο, εγινε, ειπαν, υπαρχει, εκπαιδευση, επρεπε, επιτυχια, ζωη, ιδιο, ειδος, ηλικια, θες, καγκελα, κινητο, κυνηγός, λαθη, λαθος, μακρια, μηκος, μηνες, μυστικο, μπουζουκι, μπορεις, νεοτερος, παντα, οικογενεια, ορια, παιδι, παθος, πεισμα, πιανο, ρεκορ, σεγασ, σιγουρος, συνεχεια, συγχαρητηρια, στιβος, συμπαν, σχεδιο, σχολειο, φιλι, φθινοπωρο, φορα, χαωδης, χαρα, ψυχραιμια, ωρες, κλειστο, κοπελα, κρεβατι, media, μυαλα, ποταμια, protothema, θεματα, ώμους
Τυχαία Θέματα