Άμεσες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα θα ζητήσει ο νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ

13:16 3/9/2018 - Πηγή: seleo
Τη στήριξη των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κτιριακού προβλήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), προτίθεται να διεκδικήσει στο πλαίσιο των επαφών που θα…


«Παρά τις δεσμεύσεις των κομμάτων και των κυβερνήσεων κατά το παρελθόν για την αρωγή τους στην επίλυση του κτιριακού προβλήματος καμία στην πράξη προσπάθεια δεν προχώρησε ποτέ», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διευκρινίζοντας ότι η διεκδίκηση αφορά σε «άμεσες λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος είτε μέσω της παραχώρησης

κτιριακών εγκαταστάσεων είτε μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων».
Σε ό,τι αφορά την επανίδρυση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με βάση το νέο νομικό πλαίσιο διαβεβαιώνει ότι «ο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανταποκρίθηκε πλήρως» και «το επόμενο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδηθεί είναι η λειτουργία των εγκριθέντων πλέον προγραμμάτων στην πράξη, με όρους ποιότητας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Στ. Κατρανίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Σμαρώ Αβραμίδου:

Ερ.: Έχοντας αναλάβει καθήκοντα και αποκτήσει πλέον πληρέστερη εικόνα για τα θέματα του Πανεπιστημίου έχετε αναθεωρήσει τη σειρά των προεκλογικών προτεραιοτήτων σας;
Απ.: Οι βασικοί μου στόχοι παραμένουν αυτοί που δήλωσα στην προ της εκλογής μου περίοδο. Συνίστανται στο τρίπτυχο: βελτίωση της καθημερινότητας του Πανεπιστημίου, άμεση αντιμετώπιση του εξαιρετικά οξυμένου κτιριακού προβλήματος και προώθηση της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης της ακαδημαϊκής μας ζωής.
Θεωρώ πρωταρχικές προϋποθέσεις για κάθε παραπέρα επιδίωξη και στόχο την εύρυθμη και ομαλή ζωή του Πανεπιστημίου και την αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης. Μέλημά μου είναι να δώσω άμεσες λύσεις στα μικρά καθημερινά προβλήματα και στη δημιουργία ενός γόνιμου εργασιακού κλίματος.
Όσον αφορά το κτιριακό πρόβλημα και επειδή πράγματι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χώρων, θα εργαστώ και θα επιμείνω για την εξεύρεση ευέλικτων και άμεσων λύσεων, με στόχο τη μετεγκατάσταση ορισμένων τουλάχιστον λειτουργιών του Πανεπιστημίου είτε μέσα στον ιστό της πόλης είτε σε εγγύτερες σε αυτόν περιοχές, που ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν την ανάπτυξη συνεργιών με οικονομικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στην περιοχή.
Όσον αφορά τη γενική κατεύθυνση των ακαδημαϊκών μας επιδιώξεων, είναι πεποίθησή μου ότι η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών αποτελεί προϋπόθεση για τη μακροχρόνια επιβίωση των πανεπιστημίων μας. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, σε έναν κόσμο στον οποίο χώρες, πανεπιστήμια, άνθρωποι έρχονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο κοντά, η διεθνοποίηση των ακαδημαϊκών μας δραστηριοτήτων και συνεργασιών είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα στην ιστορία.

Ερ.: Ποια είναι τα ζητήματα που θα θέσετε στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τους επικεφαλής κυβέρνησης και κομμάτων με τους οποίους θεσμικά θα συναντηθείτε στο πλαίσιο της ΔΕΘ;
Απ.: Το πρώτο και άμεσο αίτημά μου στους εκπροσώπους τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι η στήριξή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κτιριακού προβλήματος του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στεγάζεται εδώ και σχεδόν 30 έτη σε κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες σχεδιάστηκαν για έναν σαφώς μικρότερο αριθμό Τμημάτων, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων. Η δημιουργία νέων Τμημάτων, η ραγδαία ανάπτυξη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και η σχετικά πρόσφατη μεταφορά τριών Τμημάτων από την Περιφέρεια στη Θεσσαλονίκη έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κτιριακό πρόβλημα. Παρά τις δεσμεύσεις των κομμάτων και των κυβερνήσεων κατά το παρελθόν για την αρωγή τους στην επίλυση του κτιριακού προβλήματος καμία στην πράξη προσπάθεια δεν προχώρησε ποτέ. Το αίτημά μας είναι άμεσες λύσεις στην αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος είτε μέσω της παραχώρησης κτιριακών εγκαταστάσεων είτε μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων. Τόσο στη μία όσο και στην άλλη κατεύθυνση, η πολιτική βούληση των κυβερνώντων οφείλει να μετουσιωθεί σε έργα και να υπάρξει η ανάλογη οικονομική στήριξη.
Ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο θα ήθελα να θέσω στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της προϊσταμένης Αρχής και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θεωρούμε αναγκαία μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία και μια ταχύτερη ανταπόκριση σε αιτήματα του Πανεπιστημίου μας με κοινό στόχο την εύρυθμη λειτουργία του και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που αυτό παρέχει στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και στους καθηγητές του.

Ερ.: Πώς βλέπετε το θέμα των συνενώσεων των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μακεδονία;
Απ.: Η ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση, στις δύο τουλάχιστον τελευταίες δεκαετίες, ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων και ποικιλώνυμων πιέσεων, μη ακαδημαϊκού χαρακτήρα, αλλά και παρεμβάσεων της πολιτείας που οδήγησαν σε μια κατάσταση που έχει δημιουργήσει πλέον σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία, το ρόλο, ίσως και την ουσία αυτής καθαυτής της μεταλυκειακής - τεχνικής και της εν γένει τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα. Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος μέσω της συνένωσης ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πράγματι, πληρούνται οι κατ’ αρχήν προϋποθέσεις επιτυχίας του εγχειρήματος. Σε άλλες όμως τα δεδομένα δεν συνηγορούν σε μια τέτοια διαπίστωση. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι οι συνενώσεις ΤΕΙ και Πανεπιστημίων χωρίς αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης θα αποβούν εντέλει σε βάρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιό μας θεραπεύει κατά κύριο λόγο επιστήμες στο χώρο των οικονομικών και κοινωνικών επιστημών. Δεν βλέπω συμπληρωματικότητες και προ πάντων συνέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσω μιας πιθανής συνένωσής του με ΤΕΙ της περιοχής. Εξάλλου, από καμία πλευρά, δεν έχει μέχρι σήμερα τεθεί τέτοιο ζήτημα. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει διαμορφώσει τη δική του ακαδημαϊκή ταυτότητα, κατοχυρωμένη πλέον στη συνείδηση τόσο της τοπικής όσο και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας. Η διατήρηση και ενίσχυση αυτής της ταυτότητας αποτελεί το στόχο μας για τα χρόνια που έρχονται. Η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από την αναβάθμιση των προπτυχιακών μας προγραμμάτων, την περαιτέρω βελτίωση και ενδυνάμωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρουμε, κάτι στο οποίο θα συμβάλει μια πολιτική στην κατεύθυνση της διεθνοποίησής τους. Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω το σημαντικό ερευνητικό έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, κάτι το οποίο ενισχύει το διακριτό του χαρακτήρα. Με βάση στοιχεία πρόσφατης μελέτης που έχω στη διάθεσή μου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εμφανίζει την τελευταία δεκαετία υψηλότερο ρυθμό αύξησης της ερευνητικής του επίδοσης τόσο σε σχέση με τον εθνικό όσο και με τον διεθνή μέσο όρο.

Ερ.: Προχώρησε στο ΠΑΜΑΚ η ίδρυση και επανίδρυση των ΠΜΣ βάσει του νέου νόμου πλαισίου;
Απ.: Εκτός από μια εκκρεμότητα που θεωρώ ότι θα διευθετηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομικού πλαισίου. Εξάλλου, οι όποιες παρεμβάσεις της προϊσταμένης αρχής αφορούσαν σε διοικητικά ζητήματα και οικονομικές ρυθμίσεις, χωρίς να θίγουν θέματα ακαδημαϊκής ουσίας και αξιολόγησης και σε αυτά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανταποκρίθηκε πλήρως. Το επόμενο στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδηθεί είναι η λειτουργία των εγκριθέντων πλέον προγραμμάτων στην πράξη, με όρους ποιότητας, καθότι θεωρώ ότι ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις καθώς και οι αναγκαστικά ληφθείσες δεσμεύσεις πιθανόν να δημιουργήσουν κατά την πρώτη λειτουργία των νέων προγραμμάτων ορισμένα προβλήματα. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε οι νέες ρυθμίσεις να μην έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των μεταπτυχιακών μας προγραμμάτων και αυτά να διατηρήσουν το υψηλό κύρος το οποίο έχουν στην ελληνική κοινωνία. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο πιστεύω, κάτι το οποίο αποτελεί επιδίωξη της νέας πρυτανικής αρχής, ότι η διεθνοποίηση των μεταπτυχιακών μας σπουδών, μέσω θεσμοθετημένων συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής, αποτελεί την εγγύηση για την περαιτέρω αναβάθμιση και μακροημέρευσή τους.

Ερ.: Πώς σχεδιάζετε να ενδυναμώσετε τους δεσμούς του Πανεπιστημίου με την κοινωνία;
Απ.: Πέρα από την ανάγκη διεθνοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και ειδικότερα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όπως προανέφερα, εξωστρέφεια του πανεπιστημίου σημαίνει σύνδεση και στενή συνεργασία με τους φορείς της πόλης και πρώτα και κύρια τη δημοτική αρχή και την Περιφέρεια και εναρμονισμό των δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου με κοινό στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο των Βαλκανίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Πανεπιστήμιό μας μπορεί να συμβάλει με την προσέλκυση ξένων επιστημόνων και φοιτητών, μέσα από τα ακαδημαϊκά του προγράμματα, την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών, τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και εν γένει με την ανάπτυξη διεθνών μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Εξωστρέφεια σημαίνει συνεργασία και ενεργό συμμετοχή στους οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης (π.χ. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΕΚΕΤΑ κ.ά.), ανταλλαγή απόψεων και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στο οποίο πανεπιστήμιο, αγορά και κοινωνία βρίσκονται σε μια διαρκή σχέση ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης.
Τέλος, στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου μας, το οποίο όχι μόνο αποτελεί κόσμημα για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά ενδυναμώνει και εμπλουτίζει τις σχέσεις του Πανεπιστημίου με την κοινωνία της πόλης, μέσω των εξαιρετικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει μέσα από τις οποίες προάγει τη Θεσσαλονίκη σε Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά.), αλλά και μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα