Αφιέρωμα Βloomberg σε Ιβάν

01:01 22/3/2018 - Πηγή: seleo

«Μια εβδομάδα που θα μείνει αξέχαστη στον Ιβάν Σαββίδη». Με τα λόγια αυτά το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζει την είσοδο του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ - ΑΕΚ. Τώρα πλέον είναι

δισεκατομμυριούχος, προσθέτει το επίμαχο άρθρο.

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου, όταν ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας, εισέβαλε με το όπλο στην τσέπη στο χώρο του γηπέδου προς το τέλος του αγώνα προκειμένου να ακυρώσει ένα γκολ της τελευταίας στιγμής σε βάρος της ομάδας του. Πέντε μέρες αργότερα, έγινε δισεκατομμυριούχος.

Ο 58χρονος Σαββίδης δήλωσε ότι «λυπάται βαθύτατα» για το συμβάν που οδήγησε την Ελλάδα να αναβάλει το πρωτάθλημα και καταδίκασε τη FIFA, και τους αθλητικούς παράγοντες, καθώς αυτός και η ομάδα του, ΠΑΟΚ, αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα.

Η συμφωνία που... μαλακώνει το χτύπημα που υπέστη

Ωστόσο, η συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή μπορεί να μαλακώσει το χτύπημα που υπέστη. Η Japan Tobacco Inc. συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία του Σαββίδη «Donskoy Tabak» καταβάλλοντας ποσό ύψους 90 δισεκατομμύρια ρουβλιών (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια), ένα υψηλό ποσό σε μια εποχή όπου η Ρωσία θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένης μιας προγραμματισμένης αύξησης φόρου στα πακέτα τσιγάρων και μιας προτεινόμενης απαγόρευσης των πωλήσεων σε άτομα νεαρής ηλικίας. Η συναλλαγή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο, θα δώσει στον Σαββίδη καθαρό κέρδος ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αν κι έχει ελληνική υπηκοότητα, ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στη Γεωργία υπό σοβιετική κυριαρχία. Υπηρέτησε στον στρατό, ανέβηκε στην ιεραρχία ως λοχίας και άρχισε να εργάζεται στο εργοστάσιο καπνού «Don State» το 1980. Μετά από σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Ροστόφ, ο Σαββίδης ανέλαβε τον έλεγχο της κρατικής επιχείρησης το 1993, ύστερα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Διακρίθηκε ως ο πλέον επιθετικός και επιτυχημένος από τους Ρώσους παραγωγούς στην διερεύνηση της διεθνής αγοράς και την εισαγωγή τσιγάρων με γεύσεις όπως ο ιρλανδικός καφές και το ρούμι και το κεράσι.

Σε ξένες χώρες το 30% των τσιγάρων της Donskoy Tabak

Η εταιρεία «Donskoy Tabak» πωλεί περίπου το 30% των τσιγάρων της σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Υπερδνειστερίας,της αποσχισθείσας περιοχής της Μολδαβίας, σύμφωνα με τον Μαξίμ Κορολέβ, επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας «Russkiy Tabak».

«Οι πελάτες προτιμούν επίσης τα αρωματισμένα τσιγάρα και ήταν ο μοναδικός μεγάλος παραγωγός που κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την ικανοποίηση των επιθυμιών των πελατών, καθώς η εταιρεία ανέπτυξε μια ποικιλία προϊόντων», υποστήριξε.

Η «Donskoy Tabak», που ιδρύθηκε το 1857, είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία καπνού της Ρωσίας με μερίδιο αγοράς 7% και κέρδη 278 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της «Japan Tobacco».

Τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν το «Donskoy Tabak», «Kiss and Play. Ο Ιβάν Σαββίδης μεταβίβασε την κυριότητα της εταιρείας του στη σύζυγό του το 2003, όταν εξελέγη στη «Δούμα», τη ρωσική βουλή, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Τατιάνα Γκορντίνα.

Εκτός από την εταιρεία «Donskoy Tabak», ο Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης επιχειρήσεων επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος που διαχειρίζεται η μητρική εταιρεία Agrocom. Η «Atlantis-Pak» είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών συσκευασιών της Ρωσίας για τις βιομηχανίες προϊόντων κρέατος και τυριών. Ελέγχει επίσης τον «RKZ-TAVR», έναν παραγωγό αλλαντικών και την «Akva-Don», εταιρία που εμφιαλώνει πόσιμο νερό.

Τα τελευταία χρόνια αποκτά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα

Στο ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται επίσης πως, ο 58χρονος επιχειρηματίας αποκτά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως έπραξε και με τον ΠΑΟΚ το 2012, του οποίου πλήρωσε τα χρέη, αλλά και με τη καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ένα χρόνο αργότερα. Στη συνέχεια, ο ίδιος απέκτησε συμμετοχή στην κοινοπραξία που αγόρασε τον ΟΛΘ όπως επίσης προχώρησε και στην απόκτηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το Bloomberg επισημαίνει επίσης, πως ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ ζήτησε συγγνώμη για την εισβολή του με όπλο στο γήπεδο και προσθέτει πως ο ίδιος εξήγησε πως το έκανε για να προστατεύσει τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ.

Έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2013.Την περασμένη εβδομάδα σόκαρε τους φιλάθλους, όταν περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες και με ένα όπλο στην τσέπη μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του διαιτητή. Στη συνέχεια ωστόσο ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να μπει έτσι στο γήπεδο.

«Δεν είχα κανένα δικαίωμα να μπω στο γήπεδο όπως έκανα», είπε στην απολογία του στην ιστοσελίδα της ομάδας. «Ο μόνος μου στόχος ήταν να προστατεύσω δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ από προκλήσεις, ταραχές και θύματα. Παρακαλώ πιστέψτε ότι δεν είχα πρόθεση να εμπλακώ σε μια διαμάχη με τους αντιπάλους μας ή τους διαιτητές. Και προφανώς δεν απείλησα κανέναν», πρόσθεσε.

Πηγή Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα