Tο Reworks άρχισε στη Θεσσαλονίκη με το «Αgora» - Συζητήσεις για τον ακτιβισμό, την μουσική και τη δημοκρατία (ΦΩΤΟ)

14:00 17/9/2018 - Πηγή: seleo
Το Reworks Agora πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και άνοιξε για φέτος την αυλαία για το μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 15:30, το μεσημέρι της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου άρχισε το μονοήμερο διαθεματικό και πολυδύναμο forum, το Reworks Agora, στο κτίριο Μ2, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στο Reworks Agora υπήρχαν κεντρικοί ομιλητές, συζητήσεις, μουσικά performances και προβολές από κορυφαίους ειδικούς και πρωτοπόρους της δημιουργικής οικονομίας, του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της σύγχρονης σκέψης. Πρόκειται για το το «μυαλό» του Reworks, όπως είπε χαρακτηριστικά στο Seleo, ο διοργανωτής, Αναστάσιος Διόλατζης.

Για τον πολιτκό ακτιβισμό, μίλησαν ο Γιώργος Μαυρίδης, ο εκδότης του Parallaxi, Γιώργος Τούλας, ο πολεοδόμος - μηχανικός, Νίκος Καλλίγκας και συντόνισε η Αργυρώ Μπαράτα. Στη συγκεκριμένη συζήτηση, υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάστηκαν ακτιβιστικές πρωτοβουλίες δημιουργικών ομάδων και προσώπων από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι προτιμούν να απαντούν στα ζητήματα της πόλεις με δράση. Μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, μοιράστηκαν τον τρόπο που αμφισβητούν, τις εμπνευσμένες προσεγγίσεις τους και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον ακτιβισμό να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα και να προσελκύσει ένα καινούργιο νεανικό κοινό να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο μέλλον.

Ο Γιώργος Μαυρίδης σε συνομιλία του με ακροατή του Reworks Agora, του είπε κάτι σημαντικό, δίνοντας του να καταλάβει πολλά. Ο νεαρός, εξέφρασε την επιθυμία του για νέα φεστιβάλ που θα αφορούν την τέχνη. Ο Γιώργος Μαύριδης, του είπε να τολμήσει να το κάνει, αλλά «σε 10 χρόνια να έχεις το ίδιο καθαρό βλέμμα που με κοιτάς τώρα». Με αυτό τον τρόπο, ο γνωστός παρουσιαστής άφησε σχόλια για άλλα φεστιβάλ και projects που άλλαξαν στην πορεία λόγω της επιτυχίας.

Στη συνέχεια, για τις πρωτοβουλίες για τη δημοκρατία μίλησαν η καθηγήτρια του Harvard, Victoria Alsina και η σύμβουλος του προγράμματος «Thessaloniki Resilient City», Αφροδίτη Μπουϊκίδη. Οι ομιλήτριες μίλησαν για τη θεμελιώδη απειλή για τη δημοκρατία μας εάν συνεχίσουμε να αφήνουμε τους μηχανισμούς διακυβέρνησης να παρακμάζουν, δίχως να υπάρχει ένας αντίλογος πάνω σε αυτό.

«BBC: η εμπειρία της μουσικής, μια οπτική από το μέλλον» ήταν η θεματική για την οποία μίλησε ο Tim Cowlishaw, μηχανικός λογισμικού στην ομάδα Έρευνας Ίντερνετ & Μελλοντικών Υπηρεσιών (IRFS) του BBC.

Στο φόρουμ μίλησε και ο Gerhard Behles, εμπνευστής του Ableton αλλά και οι Jesler Hondema, Ralph H. Christoph,Antònia Folguera, Olof van Winden και Αναστάσιος Διόλατζης, διοργανωτές και εμπνευστές των μεγαλύτερων φεστιβάλ στον κόσμο για την ηλεκτρονική μουσική.

Το Reworks Agora έκλεισε με την συναυλία των Grandbrothers με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα