Oι έξι όροι για την υπαγωγή στον νέο νόμο Κατσέλη

06:31 4/3/2019 - Πηγή: seleo
Με την κυβέρνηση δια του Αλέκου Φλαμπουράρη να επιμένει ότι το νομοσχέδιο θα έρθει μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή αλλά και ευρωπαϊκές πηγές να τονίζουν ότι μπορεί να βρεθεί λύση…

Aπό τους Δελφούς ο κ. Φλαμπουράρης, παρουσία των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αναφέρθηκε στο όριο των 250.000 ευρώ (ως όριο αξίας της πρώτης κατοικίας) αλλά και στο όριο του δανείου το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (σ.σ μάλιστα στο νομοσχέδιο

θα αναφέρεται ότι στο όριο θα περιλαμβάνονται και οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι όπως και όλες οι υποχρεώσεις που βαραίνουν τον δανειολήπτη ενώ αν το δάνειο είναι σε ξένο νόμισμα, η μετατροπή θα γίνεται με βάση την ισοτιμία κατά την ημέρα της ένταξης. Οι επικεφαλής των τραπεζών, χαρακτήρισαν χθες στους Δελφούς ως ποιο σημαντική προϋπόθεση το να έχει καταστεί η οφειλή ληξιπρόθεσμη μέχρι τις 31/12/2018. «Αυτή η ημερομηνία θα πρέπει να είναι γραμμένη σε πέτρα» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς.

Το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει συνολικά έξι προϋποθέσεις:

Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώΗ οφειλή να είναι ληξιπρόθεσμη για τουλάχιστον 90 ημέρες στο τέλος του 2018Το δάνειο να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώΤο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης προσαυξημένο κατά 70%. Έτσι, τα όρια αυτά θα καθορίζονται ως εξής:Περίπου στα 13500-14.000 ευρώ για τον ενήλικαΈως και τα 23.500 ευρώ για τον παντρεμένοΣτα 30.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδίΣτα 35-36.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιάΣτα 41.000 ευρώ για τον παντρεμένο με τρία παιδιάΤο όριο της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο οφειλέτης (πέραν της κύριας κατοικίας) να μην ξεπερνά τα 200.000 ευρώ. Το όριο αυτό δεν έχει «κλειδώσει» και μπορεί να μειωθεί δεδομένου ότι διατυπώνονται ενστάσεις από την ΕΚΤΟι καταθέσεις του νοικοκυριού να μην ξεπερνούν το 50% της οφειλής.

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, το ύψος της επιδότησης από το κράτος θα κυμαίνεται από 5% έως και 90% επί του ποσού της δόσης που θα προκύπτει ανάλογα και με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Η επιδότηση δεν θα δίδεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά για όλη την περίοδο της ρύθμισης υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να πληρούνται τα κριτήρια.

fpress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα