Το εργοστάσιο της TSMC στην Αριζόνα θα κατασκευάζει τσιπ 4nm από το 2024 κατόπιν αιτήματος της Apple και άλλων

Το εργοστάσιο τσιπ της TSMC αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Αριζόνα, θα αρχίσει να παράγει τσιπ με την κατασκευαστική μέθοδο των 4 νανομέτρων, μόλις ανοίξει το 2024 χάρη στην προτροπή της Apple και άλλων εταιρειών, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Το εργοστάσιο είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει με την παραγωγή τσιπ 5 νανομέτρων, αλλά με την Apple

και άλλες εταιρείες να επιθυμούν όλο και περισσότερο να προμηθεύονται εξαρτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η TSMC αναβάθμισε τα σχέδιά της, ώστε η εγκατάσταση να είναι σε θέση να προμηθεύει πιο πρωτοποριακά τσιπ.

Η TSMC δήλωσε προηγουμένως ότι θα κατασκευάζει 20.000 wafers ανά μήνα στις εγκαταστάσεις της Αριζόνα, αν και η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί από αυτά τα αρχικά σχέδια, δήλωσαν οι άνθρωποι. Η Apple θα χρησιμοποιήσει περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής καθώς η παραγωγή θα ξεκινήσει.

Η Apple και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βασίζονται στην TSMC για τις ανάγκες τους σε τσιπ και η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι θα μπορούν να προμηθεύονται περισσότερους επεξεργαστές από τις ΗΠΑ, ελαχιστοποιώντας την εξάρτησή τους από την Κίνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Tim Cook έχει δηλώσει πριν μερικές ημέρες στους υπαλλήλους ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να προμηθεύεται τσιπ από το εργοστάσιο της Αριζόνα

Τα νέα σχέδια αναμένεται να ανακοινωθούν στο Φοίνιξ την ερχόμενη Τρίτη, όπου αναμένεται να παρευρεθούν ο πρόεδρος Joe Biden, η υπουργός Εμπορίου, Gina Raimondo, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, Lisa Sueκαθώς και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang.

Εκτός από την εγκατάσταση παραγωγής 4 νανομέτρων, η TSMC φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει επίσημα τα σχέδια της για μια δεύτερη φάση που περιλαμβάνει ένα νέο εργοστάσιο που θα παράγει ακόμη πιο προηγμένα τσιπ, με την κατασκευαστική μέθοδο των 3 νανομέτρων αυτή τη φορά, μια εξέλιξη που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ιδρυτή της TSMC, Morris Chang.

Τα πιο πρόσφατα τσιπ της Apple κατασκευάζονται με τη διαδικασία των 5 νανομέτρων και η μετάβαση σε πιο προηγμένες διαδικασίες αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και την αυτονομία των συστημάτων που ενσωματώνονται όπως smartphones και laptops. Η Apple φημολογείται ότι θα στηριχθεί σε κατασκευαστικές μεθόδους των 4 και 3 νανομέτρων για ορισμένα από τα επερχόμενα τσιπ της σειράς M και A για χρήση σε Mac, iPad, iPhone και άλλα προϊόντα.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα