Το Linux είναι το μόνο λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει λειτουργία διαγώνιας οθόνης

19:29 2/1/2024 - Πηγή: Insomnia

Το Linux ξεχωρίζει ως το μοναδικό λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει λειτουργία διαγώνιας οθόνης, επιτρέποντας στους χρήστες να προσαρμόζουν την κλίση στις προτιμήσεις τους.

Ένας προγραμματιστής του Linux, ο xssfox, με έδρα τη Μελβούρνη, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη δυνατότητα για να υποστηρίξει το διαγώνιο computing αφού πιστεύει ότι η βέλτιστη περιστροφή για την ανάπτυξη λογισμικού είναι 22°.

Οι λάτρεις των υπολογιστών έχουν συχνά συγκεκριμένες προτιμήσεις για τις ρυθμίσεις

των οθονών τους. Ορισμένοι προτιμούν τις υπερμεγέθεις κυρτές οθόνες, ενώ άλλοι επιλέγουν επίπεδες οθόνες με πιο τετράγωνες αναλογίες διαστάσεων. Η χρήση πολλαπλών οθονών είναι επίσης συνηθισμένη μεταξύ των power users. Ωστόσο, για όσους διαθέτουν οθόνη ultrawide και βρίσκουν τις επιλογές οριζοντίου ή κατακόρυφου πολύ περιοριστικές, o xssfox προσφέρει μια λύση. Χρησιμοποίησε τη ρυθμιζόμενη βάση της οθόνης και το εργαλείο xrandr του Linux (το οποίο αλλάζει το μέγεθος και περιστρέφει) για να διερευνήσει την ιδανική γωνία περιστροφής της οθόνης για την ανάπτυξη λογισμικού.

Ο xssfox ανέπτυξε μια συστηματική προσέγγιση για την αξιολόγηση διαφόρων περιστροφών οθόνης. Ξεκίνησε με τις συμβατικές λειτουργίες οριζόντια και κάθετα, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το xrandr για να δοκιμάσει άλλες περιστροφές, όπως μια ελαφρώς παράξενη στη 1° και μια αμφίσημη 45°. Οι δοκιμές απέδωσαν ανάμεικτα αποτελέσματα με αμφίβολα πλεονεκτήματα, γεγονός που τον ώθησε να συνεχίσει την αναζήτησή για την τέλεια λύση.

Τελικά, ο xssfox ανακάλυψε ότι μια κλίση 22° προς τα αριστερά ήταν η βέλτιστη περιστροφή. Αυτή η γωνία παρείχε τον πιο αποτελεσματικό χώρο εργασίας σε μια οθόνη της Dell με αναλογία ιαστάσεων 32:9. Στην ιστοσελίδα του που αναλύει τις δοκιμές του, δηλώνει: "Αυτός, πιστεύω, είναι ο καλύτερος προσανατολισμός οθόνης για την ανάπτυξη λογισμικού. Προσφέρει τα μεγαλύτερα μήκη γραμμών, εξαλείφοντας τις ανησυχίες σχετικά με το όριο των 80 στηλών".

Για όσους διαθέτουν οθόνη με την ίδια αναλογία διαστάσεων, μια γωνία 22° μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, για όσους έχουν διαφορετικές απαιτήσεις περιστροφής οθόνης, ο xssfox έχει φτιάξει ένα javascript calculator που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει την εντολή xrandr για συγκεκριμένες εισόδους. Για παράδειγμα, οι κάτοχοι της σχεδόν απόλυτα τετράγωνης LG DualUp 28MQ780 μπορεί να ενδιαφερθούν για το «Diamond Mode».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρήστες των Windows με AMD και Nvidia drivers, καθώς και οι χρήστες MacOS, περιορίζονται επί του παρόντος σε περιστροφές οθόνης σε επίπεδα ανά 90°.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα