Το Apple Watch αναγκάζει πολύ κόσμο να επισκεφθεί τον γιατρό

Η λειτουργία ελέγχου των καρδιακών παλμών φαίνεται πως έχει ανησυχήσει αρκετό κόσμο, αν και μόλις ένα μικρό ποσοστό αυτών είχαν τελικά κάποιου είδους καρδιακό πρόβλημα.

Η λειτουργία παρακολούθησης της καρδιάς στο Apple Watch μπορεί να οδηγήσει σε περιττές επισκέψεις στον γιατρό, σύμφωνα με μία τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Μόνο περίπου το 10% των ανθρώπων που επισκέφθηκαν έναν γιατρό αφού παρατήρησαν μία μη φυσιολογική ανάγνωση των παλμών της καρδιάς

τους στο smartwatch της Apple, διαγνώστηκαν τελικά με κάποια καρδιακή πάθηση.

Όπως δήλωσε η συγγραφέας Heather Heaton, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Mayo Clinic College of Medicine, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως οι διάφορες έξυπνες συσκευές, gadgets και smartwatches που έχουν λειτουργίες παρακολούθησης της υγείας στο σπίτι, ίσως οδηγήσουν σε υπερβολικές επισκέψεις τους χρήστες στον γιατρό με αποτέλεσμα και την επιπλέον καταπόνηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό μπορεί να είναι δαπανηρό για τους ασθενείς και για το σύστημα στο σύνολό του, ενώ την ίδια στιγμή ο χρόνος και των δύο πηγαίνει χαμένος.

Οι διάφορες έξυπνες συσκευές, gadgets και smartwatches που έχουν λειτουργίες παρακολούθησης της υγείας στο σπίτι, ίσως οδηγήσουν σε υπερβολικές επισκέψεις τους χρήστες στον γιατρό.

Η καθηγήτρια και η ομάδα της, μελέτησαν πάρα πολλά αρχεία υγείας ασθενών που είχαν αναφορές για το Apple Watch για μία περίοδο έξι μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2019. Η μελέτη αυτή οργανώθηκε αμέσως μετά αφού η Apple παρουσίασε τη δυνατότητα ανίχνευσης μη φυσιολογικών καρδιακών παλμών αλλά και έπειτα τη δημοσίευση μίας άλλης μελέτης που είχε ως συμπέρασμα πως τα έξυπνα ρολόγια θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή.

Η μελέτη της καθηγήτριας βασίστηκε σε αρχεία 264 ασθενών που δήλωσαν ότι τα Apple Watches τους παρουσίασαν κάποιο θέμα σχετικό με τον καρδιακό τους παλμό. Από αυτήν την ομάδα μόνο οι 41 ανέφεραν ρητά τη λήψη ειδοποίησης από το ρολόι τους, αν και ενδεχομένως κι άλλοι να είχαν πάρει σχετικές ειδοποιήσεις. Οι μισοί από τους ασθενείς είχαν ήδη κάνει εξετάσεις και είχαν λάβει αποτελέσματα από προηγούμενη φορά, συμπεριλαμβανομένων και 58 που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Περίπου τα 2/3 αυτών είχαν συμπτώματα όπως ζάλη ή πόνο στο στήθος.

Από τους 264 τελικά μόνο οι 30 ασθενείς έλαβαν μία ολοκληρωμένη καρδιακή διάγνωση έπειτα την επίσκεψη στον γιατρό τους. Η μελέτη κατέληξε πως τα περισσότερα από τα δεδομένα που κατέγραψε η λειτουργία παρακολούθησης της καρδιάς ήταν πιθανώς ψευδώς θετικά. Τα ψευδώς θετικά, παρόλο που σημαίνει πως ο ασθενής είναι τελικά υγιής, ίσως προκαλέσουν προβλήματα, όπως περιττό άγχος και στρες ενώ μπορούν να ωθήσουν τους ανθρώπους και σε περιττές εξετάσεις. Όπως αναφέρει ο Kirk Wyatt, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στη Mayo Clinic, είναι δύσκολο για έναν χρήστη να αγνοήσει εντελώς μια ειδοποίηση που έλαβε και η οποία θα μπορούσε να σημαίνει πως αντιμετωπίζει μία σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Η μελέτη κατέληξε πως τα περισσότερα από τα δεδομένα που κατέγραψε η λειτουργία παρακολούθησης της καρδιάς ήταν πιθανώς ψευδώς θετικά.

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο για την ιατρική κοινότητα. Για χρόνια, οι γιατροί παρακολουθούν ασθενείς που προτού το ραντεβού, έχουν ήδη κάνει σχετικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν συμπτώματα ή άλλες ιατρικές καταστάσεις. Ωστόσο, οι χρήστες που έχουν smartwatches δεν αναζητούν απαραίτητα μία ιατρική διάγνωση, απλά έλαβαν μία σχετική ειδοποίηση. Και δεν είναι μόνο το Apple Watch που έχει τη σχετική λειτουργία αλλά και άλλα smartwatches όπως το Samsung Galaxy Watch 3 αλλά και το Sense της Fitbit. Σύμφωνα με άλλη μελέτη για το Apple Watch, το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση είναι λιγότερο από το 1%, παρ΄ όλα αυτά εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα smartwatch με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτούς να επισκέπτονται τον γιατρό χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται.

Το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν ειδοποίηση στο Apple Watch είναι λιγότερο από το 1%.

Όπως αναφέρει ο Wyatt, αυτοί οι τύποι προϊόντων θολώνουν τη γραμμή μεταξύ των αυστηρά μελετημένων ιατρικών συσκευών και των gadget ευεξίας. Οι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν πόσο καλά αυτές οι συσκευές λειτουργούν και πώς τελικά να τις χρησιμοποιήσουν. Όπως αναφέρει μάλιστα η ίδια η Apple στην ιστοσελίδα της, τη λειτουργία παρακολούθησης δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν άτομα κάτω των 22 ετών αλλά και ούτε άτομα τα οποία είχαν ήδη στο παρελθόν διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής, καθώς ενδέχεται να μην γίνεται σωστά η ανάγνωση των παλμών. Παρ’όλα αυτά πάνω από το 20% των ατόμων στη μελέτη Mayo Clinic είχαν ήδη διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής ενώ περίπου 24 άτομα ήταν μικρότεροι σε ηλικία από τα 22 έτη που αναφέρει η Apple.

Οι γιατροί ανησυχούν ότι συσκευές με παρακολούθηση καρδιακών παλμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιττή σύγχυση και άγχος στους ασθενείς.

Αν και τα έξυπνα ρολόγια μπορεί να είναι χρήσιμα για τους ανθρώπους ώστε αυτοί να μπορούν να παρακολουθούν την υγεία τους μόνοι στο σπίτι, δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η χρησιμότητά τους. Γιατροί όπως η Heather Heaton, ανησυχούν ότι αυτές οι συσκευές θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιττή σύγχυση και άγχος στους ασθενείς.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα