Συνιδρυτής του DeepMind αναλαμβάνει επικεφαλής του νέου τομέα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft

Ο Μουσταφά Σουλεϊμάν θα εποπτεύει την ανάπτυξη των καταναλωτικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, μεταξύ των οποίων τα Copilot, Bing και Edge.

Η Microsoft

προχώρησε στην πρόσληψη ενός εκ των συνιδρυτών του DeepMind, του Μουσταφά Σουλεϊμάν. Σε ανάρτησή του στο Χ, ο ίδιος ο Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στο στελεχιακό δυναμικό της Microsoft, ως επικεφαλής μιας νέας ομάδας που θα αναλάβει τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία απευθύνονται στους καταναλωτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το Copilot, το Bing και το Edge.

Ο Σουλεϊμάν θα αναλάβει επίσης χρέη εκτελεστικού αντιπροέδρου του τομέα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, ενώ θα συμμετέχει και στην ομάδα των κορυφαίων στελεχών της εταιρίας που αναφέρεται απευθείας στο Σάτια Ναντέλα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας. Ο Σουλεϊμάν υπήρξε εξ των συνιδρυτών του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης DeepMind το 2010, το οποίο εξαγόρασε τέσσερα χρόνια αργότερα η Google.

Το DeepMind παραμένει στην πρωτοπορία των εξελίξεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εντός της Google. Ο ίδιος ο Σουλεϊμάν, όμως, έχει πάψει εδώ και χρόνια να συμμετέχει στην προσπάθεια. Τέθηκε σε αργία το 2019, λόγω της αμφιλεγόμενης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί σε σχέση με ορισμένα προγράμματα των οποίων ήταν επικεφαλής, σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ του Bloomberg. Αργότερα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι Google και DeepMind είχαν ξεκινήσει έρευνα γύρω από το Σουλεϊμάν, λόγω καταγγελιών για επιθετική συμπεριφορά έναντι συνεργατών του.

Μετά την υποχρεωτική άδεια που έλαβε ο Σουλεϊμάν από το DeepMind, η Google ανακοίνωσε ότι τον είχε προσλάβει ως αντιπρόεδρο του τομέα διαχείρισης προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης και πολιτικής τεχνητής νοημοσύνης. Ο Σουλεϊμάν αποχώρησε από τη Google το 2022, προκειμένου να συμμετάσχει στην ίδρυση της εταιρίας Inflection AI.

 Εκτός της πρόσληψης του Σουλεϊμάν, η Microsoft εντάσσει στο δυναμικό της και ορισμένους από τους εργαζομένους στην Inflection AI, ανάμεσά τους έναν ακόμη από τους συνιδρυτές της εταιρίας, τον Καρέν Σιμονγιάν, ο οποίος θα αναλάβει χρέη επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της ομάδας καταναλωτικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Ο Κέβιν Σκοτ θα παραμείνει στη θέση του ως επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τομέα τεχνητής νοημοσύνης στη Microsoft.

"Γνωρίζω το Μουσταφά εδώ και αρκετά χρόνια και τρέφω μεγάλο σεβασμό απέναντί του, ως ιδρυτή τόσο του DeepMind όσο και της Inflection, αλλά και ως οραματιστή, δημιουργού προϊόντος και συντονιστή πρωτοποριακών ομάδων που θέτουν τολμηρούς στόχους", αναφέρει ο Νταντέλα σε υπόμνημα προς τους εργαζομένους που έδωσε στη δημοσιότητα η Microsoft. "Έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να δημιουργήσουμε τεχνολογία που κάποτε θεωρούταν ανέφικτη, τεχνολογία που ανταποκρίνεται στην αποστολή μας να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσουν σε κάθε άνθρωπο και οργανισμό στον πλανήτη, με ασφάλεια και υπευθυνότητα".

Η Microsoft έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στη συνεργασία της με την OpenAI και πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με τη Mistral, που επίσης ασχολείται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η συγκρότηση μιας νέας ομάδας πάνω στο αντικείμενο αυτό δεν σημαίνει ότι η Microsoft έχει ξεχάσει αυτές τις συνεργασίες. Όπως αναφέρει η εταιρία, "θα συνεχιστεί η δημιουργία υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων ειδικά σχεδιασμένων συστημάτων με στόχο την υποστήριξη του οδικού χάρτη της OpenAI για τα θεμελιώδη μοντέλα", καθώς και "τη δημιουργία προϊόντων που βασίζονται στα θεμελιώδη μοντέλα τους".

Μετά την κυκλοφορία του Bing Chat (νυν Copilot) τον περασμένο χρόνο, η Microsoft έχει ενσωματώσει αυτό το βοηθό τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της σουίτας Office, στα Windows 11 και το Edge. Υπενθυμίζεται πως η Microsoft πρόκειται να οργανώσει ειδική εκδήλωση με κεντρικό άξονα την τεχνητή νοημοσύνη, ενόψει της έναρξης του συνεδρίου Build, το Μάιο, όπου είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με τις φιλοδοξίες της στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης για τα Windows και τις συσκευές Surface. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα