Στις 8 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια του Ρομποταξί της Tesla

14:13 6/4/2024 - Πηγή: Insomnia

Ο Elon Musk ανακοίνωσε σήμερα στο X ότι η Tesla θα παρουσιάσει το πολυαναμενόμενο ρομποτάξι στις 8 Αυγούστου, ένα όχημα που αναμένεται να βασίζεται στην πλατφόρμα επόμενης γενιάς της εταιρείας.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μόλις μετά από δημοσίευμα του Reuters το οποίο ανέφερε ότι η Tesla είχε απορρίψει τα σχέδια για ένα πιο οικονομικά προσιτό ηλεκτρικό

όχημα, με τον Musk να φέρεται να έχει δώσει εντολή στους υπαλλήλους να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη ενός αυτόνομου οχήματος ταξί που θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει τα άλλα οχήματα παρωχημένα.

Η ιδέα ενός ρομποτικού ταξί της Tesla ήταν ένα σύνηθες θέμα στο όραμα του Musk για το μέλλον των μεταφορών. Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του 2023 που παρουσίασε το τρίτο Master Plan της εταιρείας, ένα πλήρως καλυμμένο όχημα προτάθηκε, υπονοώντας το επερχόμενο αυτόνομο όχημα. Στο παρελθόν, ο Musk είχε μεταξύ άλλων προτείνει ότι οι ιδιοκτήτες της Tesla θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εισόδημα επιτρέποντας στα αυτόνομα αυτοκίνητά τους να ενταχθούν στο "Δίκτυο Tesla", έναν κοινόχρηστο στόλο που θα παραλαμβάνει και θα αφήνει επιβάτες ενώ οι ιδιοκτήτες θα βρίσκονται στη δουλειά ή στις διακοπές τους κερδίζοντας λεφτά. Η ιδέα αυτή περιγράφηκε στο Master Plan Part Deux του Musk, όπου οραματίστηκε τη δυνατότητα το εισόδημα που δημιουργείται από τον κοινόχρηστο στόλο να αντισταθμίζει ή και να υπερβαίνει το μηνιαίο κόστος δανείου ή χρηματοδοτικής μίσθωσης του οχήματος.

Τα φιλόδοξα σχέδια του Musk για τα αυτόνομα οχήματα έγιναν όλο και πιο μεγαλεπήβολα με την πάροδο του χρόνου. Το 2019 υποστήριξε ότι μέχρι τα μέσα του 2020 θα κυκλοφορούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα Tesla εξοπλισμένα με hardware πλήρους αυτοοδήγησης (FSD) και ότι η τεχνολογία θα ήταν τόσο αξιόπιστη ώστε οι οδηγοί θα μπορούσαν ακόμη και να κοιμούνται ενώ το αυτοκίνητο βρισκόταν εν κινήσει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρά την ονομασία, τα Tesla με λογισμικό FSD απέχουν αρκετά από το να χαρακτηριστούν πραγματικά αυτόνομα και οι οδηγοί δεν θα πρέπει να επιχειρούν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους ή να κάνουν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που προϋποθέτει ότι δεν θα κρατάνε το τιμόνι και θα έχουν συνεχώς την προσοχή τους στο δρόμο.

Οι επανειλημμένοι ισχυρισμοί του Musk ότι τα αυτόνομα οχήματα βρίσκονται προ των πυλών έχουν γίνει μέρος της μυθολογίας της Tesla όπως επίσης και η κυκλοφορία ενός Robotaxi. Οι υποστηρικτές του επισημαίνουν την επιτυχία του Autopilot και του FSD ως απόδειξη ότι ενώ οι υποσχέσεις του μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται πάντα απόλυτα με την πραγματικότητα, εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας κοινωνικής μετατόπισης από τα οχήματα που οδηγούνται από τον άνθρωπο σε εκείνα που ελέγχονται από τεχνητή νοημοσύνη. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται περαιτέρω από τις προσπάθειες του Musk να δημιουργήσει έναν στρατό ανθρωποειδών ρομπότ εργαζομένων, αποδεικνύοντας την ευελιξία της τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι ισχυρισμοί του Μασκ σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνολογίας είναι συχνά υπερβολικοί, μερικές φορές με τραγικές συνέπειες. Έχουν σημειωθεί πολυάριθμα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονται οχήματα Tesla που χρησιμοποιούν FSD και Autopilot, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επί του παρόντος αρκετές αγωγές, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά τους ισχυρισμούς της Tesla σχετικά με την τεχνολογία αυτόματης οδήγησης. Στα τέλη του 2022, ανακοινώθηκε μια σημαντική ανάκληση, ενώ ακόμη και το ανθρωποειδές ρομπότ της εταιρείας φαίνεται να έχει ελαττώματα.

Η επερχόμενη εκδήλωση για το Robotaxi τον Αύγουστο ευθυγραμμίζεται με την παράδοση της Tesla να φιλοξενεί τουλάχιστον δύο σημαντικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Το 2023, η εταιρεία παρουσίασε το Master Plan της και πραγματοποίησε μια εκδήλωση παράδοσης Cybertruck. Με την αποκάλυψη του Robotaxi, γνωρίζουμε τώρα τουλάχιστον μία από τις σημαντικές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Tesla για το 2024.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα