Οι πρώτες δοκιμές του Snapdragon X Elite δείχνουν ότι ο νέος επεξεργαστής είναι πράγματι τόσο καλός, όσο υποστηρίζει η Qualcomm

Ισχυρές επεξεργαστικές δυνατότητες, βελτιωμένη διάρκεια μπαταρίας και συνολικά ανώτερες επιδόσεις προσφέρει η νέα πρόταση της Qualcomm.

Αντάξιος των προσδοκιών αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ο Snapdragon X Elite, τουλάχιστον σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρώτης δοκιμής του νέου Surface Laptop, που βασίζεται στον επεξεργαστή αυτό.

Ο Ράιαν Στράουτ, άλλοτε στέλεχος της Intel, στο

σκέλος των γραφικών, δοκίμασε τη νέα συσκευή της Microsoft και δηλώνει εντυπωσιασμένος. Σε ανάρτησή του στο Χ, o Σράουτ επισημαίνει ότι ο Snapdragon X Elite είναι "το πρώτο SoC βασισμένο στην αρχιτεκτονική ARM που δεν κάνει υποχωρήσεις στα θεμελιώδη" και επίσης ότι "η δυναμική του Snapdragon μοιάζει πραγματική αυτή τη φορά", καθώς τόσο οι διάφοροι κατασκευαστές laptop όσο και η ίδια η Microsoft υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα του νέου επεξεργαστή.

Ο Σράουτ συνέκρινε το Surface Laptop που βασίζεται στο Snapdragon X Elite με τέσσερα άλλα laptop, ανάμεσά τους προηγούμενα μοντέλα Surface, ένα notebook με επεξεργαστή Intel (Meteor Lake) καθώς και το MacBook Air 15 ιντσών, με επεξεργαστή Μ3.

Οι επιδόσεις του Snapdragon X Elite αποδείχτηκαν αρκούντως θεαματικές, καθώς η πρόταση της Qualcomm απέδωσε καλύτερα από ότι ο Μ3 της Apple και ο Core Ultra 7 155Η της Intel στο Geekbench 6, και μάλιστα με αξιόλογη διαφορά (οι προτάσεις της Apple και της Intel απέδωσαν στο 85% και 88% αντίστοιχα της ταχύτητας του Snapdragon).

Ο Σράουτ παρατήρησε επίσης εντυπωσιακές επιδόσεις σε επίπεδο θερμικής διαχείρισης, με το Snapdragon X Elite να αποδίδει καλά, αν και όχι τόσο όσο ο Μ3 της Apple. Και, προφανώς, ο Σράουτ διαπίστωσε εξαιρετική επιτάχυνση των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, αν και αυτό ήταν οπωσδήποτε αναμενόμενο. Στα θετικά, η εντυπωσιακά μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από τις δοκιμές.

Μάλιστα, ο Snapdragon X Elite επικράτησε σε δύο διαγωνισμούς διάρκειας μπαταρίας, επικρατώντας όλων των ανταγωνιστών στην τοπική αναπαραγωγή βίντεο, με το MacBook Air με επεξεργαστή Μ3 να πλησιάζει περισσότερο σε αυτό το κομμάτι τις επιδόσεις του Surface Laptop, όμως και πάλι προσέφερε 16% λιγότερη διάρκεια της μπαταρίας.

Σε άλλες δοκιμές, ο Snapdragon X Elite είχε πολύ καλές επιδόσεις στα γραφικά, ενώ τα πήγε καλά και στο emulation, χρησιμοποιώντας το νέο Prism της Microsoft, το αντίστοιχο του Rosetta της Apple.

Μάλιστα, στις δοκιμές με το PugetBench Lightroom Classic, ο Snapdragon έπιασε τις επιδόσεις του Core Ultra 7 της Intel, αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό, αν και υστερούσε κάπως στο Blender, τόσο έναντι του επεξεργαστή της Intel, όσο και εκείνου της Apple.

Συνολικά, οι παραπάνω παρατηρήσεις διαμορφώνουν μια πολύ θετική εικόνα για τις δυνατότητες του Snapdragon X Elite, επιβεβαιώνοντας ότι η Qualcomm δεν υπερέβαλε στα όσα ανακοίνωνε, ενόψει της κυκλοφορίας του επεξεργαστή. Υπόψη, ο Snapdragon δεν επικρατεί σε κάθε μέτρηση, με το Meteor Lake της Intel και το Μ3 της Apple να στέκονται κάτι περισσότερο από καλά, σε ορισμένες δοκιμές έναντι του SoC που βασίζεται στην τεχνολογία ARM.

Προφανώς, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτή είναι μια πρώτη δοκιμή, που δημοσιεύτηκε με τις ευλογίες της Microsoft, οπότε πρέπει να δούμε περισσότερες και διεξοδικότερες αξιολογήσεις του Surface Laptop, καθώς και του Snapdragon X Elite, πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα.

Εντωμεταξύ, ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και άλλες σημαντικές κυκλοφορίες επεξεργαστών μέσα στη χρονιά, όπως του Lunar Lake της Intel, του Strix Point της AMD αλλά και του Μ4 της Apple. Εν ολίγοις, σύντομα ο Snapdragon X Elite θα βρεθεί απέναντι σε αισθητά ισχυρότερους ανταγωνιστές. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα