Ο επικεφαλής του τμήματος γραφικών της Intel, Raja Koduri, αποχωρεί μετά από πέντε χρόνια μάχης με την Nvidia και την AMD

Μετά από πέντε χρόνια προσπάθειας να μετατρέψει την Intel σε ανταγωνιστή της Nvidia και της AMD στον τομέα των discrete gpu για gamers και όχι μόνο -με περιορισμένη επιτυχία-, ο Raja Koduri αποχωρεί από την Intel για να ιδρύσει τη δική του startup παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η Intel

προσέλαβε τον Koduri από την AMD το 2017, όπου και εκεί ήταν υπεύθυνος για ολόκληρο το τμήμα γραφικών, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες μετεγγραφές στο εκείνη την εποχή στο χώρο! Η Intel όχι μόνο είχε αποσπάσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος που μόλις είχε πάρει άδεια, όμως η εταιρεία αποκάλυψε ότι προχώρησε σ’ αυτή την κίνηση επειδή ήθελε να κατασκευάσει τις δικές της ανεξάρτητες GPU για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Ο Koduri είχε και στο παρελθόν ασχοληθεί με παρόμοια συναρπαστικά projects. Η Apple τον προσέλαβε από την AMD πριν από μια εντυπωσιακή σειρά βελτιώσεων στις γραφικές επιδόσεις των συστημάτων της, με την AMD να τον επαναφέρει στις τάξεις της το 2013.

Η Intel δεν έχει φέρει ακόμη πραγματικό ανταγωνισμό στο χώρο των GPU. Οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να πάρουν αρχικά στα χέρια τους τις νέες κάρτες, ενώ τα reviews ανέφεραν ότι οι πρώτες εμπορικές GPU της εταιρείας ήταν  "εντυπωσιακές αλλά πρώιμες". Επιπλέον, δεν έλειψαν τα προβλήματα με τους drivers με ένα σημαντικό χαρακτηριστικό να απουσιάζει παράλληλα με το λανσάρισμα το 2022. Μέχρι στιγμής, οι GPU της Intel απευθύνονται σε gamers που ασχολούνται με αναλύσεις 1080p, με την πολύ καλή τιμή τους να είναι ένας από τους λόγους. Η Intel έθεσε χαμηλές προσδοκίες για τις νέες της GPU όμως έχει σίγουρα ένα μακρύ roadmap για νέα μοντέλα οπότε είναι πιθανό τα πράγματα να γίνουν καλύτερα και πιο ανταγωνιστικά στις επόμενες γενιές. Η Nvidia και η AMD χρειάστηκαν πολύ περισσότερο από πέντε χρόνια για να φτάσουν στην κατάσταση που τις ξέρουμε σήμερα..

Ο Koduri, δεν ήταν υπεύθυνος μόνο για τα γραφικά αλλά και για τις πρωτοβουλίες της Intel για “επιταχυνόμενο computing", συμπεριλαμβανομένου και ενός τσιπ κρυπτογράφησης. Σύμφωνα με το tweet του διευθύνοντος συμβούλου της Intel, Pat Gelsinger, ο Koduri θα είναι επικεφαλής μιας νεοσύστατης εταιρείας που θα δημιουργεί λογισμικό "γύρω από τη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για gaming, τα μέσα ενημέρωσης και τη ψυχαγωγία".


View full article

Keywords
Τυχαία Θέματα