Νέο επικεφαλής των Windows και Surface αποκτά η Microsoft

Η εξέλιξη καταγράφεται στον απόηχο της συγκρότησης νέας διεύθυνσης με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη, της Microsoft AI.

H Microsoft επέλεξε την Τρίτη τον Πάβαν Νταβουλούρι ως νέο επικεφαλής των τομέων ανάπτυξης των Windows και Surface. Μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Πάνου Παναή με προορισμό την Amazon,

πέρυσι, η Microsoft ανέθεσε τις ομάδες για την ανάπτυξη των Windows και των Surface σε δύο στελέχη της. Ο Νταβουλούρι ανέλαβε τον τομέα των Surface, ενώ ο Μιχαήλ Παράκιν τη νέα ομάδα που εστίαζε στα Windows και τις διαδικτυακές εμπειρίες. Πλέον, και για τις δύο ομάδες υπεύθυνος θα είναι ο Νταβουλούρι, καθώς ο Παράκιν "επέλεξε να διερευνήσει νέους ρόλους".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Verge, ο Ρατζές Τζα, επικεφαλής της διεύθυνσης εμπειριών και συσκευών της Microsoft, προώθησε ένα νέο οργανόγραμμα, με τη Microsoft να επιλέγει την εκ νέου συνένωση των δύο ομάδων. "Αυτό θα μας επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στη δημιουργία συστημάτων, εμπειριών και συσκευών που καλύπτουν [τις ανάγκες] στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης", όπως εξηγεί ο Τζα στο υπόμνημα που έστειλε.

Ο Πάβαν Νταβουλούρι είναι πλέον επικεφαλής της ομάδας Windows και Surface στη Microsoft, έχοντας ως άμεσο προϊστάμενό του τον Τζα. Ο Νταβουλούρι εργάζεται στη Microsoft περισσότερα από 23 χρόνια και είχε ενεργή συμμετοχή στη συνεργασία της εταιρίας με την Qualcomm και την AMD για τη δημιουργία επεξεργαστών ειδικά για τις συσκευές Surface.

Ο Μιχαήλ Παράκιν θα αναφέρεται πλέον στον Κέβιν Σκοτ, στη διάρκεια της μεταβατικής φάσης, όμως το μέλλον του στη Microsoft φαντάζει αβέβαιο, ενώ πιθανολογείται πως οι "νέοι ρόλοι" που θα τον απασχολήσουν θα βρίσκονται εκτός της εταιρίας. Ο Παράκιν παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στο Bing Chat (νυν Copilot) πριν αναλάβει ευρύτερες ευθύνες για τα Windows και τις αλλαγές στο Microsoft Edge.

Οι ανακατατάξεις αυτές καταγράφονται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, συνιδρυτής της DeepMind και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Inflection AI, εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft, ως επικεφαλής της νέας ομάδας τεχνητής νοημοσύνης. Ταυτόχρονα, η Microsoft προχώρησε στην πρόσληψη αρκετών εργαζομένων της Inflection AI, ανάμεσά τους και του συνιδρυτή της εταιρίας, Καρέν Σιμονγιάν, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της Microsoft AI. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Inflection AI εντάχθηκε στη Microsoft AI, με τους παρατηρητές να κάνουν λόγο για εξασφάλιση τεχνογνωσίας κατά τρόπο που αποφεύγει τυχόν ενστάσεις εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών.

Ο Σουλεϊμάν είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft AI, μιας νέας ομάδας που θα αναλάβει την ανάπτυξη των καταναλωτικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης της εταιρίας, όπως το Copilot, το Bing και ο Edge. Ο Σουλεϊμάν έχει ως άμεσο προϊστάμενό του το Σάτια Ναντέλα, διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, και αρχικά φαινόταν πως θα είχε ως υφιστάμενο το Μιχαήλ Παράκιν, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πλέον.

Ο Τζα στο υπόμνημά του αναφέρει πως η ομάδα των Windows θα "συνεργάζεται στενά με την ομάδα της Microsoft AI πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, τους επεξεργαστές και τις εμπειρίες", όμως θα υπάρχουν και ορισμένοι τομείς όπου οι αρμοδιότητες των δύο ομάδων ενδεχομένως να συμπίπτουν, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαχειριστούν οι νέοι επικεφαλής αυτά τα θέματα. Η Microsoft AI αναλαμβάνει πλέον τον Edge, εφαρμογή η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της όλης εμπειρίας που προσφέρουν τα Windows


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα