Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να κατασκευάσει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή της

Στόχος είναι να έχει κατασκευαστεί εντός της επόμενης πενταετίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια ισχυρή τονωτική ένεση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ημιαγωγών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κατασκευή του πρώτου ευρωπαϊκού κβαντικού υπολογιστή μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στα χέρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Την εισήγηση των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο, το οποίο φέρει τον τίτλο 2030 Digital Compass (Ψηφιακή Πυξίδα) πρόκειται να αναλάβουν η Αντιπρόεδρος

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Επίτροπος Βιομηχανικής Πολιτικής, Τιερί Μπρετόν.

"Φιλοδοξούμε μέχρι το 2025 η Ευρώπη να διαθέτει τον πρώτο της υπολογιστή κβαντικής επιτάχυνσης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να βρεθεί στην πρωτοπορία των κβαντικών δυνατοτήτων μέχρι το 2030", αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το έγγραφο, η πανδημία του Covid-19 αποκάλυψε την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επίπεδο μιας σειράς καίριων τεχνολογιών, ιδίως των ημιαγωγών. Επομένως, προτείνεται η ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών εντός της Ε.Ε. ώστε να αντιστοιχεί σε "τουλάχιστον το 20% της αξίας της παγκόσμιας παραγωγής" μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Πρόσφατα, Κινέζοι αξιωματούχοι παρουσίασαν το δικό τους πενταετές πλάνο με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων σε καίριες τεχνολογίες, ώστε να πάψει η εξάρτηση της χώρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών καθώς χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών, από κινητά τηλέφωνα και ιατρικές συσκευές, μέχρι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η εισήγηση θα προτείνει παράλληλα την ενίσχυση των επενδύσεων στην τεχνολογία των κβαντικών υπολογιστών γενικότερα, χαρακτηρίζοντάς τους ως παράγοντα ικανό να μεταβάλλει άρδην τα υφιστάμενα δεδομένα σε τομείς όπως η φαρμακευτική έρευνα και η χαρτογράφηση γονιδιωμάτων.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία 10.000 εγκαταστάσεων "πράσινων" κέντρων δεδομένων μέχρι το 2030, προκειμένου να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις δικές της υποδομές cloud, με ταυτόχρονη προώθηση του στόχου για κάλυψη όλων των "πυκνοκατοικημένων περιοχών" από δίκτυα 5G μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα