Η Xiaomi λέει ότι το SU7, το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να ξεπεράσει την Porsche και την Tesla

Η Xiaomi, η κινεζική εταιρεία που είναι συνώνυμη κυρίως με τα οικονομικά προσιτά smartphones, προσπαθεί τώρα να κάνει ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο με το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Το Xiaomi SU7 - προφέρεται "soo-chee" στα κινέζικα - που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση στο Πεκίνο, είναι ένα σεντάν

που βασίζεται στην ίδια την αρχιτεκτονική Modena Architecture της εταιρείας με ηλεκτροκινητήρες HyperEngine με ταχύτητα έως 21.000rpm, καθώς και σασί που έχει σφραγιστεί από τις μηχανές χύτευσης με δύναμη σύσφιξης 9.100 τόνων - ξεπερνώντας προφανώς αυτή της Tesla. Η σειρά θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδοχές: το SU7 Max με διπλό κινητήρα και τετρακίνηση και το SU7 με μονό κινητήρα και κίνηση στους πίσω τροχούς.

Θα χρειαστούν μερικοί ακόμη μήνες μέχρι η Xiaomi να ανακοινώσει τις τιμές, αλλά ήδη ισχυρίζεται ότι το SU7 Max έχει εμβέλεια έως 800km (497 μίλια; σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών ελαφρών οχημάτων της Κίνας ή αλλιώς CLTC), καθώς και επιτάχυνση 0-100km/h σε μόλις 2,78s, τα οποία προφανώς ξεπερνούν και τα δύο το Tesla Model S και το Taycan Turbo της Porsche. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πλατφόρμα υψηλής τάσης 101kWh 800V του κατασκευαστή μπαταριών CATL, η οποία προσφέρει αυτονομία 220km με μόλις 5 λεπτά φόρτισης, ή 390km σε 10 λεπτά, ή 510km σε 15 λεπτά. Το βασικό μοντέλο, ωστόσο, υποστηρίζει μόνο φόρτιση 400V για τη μικρότερη μπαταρία 73,6kWh, η οποία έχει εμβέλεια έως 668km ή 415 μίλια. Στα παραπάνω εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά -που μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν- έρχεται να προστεθεί η ανακοίνωση της Xiaomi ότι μέσα στο 2025 θα κυκλοφορήσει έκδοση του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου με αυτονομία 1200 χιλιομέτρων. 

Η Xiaomi προσέλαβε διάφορα ταλέντα της αυτοκινητοβιομηχανίας για την υλοποίηση αυτού του project. Πιο συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος Lei Jun ισχυρίστηκε κατά την παρουσίαση ότι ο Tianyuan Li, πρώην υπεύθυνος για τη σειρά iX και τις ιδέες iVision της BMW, προστέθηκε στην ομάδα σχεδιασμού αυτοκινήτων της Xiaomi. Μαζί με τον Li προστέθηκε επίσης ο James Qiu, ο οποίος είχε προηγουμένως εργαστεί στο σχεδιασμό του Vision EQXX της Mercedes-Benz. Αργότερα η Xiaomi προσέλαβε τον Chris Bangle, βετεράνο της BMW, ως σύμβουλο σχεδιασμού.

Το SU7 έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη σειρά 5 της BMW, με ύψος 1.440 χιλιοστά, πλάτος 1.963 χιλιοστά και μήκος 4.997 χιλιοστά. Έχετε τρεις χρωματικές επιλογές: το χαρακτηριστικό "aqua blue", το γκρι ή το πράσινο της ελιάς. Στην παρουσίαση, ο Lei τόνισε τον φαινομενικά γενναιόδωρο χώρο για τα πόδια καθώς και τους χώρους του πορτμπαγκάζ - 517L πίσω και 105L μπροστά.

Στην εκδήλωση παρουσίασης, ο Lei τόνισε λεπτομέρειες όπως τις εμπρόσθιες λάμπες σε σχήμα "σταγονιδίων νερού", κάθεμία από τις οποίες μοιάζει με τον κινεζικό χαρακτήρα για το "ρύζι" (που είναι το "mi" στο "Xiaomi"). Επίσης η συστοιχία φωτών στα πίσω φρένα, αποτελείται από 360 LED. Το στέλεχος επεσήμανε επίσης ότι η ομάδα του προτίμησε τις μισοκρυμμένες χειρολαβές των θυρών, επειδή οι πιο επίπεδες χειρολαβές είναι προφανώς πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε κρύο καιρό, ένα από τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Tesla με τα δικά της ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ακριβώς όπως είχε αφήσει να εννοηθεί νωρίτερα μέσα στο μήνα η Xiaomi, το SU7 προσφέρει ένα σύστημα ψυχαγωγίας HyperOS στο αυτοκίνητο, το οποίο τροφοδοτείται από τον επεξεργαστή Snapdragon 8295 της Qualcomm και χρειάζεται μόλις 1,49 δευτερόλεπτα για να ενεργοποιηθεί. Μέσω αυτού να έχετε πρόσβαση στα media, να ρυθμίσετε τα καθίσματά σας ή ακόμη και να ελέγξετε Xiaomi συσκευές μέσω της κεντρικής οθόνης 16,1» ιντσών (3Κ ανάλυση). Προαιρετικά, ο κάτοχος του αυτοκινήτου μπορεί να εγκαταστήσει και τα Xiaomi Pad, τα tablets της εταιρείας τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε μαγνητικές θύρες (με ισχύ έως 22,5W) πίσω από τα δύο μπροστινά προσκέφαλα. Το UI της κεντρικής οθόνης επιτρέπει έως και τρία διαχωρισμένα παράθυρα για multitasking, ενώ μπορείτε ακόμη και να μεταφέρετε την οθόνη του Xiaomi smartphones σας σε αυτήν, για μια απρόσκοπτη εμπειρία. Όσο για τη μουσική και τη βιντεοψυχαγωγία, η όλη εμπειρία ολοκληρώνεται με τα 23 εσωτερικά ηχεία Dolby Atmos.

Ο Lei ανέφερε επίσης το άνοιγμα του οικοσυστήματος Xiaomi CarIOT σε τρίτους, με ένα παράδειγμα να είναι ένα έξυπνο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που μπορεί να σας υπενθυμίσει αν η ζώνη ασφαλείας του δεν είναι δεμένη. Το στέλεχος πρόσθεσε ότι ακόμη και οι χρήστες iPhone μπορούν να αξιοποιήσουν ορισμένες από τις λειτουργίες του αυτοκινήτου της Xiaomi, με υποστήριξη για ασύρματη συνδεσιμότητα CarPlay και AirPlay, καθώς και τοποθέτηση iPad για τους πίσω επιβάτες.

Όπως και η Volkswagen, η Xiaomi γνωρίζει ήδη ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εξακολουθούν να προτιμούν να έχουν κάποια φυσικά κουμπιά, οπότε κράτησε μερικά για τον έλεγχο του κλίματος, καθώς και δύο επιπλέον κουμπιά - ένα για την ενεργοποίηση της αεροτομής (ο Lei ανέφερε ότι αυτό έχει γίνει περισσότερο για επίδειξη) και ένα για τη ρύθμιση του ύψους του αμαξώματος. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε μια προαιρετική σειρά κουμπιών τοποθετημένη κάτω από την κεντρική οθόνη.

Το SU7 θα έχει επίσης δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, χάρη στην πλατφόρμα Xiaomi Pilot που τροφοδοτείται από έως και δύο επεξεργαστές NVIDIA Drive Orin (το βασικό μοντέλο διαθέτει μόνο έναν) και μια σειρά αισθητήρων. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένας Lidar τοποθετημένος στην κορυφή, με οπτική εμβέλεια έως και 200 μέτρα και ακρίβεια pixel έως και 0,1 μέτρα. Σύμφωνα με την εταιρεία το τελευταίο σημαίνει καλύτερη ανίχνευση λεπτότερων και μικρότερων εμποδίων. Σε μια σειρά από βίντεο επίδειξης, η Xiaomi έδειξε πώς το SU7 μπορούσε να πλοηγηθεί σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με μικτά εμπόδια, καθώς και να εκτελέσει μόνο του παρκάρισμα, ακόμα σε ένα ρομποτικό πάρκινγκ με στενούς χώρους. Η  Xiaomi ισχυρίζεται ακόμα ότι οι αισθητήρες του SU7 μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα χιονισμένα και βροχερά κλίματα, ένας ακόμη αισιόδοξος ισχυρισμός που μένει να δούμε αν ευσταθεί.

Ο Lei πρόσθεσε ότι η εταιρεία του στοχεύει να ολοκληρώσει τις δοκιμές αυτόνομης οδήγησης σε 100 πόλεις της Κίνας μέχρι το τέλος του 2024, αν και δεν είναι σαφές πόσο σύντομα οι τοπικές αρχές θα δώσουν την άδεια για αυτόνομη οδήγηση σε εθνικό επίπεδο.

Εκτός από τις μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού, η Xiaomi προϊδέασε επίσης τους επερχόμενους HyperEngine V8 με ρεκόρ 27.200 στροφών ανά λεπτό, και όλα αυτά τοποθετημένα μέσα σε ένα ισχυρότερο σασί από σιλικονούχο χάλυβα για να διατηρείται ο κινητήρας υπό έλεγχο. Αυτό είναι ήδη έτοιμο για μαζική παραγωγή, με σχέδια να το ενσωματώσει σε αυτοκίνητα μέχρι το 2025. Στη συνέχεια, η εταιρεία αναφέρθηκε στο μέλλον, όπου αυτό περιλαμβάνει μια τεχνολογία ηλεκτροκινητήρα επόμενης γενιάς βασισμένη σε ανθρακονήματα, η οποία προφανώς θα είναι ικανή για 35.000 στροφές ανά λεπτό, κάτι που πάντως βρίσκεται ακόμα μακρυά από εμπορική εκμετάλλευση.

Η Xiaomi δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τις τιμές για τη σειρά SU7, αν και ο Lei έχει ήδη υπονοήσει ότι θα είναι ακριβά, κάτι πάντα υποκειμενικό. Θα το μάθουμε σε λίγους μήνες, και τότε ελπίζουμε να γνωρίζουμε και για (τυχόν) διαθεσιμότητα εκτός Κίνας. Η πιθανότητα αυτό να περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, είναι πάντως αρκετά μακρινό αν όχι αδύνατο. Στα πλαίσια της παρουσίας, ανακοινώθηκε ότι Xiaomi 14, 14 Pro smartphones και το Xiaomi Watch S3 eSIM, θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένη έκδοση στα χρώματα aqua blue και olive green, για να ταιριάζουν με το επερχόμενο SU7.
 

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα