Η Spotify παρέχει τη δυνατότητα δημιουργία λιστών με τραγούδια, μέσω γραπτών περιγραφών

11:45 9/4/2024 - Πηγή: Insomnia

Οι χρήστες θα μπορούν να ζητούν από την τεχνητή νοημοσύνη προτάσεις τραγουδιών, μέσα από οδηγίες όπως "Κάνε με να νοιώσω σαν κυνηγός βρικολάκων από την ταινία Blade"...

Μετά τους πειραματισμούς με τη δημιουργία λιστών μέσω τεχνητής νοημοσύνης, με τη λειτουργία DJ πέρυσι, η Spotify διαθέτει σε beta ένα νέο εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν λίστες βασισμένες σε γραπτές περιγραφές. Η νέα AI Playlist beta σε πρώτο στάδιο διατίθεται

στους συνδρομητές του Spotify Premium σε συσκευές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Οι χρήστες συσκευών Android και iOS σε αυτές τις χώρες μπορούν να βρουν τη νέα λειτουργία πηγαίνοντας στην επιλογή "Your Library" και πατώντας εκεί το "+" στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας. Έπειτα, επιλέγουν τη λειτουργία AI Playlist από το μενού που εμφανίζεται και μπορούν να πληκτρολογήσουν τις οδηγίες τους, για παράδειγμα "μουσική για διάβασμα μια κρύα, βροχερή μέρα", ώστε να προκύψει μια λίστα 30 τραγουδιών που ταιριάζουν με αυτή τη διάθεση. Τα αποτελέσματα μπορούν να προσαρμοστούν, μέσα από επιπλέον οδηγίες, όπως "πιο λυπητερή μουσική", ώσπου ο χρήστης να ικανοποιηθεί από το αποτέλεσμα, οπότε η λίστα μπορεί να αποθηκευτεί, πατώντας στην επιλογή "create", επάνω δεξιά.

Οι πρώτες δοκιμές οδήγησαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα, ακόμη και όταν οι οδηγίες ήταν πολύ περιορισμένου φάσματος. Για παράδειγμα, προέκυψε μια θαυμάσια συλλογή από δυναμική, techno μουσική όταν η AI Playlist κλήθηκε να δημιουργήσει μια λίστα τραγουδιών η οποία θα "με κάνει να νοιώσω σαν κυνηγός βρικολάκων από το Blade (1998)" ενώ συνοδεύτηκε και από τον τίτλο "Η Ουσία του Blade", χωρίς να χρειαστεί επιπλέον οδηγία. Η Spotify αναφέρει πως οι χρήστες θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας οδηγίες που περιέχουν συνδυασμό ειδών μουσικής, διαθέσεων, καλλιτεχνών ή δεκαετιών και ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναφορές σε τόπους, ζώα, δραστηριότητες, χαρακτήρες ταινιών, χρώματα, ακόμη και emoji. Η εταιρία αναφέρει πως θα συνεχίσει να βελτιώνει αυτή τη λειτουργία, στην πορεία των επόμενων μηνών.

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένοι περιορισμοί που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι χρήστες: η AI Playlist δεν μπορεί να εμφανίσει αποτελέσματα ακολουθώντας μη μουσικές οδηγίες, όπως για παράδειγμα αναφορές σε τρέχουσες ειδήσεις, ενώ στο μοντέλο εφαρμόζονται μέτρα προκειμένου να ακυρώνονται οδηγίες οι οποίες είναι προσβλητικές.

Η AI Playlist είναι ένας πολύ ταχύτερος τρόπος ώστε να δημιουργηθεί μια λίστα, από ό,τι να επιλέξει κανείς ένα προς ένα τα τραγούδια, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο ανακάλυψης άλλων μουσικών προτάσεων, για εκείνους που θα ήθελαν να ακούσουν νέα κομμάτια τα οποία ακολουθούν μια συγκεκριμένη αισθητική. Ήδη, δηλαδή, η AI Playlist δείχνει πολύ πιο χρήσιμη από ότι ο AI DJ της Spotify, που δημιουργεί μια λίστα βασισμένη στο τι έχει ακούσει προηγουμένως ο χρήστης, με περιορισμένες επιλογές για την τροποποίηση της τελικής πρότασης.

Η νέα λειτουργία, πάντως, θα μπορούσε να ήταν ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στις αυξήσεις τιμών τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει η Spotify αργότερα μέσα στο χρόνο. Μέχρι στιγμής, πάντως, η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει πότε προτίθεται να καταστήσει την AI Playlist διαθέσιμη και σε άλλες περιοχές. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα