Η Meta είναι υποχρεωμένη να πουλήσει το Giphy αφού έχασε την έφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Meta είναι πλέον αναγκασμένη να πουλήσει τη Giphy, μία από τις σημαντικότερες εξαγορές της τα τελευταία χρόνια.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε τη Meta να πουλήσει τη Giphy αφού έχασε τη δικαστική διαμάχη στο Εφετείο Ανταγωνισμού. Να θυμίσουμε ότι η αρχική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021 με αποτέλεσμα η Meta να ασκήσει το δικαίωμα της έφεσης.

Παρόλο που η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου αναγκάστηκε να επανεξετάσει

την απόφαση τον περασμένο Ιούλιο επειδή το δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό της Meta μόνο για έναν διαδικαστικό λόγο που σχετίζεται με την κοινοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών τρίτων, τελικώς διαπιστώθηκε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό περιορίζοντας την πρόσβαση των ανταγωνιστών της εταιρείας στα Giphy GIFs, υποχρεώνοντάς τους σε δυσμενείς όρους και μειώνοντας τις επιλογές για ψηφιακή διαφήμιση.

Η Meta εξαγόρασε την εταιρεία Giphy τον Μάιο του 2020. Μία ανεπίσημη εκτίμηση είναι ότι το ποσό της εξαγοράς έφτασε τα $400 εκατομμύρια. Η εταιρεία ήλπιζε ότι με την εξαγορά θα βελτιωνόταν η αναζήτηση και η εύρεση GIFs και αυτοκόλλητων για τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που διατηρεί (π.χ. Messenger) και τα Stories του Instagram.

Αν και η Meta υποστήριξε ότι το περιεχόμενο της Giphy θα ήταν «ανοικτά διαθέσιμο» σε άλλους, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε έρευνα μόλις έναν μήνα αργότερα και αποφάσισε τον Αύγουστο του ίδιου έτους ότι η εξαγορά θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον χώρο της διαφήμισης. Η εταιρεία του Mark Zuckerberg απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και άσκησε έφεση κατά της διαταγής τον Νοεμβρίου του 2021 για την πώληση της Giphy, υποστηρίζοντας ότι η εξαγορά και οι βελτιώσεις που θα πραγματοποιήσει θα προσφέρουν «περισσότερες επιλογές για όλους».

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στην ιστοσελίδα Engadget ότι η εταιρεία είναι απογοητευμένη με την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου ωστόσο επισήμανε ότι θα υπακούσει στη διαταγή και θα συνεργαστεί για την πώληση της εταιρείας Giphy. Επίσης πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να εξετάζει διάφορες εξαγορές με στόχο να παρέχει περισσότερη «καινοτομία και επιλογές».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν πρόκειται να βλάψει απαραίτητα την επιχείρηση. Παρόλα αυτά, έρχεται σε μία εποχή που αξιωματούχοι από διάφορες ρυθμιστικές αρχές επανεξετάζουν τις εξαγορές των Instagram και WhatsApp. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μάλιστα έφτασε στο σημείο να προχωρήσει στην υποβολή αγωγής για την εξαγορά του developer Within (έχει αναπτύξει ένα app για γυμναστική σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας) λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να καταπνίξει τον ανταγωνισμό στην αγορά της γυμναστικής/άσκησης εικονικής πραγματικότητας. Η συνήθεια της Meta να εξαγοράζει εταιρείες βρίσκεται υπό στενή και διαρκή παρακολούθηση και οι εξελίξεις με την Giphy αναμφισβήτητα δεν πρόκειται να μειώσει την πίεση στην εταιρεία.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αποδεχόμαστε την απόφαση. Θα συνεργαστούμε στενά με την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου για την πώληση της Giphy. Είμαστε ευγνώμονες για την υπομονή που επέδειξε η ομάδα της Giphy κατά τη διάρκεια αυτής της αβέβαιης περιόδου για την επιχείρηση της και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε ευκαιρίες -συμπεριλαμβανομένων και εξαγορών- για να φέρουμε καινοτομία και επιλογές σε περισσότερους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Meta.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα