Η Apple σκοπεύει να προσθέσει «δορυφορικές δυνατότητες» στο iPhone για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Apple σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες του νέου iPhone να πραγματοποιούν «δορυφορικές κλήσεις». Αν και ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστικό για ορισμένους χρήστες -αν και όχι για τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας- τα σχέδια της Apple, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι λιγότερο… εντυπωσιακά αν και εξαιρετικά χρήσιμα για

ορισμένες καταστάσεις.

Καταρχήν, η Apple πρόκειται πράγματι να ενσωματώσει χαρακτηριστικά για δορυφορική επικοινωνία στο νέο iPhone καθώς φαίνεται να ενδιαφέρεται να δώσει λύση στο θέμα της επικοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης -ώστε οι χρήστες για παράδειγμα να μπορούν να επικοινωνήσουν με υπηρεσίες πρώτης βοήθειας ή να αναφέρουν ατυχήματα- σε περιοχές όπου δεν καλύπτονται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. 

Δορυφορικό τηλέφωνο ή κάτι άλλο;

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η εταιρεία αναπτύσσει τουλάχιστον δύο τέτοιες λειτουργίες ή χαρακτηριστικά έκτακτης ανάγκης που θα βασίζονται σε δορυφορικά δίκτυα με στόχο να διατεθούν σε μελλοντικές συσκευές iPhone. Λέγεται, ότι η Apple εργάζεται σε συναφείς δορυφορικές τεχνολογίες εδώ και αρκετά χρόνια έχοντας μια εξειδικευμένη ομάδα που διερευνά την ιδέα τουλάχιστον από το 2017. Σύμφωνα με τον αναλυτή Ming-Chi Kuo, το νέο iPhone 13 ενδέχεται να διαθέτει τέτοιες τεχνολογίες και θα λειτουργεί στο φάσμα συχνοτήτων της εταιρείας Globalstar.

Οι δηλώσεις ωστόσο του Ming-Chi Kuo οδήγησαν σε εικασίες ότι το iPhone θα μπορεί να λειτουργεί και σαν δορυφορικό τηλέφωνο με αποτέλεσμα οι χρήστες του να μην χρειάζεται να βασίζονται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να πραγματοποιούν ή να δέχονται κλήσεις ή μηνύματα. Όμως από ότι φαίνεται, τα σχέδια της Apple, τουλάχιστον για την ώρα είναι περισσότερο… προσγειωμένα, και σαφώς πιο περιορισμένα από άποψη δυνατοτήτων, με την εταιρεία να δίνει έμφαση στην παροχή μίας δυνατότητας στους πελάτες της για να διαχειριστούν σενάρια κρίσης. Αν και το νέο iPhone ενδέχεται να ενσωματώνει το hardware που απαιτείται για τις «δορυφορικές λειτουργίες», οι τελευταίες είναι μάλλον απίθανο να ενεργοποιηθούν πριν από το επόμενο έτος σύμφωνα με πληροφορίες. Επιπλέον, ενδέχεται τα σχέδια της Apple να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή καθώς η εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί για το παραμικρό δημοσίως.

Τα χαρακτηριστικά

Το πρώτο από τα δύο χαρακτηριστικά ονομάζεται Ανταλλαγή Μηνυμάτων Έκτακτης Ανάγκης μέσω Δορυφόρου (Emergency Messaging via Satellite) και θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καθώς και σε προκαθορισμένες επαφές μέσω δορυφορικού δικτύου και όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη εκπομπή κυψέλης. Αυτή η δυνατότητα θα ενσωματωθεί στην γνωστή εφαρμογή Μηνύματα της Apple ως τρίτο πρωτόκολλο επικοινωνίας - μαζί με τα τυπικά SMS και iMessage - και θα εμφανίζεται με ένα γκρι χρώματος message bubble αντί για χρώματος πράσινου ή μπλε. Τα μηνύματα αυτού του τύπου θα αποστέλλονται και θα παραδίδονται στις προκαθορισμένες επαφές ακόμα και αν ο παραλήπτης έχει ενεργοποιημένη τη ρύθμιση «Μην ενοχλείτε» (Do not Disturb). Εκτός από τη δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων, το χαρακτηριστικό ενδέχεται σε κάποια φάση μελλοντικά να επιτρέπει και την πραγματοποίηση/ λήψη κλήσεων.

Οι παραπάνω δυνατότητες αναμφισβήτητα είναι εξαιρετικά χρήσιμες στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου 4G ή 5G. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple φαίνεται να έχει εξετάσει και το ενδεχόμενο να θέσει σε τροχιά τους δικούς της δορυφόρους για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών της ωστόσο επί του παρόντος, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό θα βασίζεται στη λειτουργία των υπαρχόντων δικτύων.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αποτελεί ένα εργαλείο για την αναφορά μεγάλων ατυχημάτων ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ευρείας κλίμακας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το σύστημα θα ρωτήσει τον χρήστη με τι σχετίζεται το ατύχημα και αν αφορά κάποιο μεγάλο αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένα αεροπορικό ατύχημα, τη βύθιση ενός σκάφους ή κάποια πυρκαγιά και οι επικοινωνίες θα πραγματοποιούνται επίσης με τη χρήση δορυφορικού δικτύου. Το σύστημα επίσης μπορεί να ζητήσει να λάβει περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες για το περιστατικό που αναφέρεται. Έτσι, ενδέχεται να ρωτήσει τον χρήστη αν απαιτούνται υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, αν έχει παρατηρήσει την ύπαρξη όπλων ή ύποπτη συμπεριφορά και αν κάποιο άτομο έχει τραυματιστεί κ.ά.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποστείλει την τοποθεσία ή τον ιατρικό φάκελο του χρήστη στις αρμόδιες υπηρεσίες, μία εικονική κάρτα από το Health app που παραθέτει το ιατρικό ιστορικό του χρήστη, την ηλικία, τα φάρμακα που λαμβάνει και άλλες πληροφορίες όπως το ύψος και το βάρος. Όπως αναφέραμε, θα μπορεί να ειδοποιήσει τις επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη, την οικογένεια, τους φίλους ή τον ιατρό του. 

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά πάντως εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα δορυφόρων και τους κανονισμούς ή τη νομοθεσία σε τοπικό επίπεδο και δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε οποιαδήποτε χώρα. Η Apple πάντως αναπτύξει έναν μηχανισμό που θα ζητά από τους χρήστες να βγουν ή να μείνουν σε εξωτερικό περιβάλλον και ενδεχομένως να περπατήσουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για να συνδεθεί το iPhone με τον πρώτο διαθέσιμο δορυφόρο ενώ η σύνδεση δεν θα είναι πάντα άμεση καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με κάποιες δοκιμές, ενδέχεται να χρειαστεί έως και ένα λεπτό για να πραγματοποιηθεί σύνδεση. Όπως αναφέραμε και σε αυτό το άρθρο, η Apple θα χρησιμοποιήσει ένα modem της Qualcomm για να ενεργοποιηθούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιχειρήσει να αναπτύξει το δικό της modem.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα