Δύο εταιρείες υποστήριξης για την απεξάρτηση από το αλκοόλ μοιράζονταν προσωπικά δεδομένα με διαφημιστικές εταιρείες

Όπως πρώτη αποκάλυψε η ιστοσελίδα TechCrunch, δύο διαδικτυακές πλατφόρμες υποστήριξης για την απεξάρτηση από το αλκοόλ, οι Monument και Tempest, «πιάστηκαν» να κοινοποιούν εμπιστευτικά δεδομένα των χρηστών με διαφημιστικές εταιρείες χωρίς τη συγκατάθεση τους.

Όλα ήρθαν στο φως μετά από μια εσωτερική αξιολόγηση/έρευνα που αποκάλυψε μία παραβίαση δεδομένων που επηρέασε 100.000 χρήστες τους, αναγκάζοντας τις δύο εταιρείες να εκδώσουν επίσημη κοινοποίηση για την παραβίαση της βάσης χρηστών τους. Οι

παραβάσεις ξεκίνησαν το 2017 και εξακολούθησαν να συνεχίζονται μέχρι την αξιολόγηση του περασμένου μήνα.

Το Monument και το Tempest ξεκίνησαν ως δύο εντελώς διαφορετικές πλατφόρμες, αλλά πριν από αρκετούς μήνες, η δεύτερη εξαγοράστηκε από την πρώτη. Η μητρική εταιρεία Monument επιβεβαίωσε όχι μόνο την παραβίαση δεδομένων αλλά και ότι οι εταιρείες μοιράστηκαν προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες με τους διαφημιστές μέσω μιας ειδοποίησης που κατατέθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Καλιφόρνιας. Τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν στις διαφημιστικές εταιρείες χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών περιλαμβάνουν ονόματα ασθενών, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομικές διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, πληροφορίες ασφάλισης και άλλα.

Δυστυχώς, αυτή είναι μόνο η αρχή. Σε κάτι που θα μπορούσε μόνο να χαρακτηριστεί μία άκαρδη προσβολή προς εκείνους που ζητούν υποστήριξη, οι δύο αυτές εταιρείες μοιράστηκαν με τις διαφημιστικές εταιρείες και δεδομένα που αφορούσαν ραντεβού, αξιολογήσεις και απαντήσεις σε έρευνες στις οποίες περιλαμβάνονταν δεδομένα κατανάλωσης αλκοόλ. Η Monument στην ιστοσελίδα της εξακολουθεί να τονίζει τη δέσμευσή της στην προστασία της ιδιωτικής ζωής λέγοντας ότι οι απαντήσεις των χρηστών στις έρευνες «προστατεύονται» παρά την πρόσφατη αποκάλυψη.

Οι εταιρείες κατηγορούν τα συστήματα παρακολούθησης τρίτων για το ζήτημα (third-party tracking systems), δηλώνοντας ότι έχουν αφαιρέσει τους προσβλητικούς κωδικούς παρακολούθησης από τις ιστοσελίδες τους. Οι εταιρείες δεν παραδέχονται ότι μοιράστηκαν σκοπίμως τις συγκεκριμένες πληροφορίες για την αύξηση των κερδών τους, λέγοντας ότι τα σύστημα παρακολούθησης έκαναν τα πάντα από μόνα τους. Αν και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κραυγαλέο παράδειγμα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν τα πηγαίνουν καλά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η λίστα με τις παραβιάσεις είναι… αμέτρητη. Να σας θυμίσουμε τότε που μία startup για την ψυχική υγεία μοιράστηκε πληροφορίες ασθενών χωρίς τη συγκατάθεση τους, να ξαναπούμε για την Meta που πιάστηκε με το χέρι στο βάζο με τα (ψηφιακά) cookies; 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα