Διαθέσιμη η χρήση passkey για τους λογαριασμούς Microsoft σε Windows, Android και iOS

22:57 8/5/2024 - Πηγή: Insomnia

Μετά την εισαγωγή της δυνατότητας αυτής στα Windows 11 το 2023, η Microsoft επεκτείνει τη λειτουργία στα Windows, το Android και το iOS.

H Microsoft ανακοίνωσε την πλήρη διάθεση της δυνατότητας

αυτής μέσω ανάρτησης στο εταιρικό ιστολόγιο. Η εταιρία επισημαίνει ότι οι επιθέσεις με στόχο το σπάσιμο κωδικών πρόσβασης έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 3.378 τοις εκατό από τη στιγμή που παρουσίασε για πρώτη φορά το Windows Hello, τη μέθοδο σύνδεσης με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, μέσω των Windows 10, ενισχύοντας έτσι την προσπάθειά της να αντικαταστήσει τους κωδικούς πρόσβασης με κλειδιά πρόσβασης. Αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα, η Microsoft δίνει τη δυνατότητα προσθήκης και χρήσης passkey που δίνουν στο χρήστη πρόσβαση μέσω της αναγνώρισης προσώπου, του δακτυλικού αποτυπώματος ή και κωδικού PIN στις πλατφόρμες Windows, Google και Apple.

H διαθεσιμότητα των passkey αυξάνεται σταθερά το τελευταίο διάστημα σε σειρά ιστοσελίδων και πλατφορμών, με τη Google να κινείται με τη σειρά της προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας δικά της συστήματα passkey. Με δυο λόγια, αυτά προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια από ό,τι ένας κλασικός κωδικός πρόσβασης, καθώς συνδέονται με την εκάστοτε συσκευή: η συσκευή ενσωματώνει μέρος του κλειδιού, ενώ η εφαρμογή ή η ιστοσελίδα -εν προκειμένω η Microsoft- διατηρεί το άλλο. Δεν υπάρχει ένας "κωδικός πρόσβασης" για να υποκλαπεί: χωρίς την επιβεβαιωμένη συσκευή, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στους λογαριασμούς του χρήστη.

Η Microsoft κινούταν σταδιακά προς την προσθήκη της λειτουργίας αυτής σε ολόκληρο το οικοσύστημά της, αρχής γενομένης με ένα πρόγραμμα διαχείρισης αυτών των κλειδιών, που παρουσιάστηκε με τα Windows 11 και επιτρέπει στο χρήστη να αποθηκεύει κλειδιά πρόσβασης για άλλες ιστοσελίδες και εφαρμογές απευθείας στη συσκευή. Παράλληλα, η δημιουργία ενός τέτοιου κλειδιού μέσω των Windows λογικά θα διευκολύνει και τη σύνδεση σε άλλες εφαρμογές, καθώς από ό,τι φαίνεται η Microsoft θέλει να επεκτείνει τους τομείς όπου γίνονται δεκτά τα Windows passkey.

Τη στιγμή που οι εφαρμογές παραβίασης κωδικών πρόσβασης διασπείρονται όλο και περισσότερο, με τις απαιτούμενες παραμέτρους για τη σύνθεση κωδικού πρόσβασης να γίνονται όλο και συνθετότερες, τα κλειδιά πρόσβασης προσφέρουν ένα βολικό όσο και ασφαλέστερο τρόπο σύνδεσης στο λογαριασμό, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να σημειώσει κάπου ένα ατελείωτο όσο και μπερδεμένο κωδικό -γεγονός που, από μόνο του, εξ ορισμού περιορίζει την ασφάλεια που παρέχει ο κωδικός- προκειμένου να το θυμάται.

Τα passkey στα Windows 11 οι χρήστες μπορούν να τα διαχειρίζονται πηγαίνοντας στην ενότητα Settings > Accounts > Passkey Settings όπου, πατώντας πάνω στις τρεις τελείες δίπλα στο εκάστοτε passkey μπορούν να το τροποποιήσουν.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα