Nέο Windows Store φέρεται να ετοιμάζει η Microsoft

To νέο ψηφιακό κατάστημα θα είναι ανοιχτό σε όλες τις εφαρμογές και παιχνίδια

Πληροφορίες θέλουν τη Microsoft να εργάζεται πάνω σε μια ριζική ανανέωση του app store για τα Windows. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Windows Central, η εταιρία σχεδιάζει να παρουσιάσει

ένα ανανεωμένο ψηφιακό κατάστημα αργότερα μέσα στη χρονιά, το οποίο θα είναι πολύ πιο ανοιχτό σε όλα τα είδη εφαρμογών και παιχνίδια. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στην υποβολή από τους δημιουργούς τους κάθε είδους εφαρμογών για τα Windows, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων πλοήγησης όπως ο Chrome και ο Firefox, ακόμη και εμπορικές εφαρμογές τρίτων.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και η Microsoft παρουσιάσει αυτό το νέο ψηφιακό κατάστημα, θα πρόκειται για μια σημαντική μεταβολή της πολιτικής που τηρεί ως τώρα. Στην υπάρχουσα μορφή του, το Microsoft Store προϋποθέτει οι developers να υποβάλλουν τις εφαρμογές τους ως MSIX και να χρησιμοποιούν την εμπορική πλατφόρμα και το μηχανισμό ενημερώσεων της ίδιας της Microsoft. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Microsoft θα επιτρέψει την υποβολή των συνήθων EXE ή MSI στο κατάστημα, ενώ οι ενημερώσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου παράδοσης περιεχομένου (CDN) του ίδιου του δημιουργού της εφαρμογής.

Μια τέτοια αλλαγή θα καθιστούσε το νέο Microsoft Store ανοιχτό σε πολύ περισσότερες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών προτάσεων όπως η σουίτα εφαρμογών Creative Cloud της Adobe αλλά και ανταγωνιστικά προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, όπως ο Chrome και ο Firefox. Πέρυσι η Microsoft παρουσίασε το Windows Package Manager, το οποίο σύντομα εξελίχτηκε σε μια σπουδαία επιλογή για τις εκατοντάδες εφαρμογές που απουσιάζουν αυτή τη στιγμή από το κατάστημα. Εφαρμογές όπως το Steam, το WinRAR αλλά και το Ζοοm δεν είναι διαθέσιμες στο Microsoft Store, όμως είναι διαθέσιμες μέσω του Windows Package Manager.

Στην υφιστάμενη μορφή του, πολλές δημοφιλείς εφαρμογές απουσιάζουν από το Microsoft Store

Aπό ό,τι φαίνεται, όποια και αν είναι η ανανέωση που προετοιμάζει η Microsoft, κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριλαμβάνει τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η εταιρία μέσω του Windows Package Manager ώστε να επικυρώσει και να συμπεριλάβει τις εφαρμογές στο κατάστημα. Η Microsoft στην παρούσα φάση χρησιμοποιεί μια σειρά από μεθόδους προκειμένου να εγκρίνει τα αρχεία των εφαρμογών που παρουσιάζονται μέσω του Windows Package Manager, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου τους μέσω της τεχνολογίας SmartScreen που έχει αναπτύξει, επιπλέον στατικής ανάλυσης καθώς και επικύρωσης μέσω του αλγορίθμου SHA256.

H φημολογούμενη εξέταση από τη Microsoft του ενδεχομένου να επιτρέψει εμπορικές πλατφόρμες τρίτων θα σήμαινε πως η εταιρία δεν θα λάμβανε προμήθεια από τους δημιουργούς που χρησιμοποιούν δικά τους συστήματα πληρωμών, μέσω των εφαρμογών τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή, η οποία εκτός από απρόσμενη θα ανέτρεπε και τα δεδομένα σε σχέση με τα υφιστάμενα ψηφιακά καταστήματα.

Το Microsoft Store έκανε αρχικά την εμφάνισή του με τα Windows 8, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας που κατέβαλε η Microsoft να ωθήσει τους developers να δημιουργήσουν ενιαίες εφαρμογές για τα Windows, ικανές να τρέξουν σε κινητά, tablet, υπολογιστές, ακόμη και τις κονσόλες Xbox. Η προσπάθεια αυτή οδηγήθηκε σε αδιέξοδο με το τέλος του Windows Phone, με τη Microsoft να επιτρέπει τελικά στους δημιουργούς να παρουσιάσουν παιχνίδια σε Win32 στο Microsoft Store, πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Οι developers ζητούσαν εδώ και καιρό αυτές τις αλλαγές στο ψηφιακό κατάστημα της Microsoft, ώστε να είναι πολύ ευκολότερο να ανεβάσουν εφαρμογές εκεί, να τις συντηρούν και να τις ενημερώνουν.

Η Microsoft φέρεται να σχεδιάζει την ενσωμάτωση πολλών δικών της εφαρμογών σε αυτό το ανανεωμένο ψηφιακό κατάστημα, μεταξύ των οποίων τις Teams, Office, Edge και Visual Studio. Το νέο κατάστημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα αποτελέσει μέρος της γενικής ανανέωσης που ετοιμάζει η Microsoft για τα Windows, αργότερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε, με τη γενική ονομασία "Sun Valley". Η Μicrosoft έχει κάνει λόγο για μια "δραστική οπτική ανανέωση των Windows", η οποία θα μεταφραστεί σε εκτενείς αλλαγές στο αρχικό μενού, το File Explorer, τις ενσωματωμένες εφαρμογές και πολλές ακόμη πτυχές του λειτουργικού συστήματος.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα