Devolo Mesh 2 WiFI Review - Τα πάντα όλα

Μετά το Review του Devolo Magic 2 WiFi Next, έχουμε την χαρά να κάνουμε το Review ενός νέου μοντέλου που είναι το Devolo Mesh WiFi 2 Starter Kit. Το συγκεκριμένο Mesh WiFi Kit κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις.

το Devolo Mesh WiFi 2 Starter Kit

που αποτελείται από δύο Devolo Mesh Wifi 2 και στην έκδοση Devolo Mesh Wifi 2 Multiroom Kit που αποτελείται από τρία Devolo Mesh WiFi 2 ώστε να καλύψουμε μεγαλύτερους χώρους. Βέβαια εννοείται ότι αν θέλουμε, μπορούμε να εγκαταστήσουμε παραπάνω από τρία Devolo Mesh WiFi 2. Στην ουσία το παραπάνω Mesh Kit είναι μία νεότερη έκδοση (updated) του Devolo Magic 2 WiFi Next.

Όπως είδαμε και σε προηγούμενες παρουσιάσεις το Mesh Networking εισέρχεται όλο και περισσότερο στην ζωή μας. Η ανάγκη για πρόσβαση στο Internet από όλες τις δικτυακές συσκευές και σε κάθε γωνιά του σπιτιού ή του χώρου εργασίας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Και πλέον ο περισσότερος κόσμος αναζητά κάτι εύκολο και πρακτικό χωρίς να χρειαστεί να γίνουν πολύπλοκες ρυθμίσεις για να τεθεί σε λειτουργία ώστε να έχει γρήγορο και αξιόπιστο Internet.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Devolo είναι μία γερμανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002 και έχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων εκτός από Plc όπως WiFi usb sticks, WiFi Repeaters, Smart Metering Plugs, Radiator Thermostats, Smoke Detectors και γενικότερα αρκετές επιλογές για ένα έξυπνο σπίτι ώστε να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη και να εξοικονομούμε χρόνο και χρήματα.

Mesh Networking

Τι είναι το Mesh Networking που ακούγεται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Με πολύ απλά λόγια είναι μια νέα τεχνολογία που έχει να μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι μια τοπολογία δικτύου στο οποίο οι κόμβοι δηλαδή τα Devolo Mesh WiFI Adapters στην συγκεκριμένη περίπτωση, ενώνονται μεταξύ τους δυναμικά σε όσους παραπάνω κόμβους μπορούν και συνεργάζονται μεταξύ τους για την μεταφορά των δεδομένων πχ Internet  στις συσκευές μας. Σε περίπτωση που κάποιος κόμβος βγει εκτός λειτουργίας λόγω της δυναμικότητας θα δημιουργηθεί εναλλακτική διαδρομή ώστε το δίκτυο μας να παραμείνει λειτουργικό. Και το μεγάλο πλεονέκτημα ότι όλα αυτά γίνονται στο Background χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να κάνει κάποια ενέργεια. Μπορούμε μέσα από το Web Interface του Devolo  να έχουμε την κεντρική διαχείριση όλων των συσκευών. Δεν χρειάζονται πλέον πολύπλοκες ρυθμίσεις, ούτε χρειάζεται για κάθε Devolo να ψάχνουμε στο Site για να βρούμε πιο καινούριο Firmware και να αναρωτίομαστε πως θα το εγκαταστήσουμε. Με απλά βήματα μπορούμε να παραπετροποιήσουμε όλο το δίκτυο και μέσα σε ελάχιστα λεπτά να είναι "up and running". Και αν η Devolo έχει διαθέσιμο ένα νέο Firmware, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Μέσα από το Web Interface θα γίνει Download και εγκατάσταση αυτόματα.

Unboxing

To Devolo Mesh WiFi 2 που δοκιμάσαμε είναι το Starter Kit. Έρχεται σε μία προσεγμένη συσκευασία και εσωτερικά είναι από σκληρό χαρτόνι για την προστασία του προϊόντος. Στην μπροστινή πλευρά υπάρχουν τα δύο Plc και τονίζεται πάνω στην συσκευασία ότι είναι το πιο γρήγορο Tri-Band σύστημα στην κατηγορία του. Tri-band διότι είναι Wifi 2,4 Ghz, WiFi 5Ghz και Powerline με μέγιστη ταχύτητα τα 2400Mbit. Συνοδεύεται από τρία χρόνια εγγύηση και είναι Developed στην Γερμανία. Επίσης σε κόκκινο Background αναφέρεται ότι τα Devolo σταματούν τα προβλήματα του WiFi.

Στην πίσω πλευρά σε διάφορες γλώσσες (και στα Ελληνικά) αναφέρονται οι δυνατότητες του όπως ότι υποστηρίζει Mesh, ότι είναι Tri-band και ότι μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 100 συσκευές ασύρματα στο σύνολο στα 2 Bands.Η Devolo όπως δείχνει η συσκευασία βγάζει κόκκινη κάρτα στα προβλήματα με το WiFi κατασκευάζοντας συνεχώς νέα προϊόντα για καλύτερη ταχύτητα και σταθερότητα. Αν το Wi-Fi που χρησιμοποιείτε δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας σε ταχύτητα ή σε κάλυψη και αν χρησιμοποιείτε πολλές συσκευές, τότε ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη.

Στην πάνω πλευρά υπάρχει ένα πινακάκι που συγκρίνει την κάλυψη σε 3 διαφορετικούς χώρους με την χρήση διαφορετικών τεχνολογιών (Router, Router μαζι με Repeater και με το Devolo Mesh WiFi ) ώστε ο χρήστης από πριν να γνωρίζει τα συν και τα πλην της κάθε τεχνολογίας, όπως και ποια είναι τα προβλήματα στην ασύρματη κάλυψη στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση με το Router και το Router μαζί με Repeater. Στην κάτω πλευρά υπάρχει ένα QR-Code που μπορούμε να ανακαλύψουμε τι είναι δυνατόν να κάνουμε με τα προϊόντα Devolo και ότι η Devolo έχει μία σωστή λύση για την κάθε μας ανάγκη. Στην αριστερή πλευρά μας ενημερώνει για το Devolo Home Network App για το Smartphone μας, ώστε όλη η εγκατάσταση και παραμετροποίηση να γίνει εύκολα και χωρίς την χρήση υπολογιστή. Τέλος στην δεξιά πλευρά  μας δείχνει τα περιεχόμενα της συσκευασίας. Εδώ να τονίσουμε ότι τα Devolo Mesh WiFi 2 δεν συνεργάζονται με τα dLAN Powerline Adapters εκτός αν είναι διαφορετικό δίκτυο. Οπότε λίγο προσοχή σε όποιον έχει ήδη dLAN Powerline Adapters. Δεν θα μπορέσει να τα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως ένα ενιαίο δίκτυο με τα Devolo Mesh WiFi 2, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένα δεύτερο ξεχωριστό δίκτυο.

Ανοίγοντας την συσκευασία βρίσκουμε δύο Devolo Mesh WiFi 2 Adapters, ένα Ethernet Cable, τo Installation Guide για την εγκατάσταση, τo CE Decleration όπως και ένα φυλλάδιο με διάφορες πληροφορίες για τα Plc και τα κανάλια στο WiFi.

Τα Powerlines για όποιον δεν γνωρίζει, μπορούν να μεταφέρουν Internet και δίκτυο μέσα από τα καλώδια του ρεύματος που υπάρχουν σε ένα σπίτι ή σε ένα χώρο εργασίας. Το ένα Plc συνδέεται με το Dsl Modem Router που έχουμε με καλώδιο Ethernet και το δεύτερο/τρίτο Plc συνδέεται στον χώρο που θέλουμε να δώσουμε Internet/Δίκτυο με Ethernet ή με WiFi. Tα Data από το DSL Modem Router μεταφέρονται από την Ethernet στο Plc και το Plc τα μεταφέρει στο δεύτερο/τρίτο Plc μέσα από τα καλώδια του ρεύματος. Από εκεί μπορούμε να δώσουμε Internet/Δίκτυο πχ σε ένα Smartphone, ένα Pc, ένα Laptop, έναν αποκωδικοποιητή ή μια κονσόλα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

2 x Gigabit Ethernet Ports.  Με αυτά τα ports μπορούμε χωρίς την χρήση κάποιου Switch να δώσουμε Internet/Δίκτυο σε δύο συσκευές με Gigabit Ethernet, πέρα από τις υπόλοιπες συσκευές που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα με WiFi στα δύο Bands που υποστηρίζει.

Security 128 bit AES κρυπτογράφηση ανάμεσα στα Powerlines.Θερμοκρασία λειτουργίας 0 έως 40 βαθμούς Celsius.Ενσωματωμένη πρίζα Schuko. Χαρακτηριστικό και των δύο Plc είναι ότι έχουν πρίζα Schuko πάνω, ώστε να συνδεθούν στην πρίζα του τοίχου ως πρώτη συσκευή και πάνω σε αυτά να συνδεθεί το πολύπριζο που έχουμε τις υπόλοιπες συσκευές μας. Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό Feature και πλεονέκτημα που δεν το συναντάμε σε όλα τα μοντέλα Powerline, διότι για να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή ταχύτητα μεταξύ των Plc, άρα και μεταξύ των συσκευών μας, δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένα πάνω σε πολύπριζο. Πολλά Plc δεν είναι Passthrough, οπότε ή θα πρέπει να τα βάλουμε μόνα τους σε μια πρίζα με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη πρίζα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο, είτε επειδή δεν υπάρχει ελεύθερη πρίζα να αναγκαζόμαστε να τα συνδέσουμε πάνω σε πολύπριζο ρεύματος μειώνοντας ουσιαστικά τη μέγιστη ταχύτητα μεταξύ των Plc.Powerline G.hn 2400Mbit και μέγιστη απόσταση λειτουργίας τα 500 μέτρα.Τα Devolo Mesh WiFi 2 μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με μέγιστη ταχύτητα τα 2400Mbps. Είναι ότι πιο γρήγορο υπάρχει μέχρι στιγμής. Πάνω στην Schuko πρίζα μπορούν να συνδεθούν συσκευές που στο σύνολο τους να μην ξεπερνούν τα 3600 watt.Power Saving λειτουργία όταν υπάρχει χαμηλή κίνηση δεδομένων ανάμεσα στα Powerlines με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.Ενδεικτικά LED.Triple Band Mesh (Powerline, 2,4Ghz, 5Ghz).Dual Band WiFi 802.11n 2,4Ghz// 802.11ac 5Ghz including DFS Channels. Four internal antennas. Wireless AC + N. Υποστηρίζει 802.11 a, b, g, n, ac (1200Mbps/s). Υποστηρίζει τα 2,4Ghz και τα 5Ghz ώστε οι πιο νέες συσκευές να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα προτερήματα των 5Ghz αλλά ταυτόχρονα και οι πιο παλιές μας συσκευές να μην έχουν πρόβλημα σύνδεσης. Τα δύο Band(2,4Ghz + 5Ghz) μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα. Υποστηρίζουν WPA/WPA2/WPA3 για την μέγιστη ασφάλεια στο ασύρματο δίκτυο, όπως και λειτουργία WPS για πιο εύκολη σύνδεση στο WiFi.Υποστήριξη IPv6, Parental Control, Guest Network.Διαστάσεις: 152x76x40mm

Πέρα όμως από αυτά τα χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθούμε στα επιπλέον χαρακτηριστικά που διαθέτει και που χρησιμοποιούνται αυτόματα χωρίς να χρειαστεί ο χρήστης να τα ενεργοποιήσει. Είναι χαρακτηριστικά που στην τοπολογία του Mesh προσφέρουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από το WiFi που μπορεί να έχει το DSL Modem Router που έχουμε. Χάρη στο Dual Band WiFi μπορούν να συνδεθούν μέχρι και εκατό συσκευές όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Πλέον σε κάθε σπίτο όσο περνάει ο καιρός οι ασύρματες συσκευές πληθαίνουν. Έξυπνοι διακόπτες, Air Condition με WiFi κτλ. Πλέον αυτό λύνεται με τα Devolo Mesh WiFi 2. Ακόμα και αν ένας χρήστης έφτανε σε τέτοιο αριθμό συσκευών υπάρχει η λύση να τοποθετηθεί ακόμα ένα Devolo ώστε να δοθεί WiFi σε ακόμα περισσότερες συσκευές. Για την σωστή εγκατάσταση θα πρέπει να απενεργοποιηθεί το WiFi του DSL Modem Router που έχουμε διότι δεν θα είναι κόμβος στο Mesh WiFi των Devolo.

Υποστηρίζεται επίσης Air Time Fairness. Είναι ένα χρήσιμο Feature το οποίο θα δώσει προτεραιότητα στις γρήγορες συσκευές. Για παράδειγμα έχουμε μια γραμμή 200Mbit και παρότι έχουμε διάφορες συσκευές που δεσμεύουν Bandwidth θέλουμε στο Laptop μας να έχουμε μεγάλη ταχύτητα. Το Air Time Fairness θα δώσει αυτόματα προτεραιότητα στο γρήγορο Laptop μας ώστε σε μία μονάδα χρόνου να εξυπηρετήσει περισσότερο το Laptop από ότι τις υπόλοιπες συσκευές.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι το MU-MIMO.Με την τεχνολογία Multi-User MIMO πολλαπλές συσκευές λαμβάνουν ταυτόχρονα το καλύτερο δυνατό σήμα WiFi με πολλαπλά Streams. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούν να απολαμβάνουν ταυτόχρονα gigabit σύνδεση στο Internet.  Μην νομίζετε ότι τελειώσαμε με τα επιπλέον χαρακτηριστικά. Τo Devolo Mesh WiFi 2 έχει ακόμα περισσότερα.

Υποστηρίζει Band Steering. Όλοι ξέρουμε ότι τα 5Ghz δεν έχουν την ίδια εμβέλεια με τα 2,4Ghz. Ναι μεν κερδίζουμε σε ταχύτητα αλλά χάνουμε σε εμβέλεια. Εδώ έρχεται το Band Steering να λύσει τα προβλήματα. Αυτόματα  "διαβάζει" ποια είναι το ιδανικό Band για την συσκευή μας και θα την μεταφέρει εκεί. Αν αλλάξουν τα δεδομένα θα αλλάξει και αυτό αυτόματα.

Ας αναφερθούμε και στο Roaming (AP Steering) που είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά και το οποίο δοκιμάσαμε και λειτούργησε επιτυχώς. Είσαστε στο σπίτι με το smartphone σας και έχετε ένα meeting στο Skype, Microsoft Teams ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Έχετε εγκαταστήσει τα Devolo Mesh WiFi στο σπίτι σας για να το καλύψετε με WiFi. Είσαστε συνδεδεμένοι στο πρώτο Devolo και κάνετε το meeting σας. Θέλετε όμως να μεταφερθείτε στο σαλόνι που έχετε τις σημειώσεις σας, που εκεί έχετε εγκαταστήσει το δεύτερο Devolo. Όπως θα περπατάτε προς το σαλόνι χάρη στο Roaming μόλις το WiFi σήμα μειωθεί στο Smartphone σας από το πρώτο DEVOLO και το δεύτερο καταλάβει ότι θα έχετε καλύτερο σήμα από αυτό, τότε σας μεταφέρει αυτόματα σε αυτό. Η μετάβαση γίνεται σχεδόν ακαριαία οπότε δεν θα παρατηρηθεί διακοπή στην συνομιλία σας. Αν δεν υποστήριζαν τα Devolo το Roaming τότε η μεταφορά στο δεύτερο Devolo δεν θα γινόταν παρά μόνο αν απενεργοποιούσαμε και ενεργοποιούσαμε το WiFi στο Smartphone ή αν χάναμε τελείως το σήμα με το πρώτο Devolo. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο Feature.

 

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη και τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, είναι τα παρακάτω:
Συνδέουμε στην πρίζα ρεύματος το πρώτο Devolo Mesh WiFi 2 και το συνδέουμε μέσω Ethernet Cable με το Dsl Modem Router.  Συνδέουμε στην πρίζα ρεύματος τo/τα Devolo Mesh Wifi 2 στο χώρο που επιθυμούμε. Τοσό απλά τόσο εύκολα. Αν θελήσουμε να προσθέσουμε ακόμα ένα Devolo Mesh Wifi 2 τοτε με τη χρήση του κουμπιού PLC κάνουμε Pair το νέο Devolo με τα υπάρχοντα. Αν έχουμε στην κατοχή μας το Starter Kit ή το MultiRoom Kit τότε είναι Paired από την αρχή. Επιπλέον η προσθήκη μπορεί να γίνει και από το Devolo Cockpit ή το Devolo Home Network App. Συνδεόμαστε στο Web Interface για να πραγματοποιήσουμε τυχόν επιπλέον ρυθμίσεις όπως SSID και Passkey. Στο πάνω μέρος κάθε PLC υπάρχουν διαγνωστικά LED, όπου στο εγχειρίδιο χρήσης μας αναφέρει τι σημαίνει το κάθε χρώμα και η κάθε κατάσταση που μπορεί να πάρει, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τυχόν προβλήματα.

Simple Setup. Τα Devolo Mesh WiFi 2 είναι ήδη Paired, οπότε είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουμε Out Of The Box. Ακόμα και αν αγοράσουμε έναν επιπλέον Adapter, η εγκατάσταση του γίνεται με πολύ μεγάλη ευκολία όπως αναφέρουμε και παρακάτω.

Από υπολογιστή: Devolo Cockpit

Για τον υπολογιστή μας υπάρχει το Devolo Cockpit.Ανοίγοντας την εφαρμογή έχουμε ένα User Friendly Interface που μπορούμε να δούμε πληροφορίες για τα Plc και να πραγματοποιήσουμε τις περισσότερες ρυθμίσεις. Υπάρχει και αντίστοιχη Desktop εφαρμογή για Mac και Linux.

Στο κάτω μέρος υπάρχουν εικονίδια για να πραγματοποιήσουμε τις υποστηριζόμενες λειτουργίες που είναι:

Να προσθέσουμε επιπλέον Adapters σε περίπτωση που θέλουμε Internet/Δίκτυο και σε άλλο σημείο του σπιτιού.Να αλλάξουμε το Password των Plc ώστε να μπορούμε να έχουμε 2 διαφορετικά δίκτυα μέσα στον ίδιο χώρο, χωρίς το ένα δίκτυο να βλέπει το άλλο, όπως και να είναι Secure. Να κάνουμε Refresh τη σελίδα.Να ρυθμίσουμε στα Options κάποιες παραμέτρους, που είναι η αποστολή δεδομένων στην Devolo σχετικά με τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στα Plc, την απενεργοποίηση των Firmware updates κάτι το οποίο δεν το προτείνουμε και να γίνει αυτόματα ανίχνευση ποιο Plc είναι συνδεδεμένο με το DSL Modem Router ώστε να το εμφανίζει σαν πρoεπιλεγμένο και σε ποιο μεγάλο μέγεθος στο σχεδιάγραμμα. Επιπρόσθετα μπορούμε να ανοίξουμε το TroubleShooting Guide που μας δίνει πληροφορίες για την σύνδεση των Powerines με εικόνες όπως πχ να μην τα βάλουμε πάνω σε πολύπριζο.Να κάνουμε αυτόματα αναβάθμιση του Software, απλά με ένα κλικ.Να κάνουμε εγγραφή στο newsletter της εταιρείας.

Δεξιά από κάθε Plc υπάρχει ένα βελάκι που ανοίγει ένα μικρό μενού. Εκεί θα βρούμε:

Το FAQ για το κάθε Plc, το οποίο θα ανοίξει στον browser μας.Τις ρυθμίσεις οι οποίες είναι: Να δώσουμε ένα όνομα στο Plc ώστε να ξέρουμε σε ποιο σημείο το έχουμε. Πχ Laptop όπως το έχω ονομάσει, το Firmware που έχει, την Mac Address, την IP, το Serial Number, να ανοίξουμε το Manual, επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, όπως και στην περίπτωση που έχουμε πολλά Plc να γίνει αναγνώριση της συσκευής αναβοσβήνοντας τα LED που έχει. Μετά μπορούμε να του δώσουμε το όνομα που θέλουμε και να ξέρουμε ποιο είναι ποιο.Ένα εικονίδιο για την διαγραφή του Plc.Ένα εικονίδιο το οποίο θα μας μεταφέρει στο Web Interface, ώστε να πραγματοποιήσουμε περισσότερες ρυθμίσεις.

Από Smartphone/Tablet: Devolo App Home Network

Για τα Smartphone και τα Tablet υπάρχει αντίστοιχα το Devolo App Home Network. Υπάρχουν οι πιο συχνές επιλογές που μπορεί να χρειαστεί ο απλός χρήστης προκειμένου να παραμετροποιήσει τα Devolo από το Tablet ή το Smartphone του. Με την ενεργοποίηση του Diagnostics Expert Mode εμφανίζεται ο ρυθμός μετάδοσης και λήψης ανάμεσα στις δύο συσκευές οι οποίοι και εμφανίζονται στο Status του Magic Network.

Web Interface

Η πρόσβαση στο Web Interface μπορεί να γίνει με την διεύθυνση IP που έχει πάρει το κάθε Devolo Mesh WiFi 2 ή μέσα από το Devolo Cockpit πατώντας το εικονίδιο με το γρανάζι και το βελάκι. Με το που συνδεθούμε μεταφερόμαστε σε ένα απλό και εύκολο Web Interface, που μπορούμε να δούμε διάφορες πληροφορίες όπως τους συνδεδεμένους Clients, πόσα Devolo είναι συνδεδεμένα, όπως και να πραγματοποιήσουμε τις ρυθμίσεις που θέλουμε για το WiFi, Parental Control, Guest Network και πολλά άλλα.

Δοκιμές και συμπεράσματα

Πραγματοποιήσαμε διάφορες δοκιμές και όπως με το Devolo Magic 2 Next έτσι και το Devolo Mesh WiFi 2 ανταποκρίθηκε επιτυχώς. Συνδέσαμε ασύρματα και ενσύρματα αρκετές συσκευές και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Δοκιμάστηκε το Guest Network για τους φίλους μας το οποίο έγινε setup με πολύ λίγα κλικ και ήταν έτοιμο. Το Roaming μας έδωσε απρόσκοπτα Internet χωρίς διακοπές. Λειτουργεί και σε τριφασικό ρεύμα απλά όπως καταλαβαίνουμε όλοι η απόδοση του θα είναι μειωμένη εν αντίθεση με το να ήταν στην ίδια φάση. Οι ρυθμίσεις του είναι κατανοητές χωρίς να μπερδεύουν τον χρήστη.  Δεν υπάρχουν πολύ Advanced ρυθμίσεις πχ για το Wireless διότι απευθύνεται στον μέσο χρήστη.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι υποστηρίζει WPA3. Είναι μια πολύ καλή κίνηση της Devolo διότι σχετίζεται με την ασφάλεια μας. Έτσι το Devolo Mesh WiFi 2 είναι μια Futureproof συσκευή που ακολουθεί την αιχμή της τεχνολογίας για να προσφέρει στον χρήστη την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Η τιμή του είναι στα 249,90 ευρώ για το Starter Kit και στα 369,90 ευρώ για το Multiroom Kit. Όποιος μπορεί να το συνδυάσει με το Devolo Magic 2 Lan DINrail τότε θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη λύση με καλύτερες επιδόσεις.  Η τιμή του μπορούμε να πούμε ότι είναι ακόμα πιο ακριβή από το Devolo Magic 2 Next και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην το προτιμήσουν αρκετοί χρήστες. Σε συνδυασμό ότι πολλές φορές λόγω εσωτερικής εγκατάστασης μπορεί να μην έχουμε τις επιδόσεις που μπορεί να θέλαμε το καθιστά λιγότερο ελκυστικό. Σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές Powerlines η Devolo παραμένει από τις Top εταιρείες σαν επιλογή.

Στα αρνητικά δυστυχώς θα ξαναβάλω για ακόμα μια φορά το θέμα της θερμοκρασίας των PLC. Μέσα σε δωμάτιο με θερμοκρασία 17 βαθμούς το ένα PLC έδειξε να είναι στους 69 βαθμούς με το WiFi 2,4Ghz στους 54 και το WiFi 5Ghz στους 53 ενώ το δεύτερο 65,48 και 50 αντίστοιχα. Η χρήση τους ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Με θερμοκρασία χώρου 20 βαθμούς οι θερμοκρασίες ήταν 71,51,55 και 76,60,59.

Αυτό ήταν το Devolo Mesh WiFi 2 Starter Kit.  Ένα Triple Band Powerful Mesh. Με τις δυνατότητες του θα καλύψει αποτελεσματικά έναν ή περισσότερους χώρους με WiFi, όπως και να συνδέσει συσκευές με Gigabit Ethernet.

 

Διαβάστε ολόκληρο το review

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
wifi, παντα, wifi, air condition, magic, συγκεκριμένο, εταιρεία, plc, usb, smart, νέα, background, web, site, running, download, ghz, router, λύση, home, network, dsl, data, switch, security, aes, power, led, triple, dual, ipv6, καιρος, air, time, laptop, skype, microsoft, σημαίνει, box, user, mac, linux, refresh, software, faq, browser, serial, manual, tablet, expert, status, απρόσκοπτα, wireless, top, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τι σημαινει, δυνατα, το θεμα, αιχμη, γερμανια, γωνια, εικονες, θεμα, ρυθμος, ωρα, download, mac, microsoft, skype, smart, time, αξιζει, απλα, απρόσκοπτα, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, διευθυνση, δυστυχως, δειχνει, δοθει, δωσει, δικτυο, δικτυα, εγινε, εγγυηση, εγχειριδιο, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ενεργεια, ερχεται, εταιρεία, ετοιμο, τεχνολογια, εξυπνο, εξυπνο σπιτι, ζωη, ιδια, ιδιο, εκδοσεις, κινηση, κομβος, λειτουργια, λύση, λογια, μοντελα, μονα, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, προβληματα, ρευμα, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, σπιτι, τιμη, τι ειναι, τρια, φυλλαδιο, φορα, χρωμα, χαρα, air, aes, ασφαλεια, background, βηματα, manual, box, browser, data, dsl, dual, δωματιο, εφαρμογη, air condition, network, web, faq, ghz, γλωσσες, home, ιδανικο, linux, ipv6, user, led, switch, κομματι, laptop, magic, μια φορα, multi, plc, πληροφοριες, power, router, serial, σημαίνει, σημα, site, software, status, tablet, triple, top, usb, θερμοκρασια, wireless, refresh
Τυχαία Θέματα