CEO της Intel: Οι Alder Lake CPUs και Alchemist GPUs έρχονται να ανταγωνιστούν επάξια τις AMD και Nvidia

22:03 8/9/2021 - Πηγή: Insomnia

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στον αναλυτή Pierre Ferragu της New Street Research, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger μίλησε για όλα όσα έρχονται στην αγορά από την κορυφαία εταιρεία σχεδίασης και κατασκευής ημιαγωγών.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε όσα έμαθε από την περίοδο που βρισκόταν στο τιμόνι της VMWare αλλά κυρίως μίλησε για τις μεγάλες προσδοκίες που τρέφει η Intel

για να ανταγωνιστεί επάξια τις AMD και Nvidia με τις ολοκαίνουριες αρχιτεκτονικές Alder Lake και Alchemist που πρόκειται σε μερικούς μήνες να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά των επεξεργαστών και των καρτών γραφικών αντίστοιχα.   

Το πρώτο μεγάλο λανσάρισμα αφορά την πρώτη ετερογενή αρχιτεκτονική της Intel που βρίσκει τον δρόμο της προς του καταναλωτές και έχει την κωδική ονομασία Alder Lake. Η αρχιτεκτονική είναι φανερό ότι είναι επηρεασμένη σε ορισμένο βαθμό από την αρχιτεκτονική big.LITTLE της ARM. Οι νέοι 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core για την αγορά desktop (Alder Lake-S) θα διαθέτουν στις συσκευασίες τους έως 16 πυρήνες (8 μεγάλους και 8 μικρούς) και έως 24 threads (η τεχνολογία HyperThreading υποστηρίζεται μόνο από τους 8 μεγάλους πυρήνες) μαζί με 30MB non-inclusive Cache. Επίσης θα διαθέτουν έναν έξυπνο και γρήγορο υπερσύνδεσμο, το χαρακτηριστικό Thread Director που θα διαχειρίζεται τους πυρήνες, υποστήριξη DDR5 και PCI Express 5.0 κ.ά.

Προς το τέλος της συνέντευξης, ο Pierre Ferragu ρώτησε τον Pat Gelsinger αν θα υπάρξει κάποια στιγμή «Zen» για την Intel, με την έννοια της ιδιαίτερα σημαντικής εξέλιξης που θα φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο (όπως δηλαδή έκανε η αρχιτεκτονική Zen) και ο Pat Gelsinger απάντησε: «Ετοιμάζουμε ένα αριθμό πραγμάτων…. Βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες πολύ σημαντικές ενημερώσεις στην αρχιτεκτονική. Αναπτύσσουμε την ετερογενή αρχιτεκτονική που είναι μέρος των (επεξεργαστών) Alder Lake όπου έχουμε μεγάλους και μικρούς πυρήνες. Ξέρετε, η AMD έχει μόνο έναν» δήλωσε ο Pat Gelsinger. «Θα έχουμε μία υψηλότερης απόδοσης έκδοση και μία περισσότερο αποδοτική ενεργειακά έκδοση του πυρήνα. Κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό».

Στην συνέχεια, ο Pat Gelsinger αναφέρθηκε με αυτοπεποίθηση στα προϊόντα Intel Arc, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις κάρτες γραφικών με το κωδικό όνομα Alchemist, με τις οποίες η Intel φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την Nvidia από το νέο έτος. «… έχουμε την αρχιτεκτονική GPU μας με την οποία θα είμαστε θέση να ασκήσουμε πραγματικά πίεση στη NVIDIA για πρώτη φορά» ενώ ετοιμάζουμε και αυτό που ονομάζουμε IPU, την δικτυακή αρχιτεκτονική μας, όπου φτάνουμε στα έξυπνα NICs και στα έξυπνα network fabrics. Επομένως έχουμε τρεις μεγάλες ανακοινώσεις από άποψη αρχιτεκτονικής …. οι οποίες μοιάζουν πολύ με την Zen από αυτή την άποψη, όπως εσείς την καθορίσατε, για να τονίσετε τις σημαντικές νέες προσπάθειες» δήλωσε ο κ. Gelsinger

Όπως λοιπόν εξήγησε ο Pat Gelsinger, η Intel αναμένεται να έχει «τρεις στιγμές Zen» το επόμενο διάστημα, στον χώρο των επεξεργαστών, των καρτών γραφικών και της δικτύωσης, και ουσιαστικά προειδοποίησε τις AMD και Nvidia για μεγάλο ανταγωνισμό, κάτι που βεβαίως είναι εξαιρετικό για εμάς τους καταναλωτές.

* Στο βίντεο ο Pat Gelsinger αναφέρεται στα νέα προϊόντα της Intel σε μία άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα