Συμπτώματα κορονοϊού: Σημαντικές οδηγίες Εάν «περνάς» εσύ ή ένας δικός σου τον κορονοϊό στο σπίτι

Εάν έχεις ήπια συμπτώματα κορονοϊού δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Εσύ ή ένα μέλος της οικογένειας παρουσιάζει ήπια συμπτώματα κορονοϊού: Βήχα, πυρετό, κόπωση. Σίγουρα δεν θα χρειαστεί όλοι όσοι νοσούν από COVID-19 να πάνε στο νοσοκομείο. Η φροντίδα στο σπίτι είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απαραίτητη για να να αναρρώσει ο ασθενής.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, θεωρώντας μεγάλης σημασίας τόσο τη φροντίδα ασθενή στο σπίτι, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, όσο και του επιβεβαιωμένου ή/και υπόπτου με COVID-19 ατόμου, συνέταξε συγκεκριμένες οδηγίες

και προτείνει η κατ’ οίκον παρακολούθηση του ασθενή, να γίνεται μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και με την επίβλεψη των κρατικών δομών και τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Συμπτώματα κορονοϊού: Οδηγίες για τους ασθενείς με κορονοϊό στο σπίτι ή για τα “ύποπτα” κρούσματα

Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες της ΕΠΕ επισημαίνουν πως οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 θα πρέπει να κάνουν άμεσα μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR). Και περιμένοντας το αποτέλεσμα, θα πρέπει να απομονώνονται και από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Συμπτώματα κορονοϊού που οδηγούν σε μοριακό τεστ ανίχνευσης: Πυρετός, βήχας, κεφαλαλγία, πόνος στο λαιμό, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, μυαλγίες, διάρροιες, ρινόρροια/συμφόρηση, πόνος στο θώρακα.

Συστήνεται επίσης η επανάληψη ελέγχου PCR (μέσα σε 1-2 μέρες) ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή  κλινική – επιδημιολογική υποψία ή/και κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενή.

Σημεία κλειδιά για την ασφαλή διαχείριση των ασθενών είναι η ηλικία, η εμμονή συμπτωμάτων, η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων καθώς και η πτώση κορεσμού οξυγόνου.

Θεωρείται απαραίτητη η προμήθεια οξυμέτρου για τακτικές μετρήσεις του κορεσμού, καθώς και η καθημερινή επικοινωνία με τον Πνευμονολόγο.

Τι άλλο να γνωρίζεις εάν έχεις συμπτώματα κορονοϊού και περνάς τη λοίμωξη στο σπίτι

Ασθενείς ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε περαιτέρω εργαστηριακό και ακτινολογικό έλεγχο. Συστήνεται απομόνωση κατ’ οίκον για 10 ημέρες και καθημερινή επικοινωνία με τον ιατρό τους προκειμένου να γίνει έγκαιρα αντιληπτή πιθανή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η επικοινωνία μπορεί να είναι τηλεφωνική ή να περιλαμβάνει εφαρμογές τηλεϊατρικής.

Οι αιτίες παραπομπής για εργαστηριακό έλεγχο και πιθανή νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: εμπύρετο >38 ºC από 7-ημέρου, δύσπνοια, θωρακαλγία, ταχύπνοια >25 αναπνοές/λεπτό, SaO2

Keywords
Τυχαία Θέματα