Στη Φινλανδία μεταφέρουν τους παιδικούς σταθμούς στο ύπαιθρο και η υγεία των παιδιών βελτιώνεται

Στο πλαίσιο κοινωνικού πειράματος, η Φινλανδία μεταμορφώνει τους παιδικούς σταθμούς. Διαμορφώνει υπαίθριους χώρους που θυμίζουν δάση και η βελτίωση της υγείας των παιδιών είναι θεαματική!

Η Ευρωπαϊκή χώρα είναι γνωστή για το υψηλό βιωτικό επίπεδο και την προοδευτική της πολιτική. Οι επιστήμονες, λοιπόν, εκεί επιχείρησαν να δουν αν το να περνούν περισσότερο χρόνο έξω θα είναι ωφέλιμο για τα παιδιά.

Το πραγματοποίησαν αυτό δημιουργώντας υπαίθριους χώρους, με γρασίδι και δέντρα, που λειτουργούν ως παιδικοί σταθμοί. Φύτεψαν εκεί θάμνους με μούρα, έβαλαν κορμούς και πράσινα

αναχώματα.

 Και όταν οι χώροι αυτοί ετοιμάστηκαν, οι μικροί μαθητές περνούσαν όλες τις ώρες τους εκεί, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Μάλιστα, ενθαρρύνθηκαν να φυτέψουν λαχανικά και να φροντίζουν τους καρπούς των δέντρων. Τα παιδιά ήταν ηλικίας από 3 έως 5 ετών.

Οι υπαίθριοι χώροι με την πλούσια βλάστηση που δημιουργήθηκαν, απέχουν παρασάγγας από τους τυπικούς χώρους παιχνιδιoύ που συνηθίζουμε να βλέπουμε στο προαύλιο παιδικών σταθμών. Σε αυτούς συνήθως υπάρχει πολύ τσιμέντο, κάποια παιχνίδια και μόνο λίγα δέντρα τριγύρω. Αντίθετα, οι χώροι που δημιουργήθηκαν στη Φινλανδία έμοιαζαν με μικρά δασάκια!

Καλύτερη υγεία των παιδιών μέσα σε έναν μόλις μήνα!

Αυτό που ενθουσίασε, όμως, τους επιστήμονες ήταν, ότι τα παιδιά που έτρεχαν γύρω τριγύρω στα δασάκια αυτά, αύξησαν τα Τ-κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα τους. Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμο-κυττάρων, τα οποία καταπολεμούν τις ασθένειες στον οργανισμό. Όσο περισσότερα έχουμε τόσο πιο υγιείς είμαστε και τόσο πιο εύκολα αναρρώνουμε από ασθένειες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι βρήκαν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ότι μέσα σε 28 ημέρες τα μικρά παιδιά είχαν βελτιώσει και άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, πέρα από τα Τ-κύτταρα.

Όπως ανέφερε στο επιστημονικό περιοδικό Science Alert η επικεφαλής της έρευνας Marja Roslund, το εντερικό τους μικροβίωμα προσομοιάζει αυτό παιδιών που περνούν έτσι κι αλλιώς τη ζωή τους μέσα στα δάση. Τα επίσημα αποτελέσματα και συμπεράσματα της παραπάνω μελέτης του 2020 δίνουν αφορμή για να δημιουργηθούν ακόμα περισσότεροι πράσινοι χώροι σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Έχει, άλλωστε, εδώ και καιρό γίνει εμφανές, ότι ο καθαρός αέρας βελτιώνει την υγεία.

Φανταστείτε να μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει και στη χώρα μας -πόσο πιο υγιή και χαρούμενα θα ήταν τα παιδιά μας!

Πηγή: Moms.com – πηγή φωτο: facebook.com/UrbanPatchworkATX

The post Στη Φινλανδία μεταφέρουν τους παιδικούς σταθμούς στο ύπαιθρο και η υγεία των παιδιών βελτιώνεται appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φινλανδία,finlandia