Προβληματισμός από την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες 40-65 ετών

Με αγωνία παρακολουθούν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και την αύξηση των σοβαρών περιστατικών. Μέσα σε ένα 24ωρο οι ασθενείς που χρειάζονταν ΜΕΘ αυξήθηκαν από τρεις σε πέντε, ενώ συνολικά τα κρούσματα “σκαρφάλωσαν” στα 228.

Οι πέντε ασθενείς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση είναι διασωληνωμένοι, οι δύο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ένας στο “Αττικόν”, ένας στο ΑΧΕΠΑ και ένας στο Σωτηρία.

Συνολικά, 47 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και όλοι

έχουν ηλικία άνω των 65 ετών. Άλλοι 79 ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 χρόνων, μία ομάδα στην οποία όπως λένε οι επιστήμονες, αναμένεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Για πρώτη φορά μετά την αναφορά σε κρούσμα που αφορούσε σε μαθητή σχολικής μονάδας της Αττικής την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα στα 190 κρούσματα είναι και επτά παιδιά. Ωστόσο, κανένα δε νοσηλεύεται.

Εκτός από την Αθήνα, κρούσματα εντοπίζονται και σε άλλες έξι περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, 40 κρούσματα αναφέρονται στην Ηλεία και άλλα 9 στην Αχαΐα, τις δύο περιοχές που μπήκαν δυναμικά στον χάρτη με την πορεία του μολυσματικού κορωνοϊού, με το γκρουπ των ταξιδιωτών από το Ισραήλ στο τέλος του Φεβρουαρίου. Από αυτήν την εστία προέρχεται και η πρώτη απώλεια, ο πρώτος θάνατος που καταγράφηκε και αφορούσε έναν 66χρονο κάτοικο της Αμαλιάδας. Έξι κρούσματα αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Ζάκυνθο, 3 στην Καστοριά, 1 στη Λέσβο και πέντε στην Ανατολική Αττική.

Η “ακτινογραφία” των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι “ορφανά”, δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Επίσης για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση. Από τα 11 “ορφανά” κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική

Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες

Προληπτικό “λουκέτο”

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορούν το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.

Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής.

Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

.

The post Προβληματισμός από την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες 40-65 ετών appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα