Πρησμένα δάχτυλα: 7 πιθανές αιτίες μέσα από εικόνες

Το πρήξιμο των δακτύλων, μια κατάσταση γνωστή και ως δακτυλίτιδα, είναι συνήθως αβλαβής, κάποιες φορές όμως ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας.

Βγήκατε από το σπίτι μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή μέρα και τα δάχτυλά σας ξαφνικά μοιάζουν με λουκάνικα; Φάγατε ένα πολύ αλμυρό γεύμα και διαπιστώνετε ότι το δαχτυλίδι έχει «σφηνώσει» στο δάχτυλό σας;

Πριν ανησυχήσετε άδικα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα δάχτυλα πρήζονται για πολλούς λόγους, συνήθως όχι σοβαρούς. Όταν όμως πρόκειται για δακτυλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των δακτύλων, η οποία συνδυάζεται με πόνο, μπορεί να συνδέεται με

υποκείμενες παθήσεις.

Η δακτυλίτιδα είναι φλεγμονή ολόκληρου του δακτύλου (χεριών ή ποδιών) και μπορεί να είναι επώδυνη. Παρατηρείται σε ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθροπάθεια, ουρική αρθρίτιδα, ψωρίαση, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλα νοσήματα.

Δείτε ποιες αιτίες κρύβονται πίσω από το πρήξιμο των δακτύλων και πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Υψηλές θερμοκρασίες: Η ζέστη προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υγρών στους μαλακούς ιστούς και πρήξιμο. Αυτός ο τύπος πρηξίματος τείνει να υποχωρεί καθώς χρησιμοποιείτε τα χέρια σας και συνεχίζετε τις δραστηριότητές σας. Αν το πρήξιμο εντοπίζεται μόνο στα χέρια και συνδυάζεται με πόνο ή αδυναμία, μπορεί να είναι σημάδι ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό και πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Αλάτι: Τα πολύ αλμυρά και τηγανητά φαγητά προκαλούν κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα να πρήζονται τα χέρια και τα πόδια. Το ήπιο οίδημα που προκαλείται από την κατακράτηση συνήθως υποχωρεί εντός της ημέρας ή μπορεί να διαρκέσει λίγο παραπάνω ανάλογα με την ποσότητα του αλατιού που καταναλώσατε. Εάν μειώσετε το αλάτι και το πρήξιμο παραμένει, πρέπει να σας δει γιατρός.

Φθορές στις αρθρώσεις: Εάν είναι διογκωμένες οι αρθρώσεις των δαχτύλων, είναι πιθανό να πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα, ειδικά αν τα δάχτυλά σας είναι πρησμένα το πρωί. Αυτή η μορφή αρθρίτιδας που σχετίζεται με την ηλικία προκαλείται από την φθορά του χόνδρου των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα συχνά, αλλά όχι πάντα, συνοδεύεται από πόνο και δυσκαμψία.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Το σύνδρομο εμφανίζεται όταν οι ιστοί που περιβάλλουν τους καμπτήρες του καρπού πρήζονται και έτσι πιέζεται το μέσο νεύρο. Αυτοί οι ιστοί ονομάζονται «αρθρικός υμένας» και λιπαίνει τους τένοντες, ώστε να κινούνται ευκολότερα τα δάκτυλα. Η διόγκωση του αρθρικού υμένα στενεύει τον κλειστό χώρο του καρπιαίου σωλήνα και με την πάροδο του χρόνου, πιέζει το νεύρο. Το πρήξιμο συνοδεύεται συνήθως από πόνο, κάψιμο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και στα δάχτυλα.

Λεμφοίδημα: Λεμφοίδημα ονομάζεται η διόγκωση (οίδημα), κάποιας περιοχής του σώματος, συνήθως του άνω ή κάτω άκρου, λόγω της απουσίας ή της δυσλειτουργίας των λεμφαδένων ή των λεμφαγγείων. Το λεμφοίδημα έχει συνδεθεί με χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπείες ακτινοβολίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Σύνδρομο Raynaud: Το φαινόμενο Raynaud είναι η κατάσταση κατά την οποία η κυκλοφορία αίματος στα άκρα, συνήθως στα δάκτυλα των χεριών ή και των ποδιών, αλλά μερικές φορές και στη μύτη ή τα πτερύγια των αυτιών, διακόπτεται ξαφνικά. Το φαινόμενο οφείλεται σε σπασμό των μικρών αρτηριών των δακτύλων.

Στη διάρκεια του επεισοδίου εμφανίζονται αλλαγές του χρώματος του δέρματος (ωχρό ή μπλε), μούδιασμα και πόνος. Τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από έκθεση στο κρύο, όπως κρατώντας κάτι κρύο ή όταν ο καιρός είναι κρύος. Πιο συχνά προσβάλλονται γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Το πρήξιμο αποτελεί τυπικό σύμπτωμα μιας εγκυμοσύνης. Το πρήξιμο όμως των χεριών και του προσώπου (ειδικά αν όταν πιέζετε τον αντίχειρά σας στο δέρμα, δεν επανέρχεται αμέσως), μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα προεκλαμψίας. Η υπέρταση αποτελεί επίσης σύμπτωμα της προεκλαμψίας, η οποία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές τόσο στη μητέρα, όσο και στο έμβρυο.

Από προεκλαμψία κινδυνεύουν περισσότερο οι έγκυοι άνω των 40, όσες έχουν πολύδυμη κύηση και οι παχύσαρκες.

Με πληροφορίες από prevention.com

ΠΗΓΗ:Onmed.gr

The post Πρησμένα δάχτυλα: 7 πιθανές αιτίες μέσα από εικόνες appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρησμένα,prismena