Πότε θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται στην Ελλάδα τα παιδιά άνω των 12 ετών

Κάθε μέλος της Ε.Ε. θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει τα εμβόλια στα παιδιά. Τι ισχύει στην Ελλάδα για τους άνω των 12 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε χθες το πράσινο φως στο εμβόλιο της Pfizer για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρύτερη διάθεση των εμβολίων στην Ευρώπη, μετά τις εγκρίσεις σε ΗΠΑ

και Καναδά. Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της Pfizer έχει έγκριση χορήγησης σε άτομα από 16 ετών και πάνω.

Πλέον κάθε μέλος της Ε.Ε. μπορεί να αποφασίσει, σύμφωνα με την εμβολιαστική στρατηγική που ακολουθεί, πότε θα ξεκινήσει τα εμβόλια στα παιδιά.

Στην Ελλάδα, το πιθανότερο σενάριο είναι οι εμβολιασμοί των παιδιών άνω των 12 ετών να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο. Ήδη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει τοποθετηθεί σχετικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πριν από τη σχολική χρονιά. Στόχος εξάλλου του υπουργείου είναι μέχρι τον Ιούλιο να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών.

Μέχρι στιγμής, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα παιδιά δεν έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην μετάδοση. Ερωτηθείς στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης για το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών…

Απάντησε πως δεν θα αρχίσει εμβολιασμός σε παιδιά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει και η ανάγκη σε αυτή τη φάση.

“Θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσοι είναι πάνω από 65 θα πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Και αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε, αυτοί οι άνθρωποι, δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας πάνω από 65 που να μην έχει πάει να εμβολιαστεί” είπε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσει σύντομα πότε θα αρχίσει τα εμβόλια στα παιδιά, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε την έναρξη του εμβολιασμού για αυτήν την ηλικιακή ομάδα τον Ιούνιο. Στη Γαλλία θεωρείται πως τον Ιούνιο πιθανότατα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των 16-17 ετών και τον Σεπτέμβριο των 12-15 ετών.

Η Pfizer και η BioNTech δημοσίευσαν τον Μάρτιο τα δεδομένα κλινικών δοκιμών – στις οποίες συμμετείχαν 2.260 παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο προσφέρει 100% προστασία έναντι του κορονοϊού.

Όσον αφορά τη Moderna, και αυτή σκοπεύει να υποβάλει αιτήσεις έγκρισης για τους εφήβους μεταξύ 12-17 ετών, όπως όλα δείχνουν στις αρχές Ιουνίου.

thetoc.gr

The post Πότε θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται στην Ελλάδα τα παιδιά άνω των 12 ετών appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα