Πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη όσων περιμένουν να εκδοθεί η απόφαση για συνταξιοδότηση

Η αυξημένη σύνταξη που θα προκύψει από τις 4 Οκτωβρίου σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος αφορά και όσους έχουν καταθέσει την σύνταξη τους και περιμένουν να βγει η απόφαση για να τους καταβληθεί η σύνταξη.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι συνταξιούχοι έχουν κάνει αίτηση και περιμένουν την οριστική σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Η αύξηση θα μετράει από 4 Οκτωβρίου 2019, ενώ για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης μέχρι τον Οκτώβριο τα αναδρομικά που τους οφείλονται από την κύρια σύνταξη θα δοθούν με τα

παλιά ποσοστά αναπλήρωσης.

Όσοι θα κάνουν αίτηση μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης , η ανταποδοτική σύνταξη θα βγει με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στο σύνολο της.

Έτσι όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης για παράδειγμα από τον Μάρτιο του 2019 η σύνταξη τους θα τους καταβληθεί ως εξής:

– θα πάρουν αναδρομικά της σύνταξης με βάση τι παλιό καθεστώς από τον Μάρτιο μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2019 και

– από τις 4 Οκτωβρίου και μετά θα πάρουν αυξημένη σύνταξη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν τη χρυσή τομή για τη διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω, και κυρίως από τα 35 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις ώστε η σωρευτική αύξηση στα 35 έτη και πάνω να είναι 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες. Τις μεγαλύτερες, ωστόσο, αυξήσεις θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 40 έτη.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να πριμοδοτηθούν σημαντικά όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και πέρα των 40 ετών. Σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιλέξει να διαμορφώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά που είχαν νομοθετηθεί με τον Ν. 3863/10, τότε οι αυξήσεις μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 17%.

Οι νέες συντάξεις θα έχουν αφετηρία την 4η Οκτωβρίου 2019 και θα αποδοθούν αναδρομικά όταν ψηφιστεί το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του έτους. Τα εκκαθαριστικά των παλαιών επανυπολογισμένων συντάξεων θα εκδοθούν μέχρι και το μήνα Οκτώβριο.

Στη συνέχεια με την εφαρμογή του προωθούμενου ασφαλιστικού νόμου θα πρέπει να επανυπολογιστούν εκ νέου όλες οι συντάξεις, ενώ τα εκκαθαριστικά για το μήνα Νοέμβριο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν όλες τις αλλαγές και τα νέα διαμορφωμένα ποσά.

Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος με μέσο όρο αποδοχών 1.300 ευρώ και 30 έτη παίρνει σήμερα 727 ευρώ σύνταξη. Με τα νέα ποσοστά και ανάλογα με τα σενάρια που εξετάζονται θα έχει αύξηση σύνταξης και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 747 ευρώ μέχρι και στα 758 ευρώ. Αν έχει 40 έτη, η νέα σύνταξη μπορεί να φτάσει στα 1.026 ευρώ, με αύξηση από 42 ως 86 ευρώ.

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

The post Πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη όσων περιμένουν να εκδοθεί η απόφαση για συνταξιοδότηση appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα