Πώς θα προλάβεις την οστεοπόρωση; Ο ειδικός απαντά!

Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για την οστεοπόρωση τόσο πιο πιθανό είναι να μη χρειαστεί να την αντιμετωπίσουμε.

Ο Κωνσταντίνος Δ. Σταθόπουλος, MD, PhD, ορθοπεδικός χειρουργός και διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μας εξηγεί τι είναι η οστεοπόρωση,

πότε πρέπει να  εξεταστούμε και πώς μπορεί να προληφθεί (ή έστω να καθυστερήσουμε την εμφάνισή της).

Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συχνότερη μεταβολική πάθηση των οστών που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Βάσει ορισμού, είναι μια χρόνια νόσος που σχετίζεται με ελαττωμένη οστική αντοχή, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου κατάγματος. Η συνηθέστερη μορφή της είναι η οστεοπόρωση, που ξεκινά σε πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ αναμενόμενη είναι και η λεγόμενη γεροντική οστεοπόρωση που συναντούμε σε γυναίκες και άντρες της τρίτης ηλικίας.

Τα πιθανά αίτια

Εκτός από την ηλικία, ο αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης συνδέεται με λήψη φαρμάκων όπως η κορτιζόνη, που μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με αυτοάνοσες αρθρίτιδες ή σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καθώς και σε πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις. Συνήθειες όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η αποφυγή άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ και άλλες αποτελούν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου που πρέπει να συνυπολογίζονται, καθώς αυξάνουν σημαντικά τον καταγματικό κίνδυνο.

Η διάγνωση

Η βασική σύσταση για την έγκαιρη διάγνωση είναι να γίνεται μία διαγνωστική εξέταση, δηλαδή μέτρησης οστικής πυκνότητας, σε όλες τις γυναίκες μετά την ηλικία των 65 ετών ή και νωρίτερα, ανάλογα με το ατομικό ιστορικό. Πρόκειται για μια απλή εξέταση, σαν ακτινογραφία, που μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία στον γιατρό.

Η πρόληψη

Στις βασικές οδηγίες περιλαμβάνονται πάντοτε η αποφυγή καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, η επαρκής άσκηση, καθώς και η προσπάθεια αποφυγής των πτώσεων. Συνιστάται, επίσης, η επαρκής λήψη γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί λευκό ή κίτρινο) ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, που αποτελούν βασικά συστατικά για την υγεία των οστών.

Προσοχή απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών που έχουν ήδη υποστεί ένα ή περισσότερα κατάγματα, γιατί ο κίνδυνος πρόκλησης νέων καταγμάτων είναι εξαιρετικά υψηλός. Στις περιπτώσεις αυτές η διάγνωση και η θεραπεία της οστεοπόρωσης έχει χαρακτήρα επείγοντος.

www.shape.gr

The post Πώς θα προλάβεις την οστεοπόρωση; Ο ειδικός απαντά! appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα