Πώς θα καθαρίσετε το σπίτι ΜΑΖΙ με το παιδί, τώρα που είστε… αυτοκόλλητοι!

Η καραντίνα μας έχει φέρει πολύ κοντά με τα παιδιά μας. Για την ακρίβεια, έχουμε γίνει… αυτοκόλλητοι αφού είμαστε όλη μέρα στο σπίτι και πλέον τα κάνουμε όλα μαζί! Μερικές φορές, βέβαια, αυτό είναι δύσκολο. Όταν για παράδειγμα χρειαζόμαστε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας ή θέλουμε να κάνουμε τις δουλειές μας, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τα απασχολήσουμε για να μην βαριούνται και νιώθουν πως τα παραμελούμε.

Αφενός θέλουμε να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με εμάς ώστε να έχουμε τον νου μας, κι αφετέρου να ασχολούνται με κάτι δημιουργικό. Μάλιστα, όταν πρόκειται για τις δουλειές του σπιτιού,

υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα μικρό παιδί ώστε και είναι συνεργάσιμο, να βοηθάει και φυσικά να είναι ασφαλές υπό τον έλεγχό μας.

Στην κουζίνα

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να βρείτε αρκετές βοηθητικές δουλειές, ώστε το παιδί να νιώσει ότι συμμετέχει, σας βοηθάει και παράλληλα περνάει καλά:

Εάν το παιδί είναι μικρό, καθαρίστε καλά τον νεροχύτη και γεμίστε τον με νερό και σαπουνάδα. Βάλτε μέσα μερικά καθαρά πλαστικά σκεύη και ένα σφουγγάρι και όσο εσείς μαγειρεύετε ή καθαρίζετε τα ντουλάπια αφήστε το να παίξει… πλένοντας!Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο, δοκιμάστε να του δώσετε κάποια λερωμένα σκεύη να πλύνει. Η επιμέλειά του μπορεί να σας ξαφνιάσει! Μάλιστα, αν είναι πάνω από 6-7 ετών, μπορεί να καθαρίσει ακόμα και γυάλινα ποτήρια ή μαχαιροπήρουνα.Φτιάξτε παρέα τα ντουλάπια! Μία δουλειά που μπορείτε να τους αναθέσετε είναι να ταιριάξουν το σωστό καπάκι στο σωστό τάπερ. Θα τους αρέσει και θα την κάνουν σωστά.Μπορούν, επίσης, να καθαρίσουν τους πάγκους της κουζίνας με ένα καθαρό και καλά στραγγισμένο wettex. Εξηγήστε τους τη διαδικασία και αφήστε να πειραματιστούν όσο εσείς πλένετε τα πιάτα.

Στο μπάνιο

Στο μπάνιο είναι δυσκολότερο να βρείτε δουλειές για τα παιδιά, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, με την προϋπόθεση πως δεν χρησιμοποιείτε καθόλου προϊόντα με χλώριο ή βαριες μυρωδιές, υπάρχουν δουλειές για όλους:

Γεμίστε μία λεκανίτσα με νερό και σαπουνάδα και ζητήστε τους να πλύνουν τα σφουγγάρια, τα wettex ή τα πετσετάκια που χρησιμοποιείται.Ζητήστε του να ανέβει σε ένα χαμηλό σκαμπό και να καθαρίσει τον νιπτήρα με ένα σφουγγάρι.Έπειτα, μπορείτε να γεμίσετε τον νιπτήρα με νερό και να του ζητήσετε να καθαρίσει την σαπουνοθήκη, το ποτήρι για τις οδοντόβουρτσες και άλλα μικρά αντικείμενα που έχετε στο μπάνιο.

Στο σαλόνι

Το σαλόνι έχει σίγουρα πολλές δουλειές που γίνονται καθημερινά και ένα μικρό παιδί μπορεί με ευκολία να συμμετέχει σε κάποιες από αυτές! Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχετε απομακρύνει τα εύθραυστα στολίδια ή επικίνδυνα αντικείμενα από τα σημεία που έχει πρόσβαση το παίδί…

Η πιο εύκολη και συνηθισμένη δουλειά που αναθέτουμε σ’ ένα παιδί είναι το ξεσκόνισμα. Συνήθως την απολαμβάνουν ενώ τα απασχολεί για αρκετή ώρα.Κι αφού ξεσκονίσουν, μπορούν να καθαρίσουν τα κάτω ράφια της βιβλιοθήκης! Μάλιστα, εάν κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη γραφή και την ανάγνωση, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουν εξάσκηση βάζοντας τα βιβλία με αλφαβητική σειρά.Μπορούν, επίσης, να βγάλουν τα καλύμματα του καναπέ, να τα τινάξουν και να τα ξαναστρώσουν. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για εκείνα, αλλά θα τους πάρει αρκετή ώρα μέχρι να τα καταφέρουν.Εάν τους το επιτρέπει το ύψος και η μυική τους δύναμη, δοκιμάστε να τους αναθέσετε το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα. Ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα δεύτερο πέρασμα κι εσείς, αλλά τα παιδιάθα νιώσουν πολύ περήφανα εάν τους αναθέσετε μια τόσο σημαντική δουλειά!

Στο παιδικό δωμάτιο

Εδώ είναι ο δικός τους χώρος και σίγουρα πρέπει να μάθουν να κάνουν αρκετές δουλειές:

Καταρχάς, η αποθήκευση των παιχνιδιών είναι δική τους ευθύνη και πρέπει να την κάνουν από νωρίς. Όσο λοιπόν καθαρίζετε τα φωτοστικά ή τα τζάμια, το παιδί μπορεί να φυλάει τα παιχνίδια του.Επίσης, μπορεί να στρώσει το κρεβάτι του. Μπορεί να μην είναι τέλειο από την πρώτη φορά, αλλά με τη δική σας ενθάρρυνση και καθοδήγηση θα τα καταφέρει πολύ σύντομα!Επίσης, μπορεί να ξεσκονίσει το γραφείο ή τα υπόλοιπα έπιπλα του δωματίου του. Είναι μια εύκολη δουλειά που θα το κρατήσει απασχολημένο για αρκετή ώρα.Να τακτοποιήσουν τα ρούχα στην ντουλάπα τους.Άλλες δουλειέςΜπορούν να ξεχωρίσουν τα άπλυτα ρούχα ανάλογα με το χρώμα τους.Να μαζέψουν και να διπλώσουν τα ρούχα.Εάν είναι λίγο μεγαλύτερα μπορούν να απλώσουν τα ρούχα.Να καθαρίσουν το μπαλκόνι ή την αυλή.

ΠΗΓΗ: www.mama365.gr

The post Πώς θα καθαρίσετε το σπίτι ΜΑΖΙ με το παιδί, τώρα που είστε… αυτοκόλλητοι! appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα