Πώς να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες στην κατάποση μετά Κορωνοϊό- Covid-19. Οι οδηγίες του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε έναν οδηγό με μέτρα που μπορούν να λαμβάνουν όσοι αναρρώνουν από τη λοίμωξη Covid-19. Τι συνιστά σε όσους έχουν πρόβλημα με την κατάποση τροφίμων και ροφημάτων.

Η νοσηλεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αφήσει αρκετά υπολειπόμενα προβλήματα στους ασθενείς. Ένα από αυτά είναι οι δυσκολίες στην κατάποση, που παρατηρούνται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μηχανικό αερισμό με αναπνευστήρα.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι δυσκολίες αυτές οφείλονται στην αποδυνάμωση των μυών που βοηθούν στην κατάποση.

Για να αναρρώσει ο ασθενής είναι σημαντικό να τρώει καλά και να πίνει άφθονο νερό/χυμούς.

Είναι σημαντικό επίσης να προσέχει όταν καταπίνει για να αποφύγει τον πνιγμό ή τις πνευμονικές λοιμώξεις. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί εάν το φαγητό ή το ποτό βρεθεί στους πνεύμονες την ώρα της κατάποσης.

Χρήσιμες τεχνικές

Εάν δυσκολεύεστε στην κατάποση, μπορεί να σας βοηθήσουν οι τεχνικές που παρατίθενται στη συνέχεια:

Να κάθεστε με ίσιο τον κορμό όταν τρώτε ή πίνετε. Μην τρώτε και μην πίνετε ποτέ ενώ είστε ξαπλωμένοι.Να κρατάτε ίσιο τον κορμό (σε καθιστή ή όρθια θέση ή να βαδίζετε) για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.Να δοκιμάζετε διαφορετικές υφές (παχύρρευστη ή ρευστή) για κάθε φαγητό. Με αυτό τον τρόπο θα βρείτε εκείνη που διευκολύνει την κατάποση. Αρχικά, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να επιλέγετε μαλακά, ημιστερεά ή/και υγρά τρόφιμα ή να τα κόβετε σε πολύ μικρές μπουκιές.Να συγκεντρώνετε την προσοχή σας στο πιάτο και στο ποτήρι σας. Να προσπαθείτε να γευματίζετε σε κάποιο ήσυχο μέρος.Να τρώτε με ηρεμία, χωρίς να βιάζεστε. Να τρώτε μικρές μπουκιές φαγητού, να πίνετε μια μικρή γουλιά υγρού ανάμεσα στις μπουκιές και να μασάτε καλά πριν καταπιείτε.Να βεβαιώνεστε ότι το στόμα σας έχει αδειάσει, προτού πάρετε την επόμενη μπουκιά φαγητού ή γουλιά υγρού. Εάν χρειαστεί, καταπιείτε ξανά.Να τρώτε καθημερινά πολλά, μικρά γεύματα, εάν σας κουράζουν τα μεγάλα γεύματα.Εάν στη διάρκεια του φαγητού αρχίσετε να βήχετε ή πνίγεστε ή έχετε δυσκολίες με την αναπνοή, κάνετε ένα διάλειμμα έως ότου συνέλθετε.Πότε να πάτε στον γιατρό

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ανάρρωσή σας, ιδίως εάν είστε αδύναμοι ή έχετε υποβληθεί σε μηχανικό αερισμό. Επειδή, εξ άλλου, η κατάποση είναι πιο εύκολη με υγιές στόμα, μην παραλείπετε:

Να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμαΝα πίνετε άφθονα υγρά, ώστε να είστε καλά ενυδατωμένοι.

Εάν παρά τις προσπάθειές σας δεν βλέπετε βελτίωση στην κατάποση και εξακολουθεί να σας δυσκολεύει η κατανάλωση τροφίμων και ποτών, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Iatropedia.gr

The post Πώς να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες στην κατάποση μετά Κορωνοϊό- Covid-19. Οι οδηγίες του ΠΟΥ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα