Πόνος στο στήθος και ζάλη: Αιτίες και Κοινές ασθένειες – Πότε είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια

Πόνος στο στήθος και ζάλη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει πόνο στο στήθος και ζάλη ξεχωριστά ή ταυτόχρονα. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, κρίσεις πανικού και υπερπροσπάθεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθούν από κάποιακαρδιακή πάθηση.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες πόνου στο στήθος και ζάλης και σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στο στήθος δεν οφείλεται σε καρδιακό πρόβλημα. Ωστόσο, ένας γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει οποιαδήποτε νέα μορφή πόνου στο στήθος. Κάθε ασθενής θα πρέπει να καλέσει έναν επαγγελματία υγείας για να μάθει αν πρέπει να επισκεφθεί τα επείγοντα ή να περιμένει ένα κανονικό ραντεβού με τον γιατρό.

Ενώ ο πόνος στο στήθος και η ζάλη μπορεί να μην υποδεικνύουν πάντα κάτι σοβαρό, σε περίπτωση ξαφνικού πόνου στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά θα έπρεπε οπωσδήποτε να επικοινωνήσει κανείς με κάποιον ειδικό.

Θα έπρεπε επίσης να αναζητήσει βοήθεια εάν εμφανίσει πόνο στο στήθος μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως:ΔύσπνοιαΑίσθημα αδιαθεσίαςΠόνο που εξαπλώνεται στα χέρια, το λαιμό, τη γνάθο ή την πλάτηΣφίξιμο στο στήθος

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, ένα άτομο θα πρέπει να ζητήσει συμβουλές από έναν επαγγελματία ιατρό ακόμη και αν έχει ανησυχίες σχετικά με επαναλαμβανόμενο πόνο στο στήθος.

Επιπλέον, οι ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που μπορεί να συνδέονται με την καρδιά, τους πνεύμονες και το γαστρεντερικό σωλήνα είναι:Προβλήματα με την αορτή, όπως ανατομή αορτής ή ανεύρυσμαΜυοκαρδίτιδα, η οποία αναφέρεται σε φλεγμονή της καρδιάςΑρρυθμίαΠνευμονική εμβολήΠνευμοθώρακαςυπό τάσηΡήξη οισοφάγουΠεπτικό έλκοςΤραυματισμός κατά την άσκηση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στο στήθος με ζάλη μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της άσκησης, ειδικά όταν ένα άτομο πιέζει τον εαυτό του πάρα πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Εκτός από πόνο στο στήθος και ζάλη, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν:Δυσκολία στην αναπνοήΠόνο στις αρθρώσειςΜυϊκούς σπασμούςΠόνο κατά την αναπνοήΘεραπεία

Εάν ένα άτομο βιώνει πόνο στο στήθος ή ζάλη κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, πρέπει να σταματήσει αμέσως και να δει αν τα συμπτώματα υποχωρούν.

Αναιμία

Η αναιμία προκύπτει όταν ένα άτομο δεν έχει αρκετό σίδηρο στο σώμα του. Εκείνοι με ήπια και μέτρια αναιμία μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ωστόσο, τα άτομα με πιο σοβαρή αναιμία μπορεί να εμφανίσουν:Πόνο στο στήθοςΖαλάδαΔυσκολία συγκέντρωσηςΚόπωσηΑρρυθμίαΔυσκολία στην αναπνοήΑδυναμίαΣύνδρομο ανήσυχων ποδιώνΠονοκέφαλοΚρύα χέρια και πόδιαΕύθραυστα νύχιαΧλωμό δέρμαΠρήξιμο της γλώσσαςΘεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται συνήθως από τον τύπο της αναιμίας που έχει ένα άτομο. Οι επιλογές περιλαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου, διατροφικές αλλαγές και άλλες ιατρικές διαδικασίες.

Πνεύμονες

Οι ακόλουθες καταστάσεις που επηρεάζουν τους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος και ζάλη:

Λοιμώξεις στο στήθος

Μια θωρακική λοίμωξη εμφανίζεται όταν οι πνεύμονες ή οι αεραγωγοί αποκτούν λοίμωξη. Δύο συχνές λοιμώξεις του θώρακα είναι η πνευμονία και η βρογχίτιδα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουνΠόνο στο στήθος ή σφίξιμοΒήχαΠυρετόΔυσκολία στην αναπνοήΒήχαΠόνο στους μυςΚόπωση

Ένα άτομο μπορεί επίσης να παρουσιάσει απώλεια όρεξης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη ή ζαλάδα.

Θεραπεία

Εάν η αιτία είναι βακτηριακή, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Οι ιογενείς λοιμώξεις συνήθως υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες.

Ένα άτομο πρέπειεπίσης να:Ξεκουράζεται επαρκώςΠίνει πολύ νερόΠαίρνειμη συνταγογραφούμενα παυσίποναΈχει σε πιο ψηλή θέση το κεφάλι όταν κοιμάταιΠλευρίτιδα

Η πλευρίτιδα είναι η φλεγμονή του υπεζωκόταπου καλύπτει το εξωτερικό των πνευμόνων.Η πιο κοινή αιτία αυτής της κατάστασης είναι μια λοίμωξη στο στήθος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:Οξύ πόνο στο στήθος που επιδεινώνεται με βαθιές αναπνοέςΔυσκολία στην αναπνοήΒήχαΠυρετόΡίγηΑνεξήγητη απώλεια βάρουςΠονόλαιμοΠρήξιμο στις αρθρώσεις

Ο πόνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στην πλάτη ή τον ώμο.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει έναν επαγγελματία υγείας που εκτελεί μια διαδικασία γνωστή ως θωρακοκέντηση, η οποία αφαιρεί το υγρό από τον υπεζωκότα.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να πάρει μη συνταγογραφούμεναπαυσίπονα και σιρόπγια τον βήχα με κωδεΐνη. Επιπλέον, η βαθιά αναπνοή και ο βήχας μπορούν να βοηθήσουν στην εκκαθάριση της βλέννας όταν ο πόνος χαλαρώνει.

Πνευμονική υπέρταση

Η πνευμονική υπέρταση εμφανίζεται όταν υπάρχει μη φυσιολογική αύξηση της αρτηριακής πίεσης στις πνευμονικές αρτηρίες. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να παρέχει αίμα σε όλο το σώμα.

Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν:Πόνο στο στήθοςΔύσπνοια κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως η αναρρίχηση σκαλοπατιώνΚόπωσηΖαλάδαΜειωμένη όρεξηΤαχυκαρδίαΤα μεταγενέστερα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:ΛιποθυμίαΑίσθημα ζαλάδαςΠρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλουςΓαλαζωπό δέρμα και χείληΘεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πνευμονική υπέρταση, αλλά ένα άτομο μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με ορισμένες μεθόδους, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία.

Ανάλογα με τον τύπο αυτής της κατάστασης, οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:ΑντιπηκτικάΔιουρητικάΣυμπλήρωμα οξυγόνουΔιγοξίνη

Ορισμένα άτομα με πνευμονική υπέρταση μπορεί να χρειαστούν ειδική χειρουργική επέμβαση.

Συνθήκες ψυχικής υγείας

Οι ακόλουθες συνθήκες ψυχικής υγείας μπορούν να προκαλέσουν σε ένα άτομο πόνο στο στήθος και ζάλη:

Άγχος

Το άγχος μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σε ένα άτομο σωματικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και ζάλη.

Άλλα συνοδευτικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

ΕυερεθιστότηταΠροβλήματα ύπνουΚόπωσηΔυσκολία συγκέντρωσηςΤαχυκαρδίαΑνησυχία

Εάν ένα άτομο βιώνει τακτικά άγχος, θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια.Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τα ακόλουθα φάρμακα:

Αντικαταθλιπτικά για να βοηθήσει το άτομο να ελέγξει τη διάθεση και το άγχοςΑγχολυτικά χάπιαΒήτα-αναστολείς για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους

Υπάρχει επίσης μια ποικιλία επιλογών ψυχοθεραπείας για άτομα με άγχος. Μια κοινή μορφή ψυχοθεραπείας περιλαμβάνει τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Κρίση πανικού

Μπορεί να συμβεί όταν τα συμπτώματα σωματικού άγχους συσσωρεύονται πολύ γρήγορα. Διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα, συχνά μεταξύ 5-20 λεπτών και μπορεί να είναι ξαφνική και απροσδόκητη, με τα συμπτώματα συχνά να κορυφώνονται μετά από 10 λεπτά.

Οι κρίσεις πανικού έχουν παρόμοια συμπτώματα με το άγχος, όπως:

Πόνο στο στήθοςΖαλάδαΕφίδρωσηΑίσθημα απώλειας ελέγχουΜια αίσθηση επικείμενης καταστροφήςΔυσκολία στην αναπνοήΑίσθηση πνιγμούΤαχυκαρδία

Θεραπεία

Η θεραπεία για κρίσεις πανικού είναι παρόμοια με αυτή για το άγχος. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως τα αγχολυτικά ή να συστήσει ψυχοθεραπεία.

Υπεραερισμός

Ο υπεραερισμός είναι βαθιά ή ταχεία αναπνοή που συνήθως συμβαίνει λόγω άγχους ή πανικού και έχει συμπτώματα όπως:

ΖαλάδαΠόνο στο στήθοςΑίσθημα παλμώνΜυϊκούς σπασμούς στα πόδια και τα χέριαΞηροστομίαΡέψιμοΦούσκωμαΔυσκολία στην αναπνοή

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο υπεραερισμός μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες.

Θεραπεία

Η θεραπεία στοχεύει συνήθως στην αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, που μπορεί να επιτευχθεί με από του στόματος αναπνοή. Εάν η αιτία είναι άγχος ή κατάθλιψη, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Καρδιακές παθήσεις

Εάν ένα άτομο έχει κάποια καρδιακή πάθηση, μπορεί να παρουσιάσει ζάλη, πόνο στο στήθος και άλλα συνοδευτικά συμπτώματα όπως αρρυθμία, καρδιομυοπάθεια, προβλήματα καρδιακής βαλβίδας και περικαρδίτιδα.

Ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει ένα άτομο για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ορισμένων εξετάσεων.

Οι επαγγελματίες υγείας θα συλλέξουν πληροφορίες, όπως ιατρικό ιστορικό ή εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, θα πραγματοποιήσουν επίσης μια φυσική εξέταση του ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της ακρόασης και της εξέτασης του στήθους και του λαιμού, του ελέγχου του καρδιακού παλμού και της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

Ακόμη μπορούν να ζητηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία στήθους ή αξονική τομογραφία και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Ένα άτομο πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν παρουσιάσει τακτικά συμπτώματα και εάν ο πόνος εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Άλλα συμπτώματα που χρίζουν προσοχής είναι η δύσπνοια και το αίσθημα ναυτίας. Εάν εμφανιστούν μαζί και διαρκέσουν περισσότερο από 15 λεπτά, θα πρέπει να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια.

Συμπερασματικά

Οι αιτίες του πόνου στο στήθος και της ζάλης δεν είναι πάντα σοβαρές, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους. Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει ανησυχίες σχετικά με τα συμπτώματά του ή δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας.

www.shape.gr

The post Πόνος στο στήθος και ζάλη: Αιτίες και Κοινές ασθένειες – Πότε είναι απαραίτητο να ζητήσετε βοήθεια appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόνος, Αιτίες, Κοινές, – Πότε,ponos, aities, koines, – pote