Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2020, η ασθένεια που σε χωρίζει στα δύο. Ποια μορφή του επικρατεί στην Ελλάδα;(Βίντεο)

Δεν είναι μια ημέρα γιορτής, ούτε χαράς. Είναι όμως μια σημαντική ημέρα ενημέρωσης για όλους όσους υποφέρουν από καρκίνο και τις οικογένειες τους. Μια ημέρα αφύπνισης προς όλους καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι ότι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί όταν εμφανιστεί η νόσος. Η πρόληψη και η θεραπεία του καρκίνου είναι ο βασικός στόχος των ερευνητών παγκοσμίως.

Περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια το χρόνο χάνουν τη μάχη από κάποια μορφή καρκίνου σε όλο τον κόσμο. Οι μισοί από αυτούς είναι κάτω από το μέσο όρο του προσδόκιμου όρου ζωής για την περιοχή που ζουν. Ο καρκίνος είναι μια μάστιγα που χρειάζεται

την προσοχή όλων.

Την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου, αλλά πριν και μετά, τα μέσα ενημέρωσης έχουν ως σκοπό να ενημερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ευρύ κοινό. Υπάρχει μια αυξημένη κίνηση ώστε να ασκηθούν και οι ανάλογες πιέσεις σε κράτη και κυβερνήσεις, που οφείλουν να χαλιναγωγήσουν την ασθένεια και να οδηγηθούν προς το μονοπάτι της θεραπείας.

Στατιστικά στοιχεία.

Έχουμε ολοκληρωμένα και διαθέσιμα τα στατιστικά στοιχεία από την χρονιά του 2018. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(Π.Ο.Υ.), κάθε χρόνο μελετά και καταγράφει. Την αύξηση ή μείωση των ασθενών, την μορφή καρκίνου που αντιμετωπίζουν, κατά πόσο οι υπάρχουσες θεραπείες λειτουργούν. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, το ποσοστό θνησιμότητας από την ώρα της διάγνωσης. Ποσοστά επανεμφάνισης μετά το πέρας της πενταετίας.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να επικεντρωθούμε στην διαφορετικότητα της κάθε χώρας και ηπείρου. Σε άλλες χώρες ο καρκίνος του παχέος εντέρου κυριαρχεί ενώ σε άλλες αυτός του πνεύμονα ή του συκωτιού. Ανακαλύπτουμε τι είναι αυτό που οδηγεί σε καρκίνο. Όπως για παράδειγμα ο ρόλος της διατροφής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία κ.α. Επίσης παρατηρούμε που είναι διαθέσιμες θεραπείες και κατά πόσο είναι προσβάσιμες σε όλους. Ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, οικονομικής κατάστασης, ηλικίας ή φύλου.

Ο αριθμός νέων ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα.Νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε ηλικίας και στα δυο φύλα

Κυριαρχεί ο καρκίνος του πνεύμονα με ποσοστό 14,8%, ακολουθεί ο καρκίνος του μαστού με ποσοστό 11,5% και μετά ο καρκίνος του εντέρου με ποσοστό 10.9%. Πολύ κοντά έρχεται ο καρκίνος του προστάτη με 9.6% και της ουροδόχου κύστης με 8.6%.

Στους άντρες επικρατεί ο καρκίνος του πνεύμονα με ποσοστό 20,2%, του προστάτη με 16,6% και σημαντικό ποσοστό κατέχει ο καρκίνος των νεφρών με 3.9%.

Νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε ηλικίας στους άντρες

Στις γυναίκες επικρατεί ο καρκίνος του μαστού με 27.2%, ο καρκίνος του εντέρου με 11.1%, και σημαντικό ποσοστό κατέχει ο καρκίνος του θυροειδή με 4.2%.

Ποσοστιαία είχαμε περισσότερες νέες υποθέσεις καρκίνου στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες. 38.933 νέοι ασθενείς με κάποια μορφή καρκίνου για τους άντρες και 28.468 για τις γυναίκες. Αναμενόμενο η θνησιμότητα να είναι μεγαλύτερη στους άντρες, με 20.462 να έχουν χάσει τη ζωή τους από κάποια μορφή καρκίνου και 12.826 γυναίκες. Ο δείκτης επικινδυνότητας να χάσει τη ζωή του πριν την ηλικία των 75 είναι διπλάσιος για τους άντρες εν συγκρίσει με τις γυναίκες. 15.6% η θνησιμότητα για τους άντρες και 7.8% για τις γυναίκες.

Νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε ηλικίας στις γυναίκες

Στα θετικά δεδομένα έχουμε τη χαμηλή θνησιμότητα από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Μόνο το 13,5% χάνει τη ζωή του από καρκίνο του μαστού και μόλις το 8.8% από καρκίνο του προστάτη. Τα ποσοστά δυστυχώς αλλάζουν για τον καρκίνο του πνεύμονα με το ποσοστό θνησιμότητας να αγγίζει το 31.8%. Δηλαδή τρεις στους τέσσερις ασθενείς, χάνουν τη ζωή τους, όπως παρατηρούμε από τον πίνακα θνησιμότητας και περιστατικών.

Πίνακας θνησιμότητας / περιστατικών

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία αφορούν το 2018 και δημοσιεύτηκαν τον Μάιο του 2019. Αφότου τα επεξεργάστηκαν ειδικοί μελετητές. Κατά συνέπεια για το έτος 2019 θα έχουμε νέα πορίσματα και στατιστικά κάπου προς τα μέσα της χρονιάς που διανύουμε.

Που οφείλονται οι αυξημένοι αριθμοί;

Παρά την ενημέρωση που υπάρχει στις ημέρες μας, ο καρκίνος παραμένει ένα αντικείμενο που τρομάζει. Αυτός ο φόβος ευθύνεται για την μη έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση. Από φόβο να μην βρούμε κάτι, οι Έλληνες αποφεύγουν τον γιατρό όταν νιώθουν πως κάτι δεν πάει καλά. Προσπαθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τον πόνο. Νομίζοντας πως είναι κάτι που θα περάσει. Η σκέψη πως μπορεί να διαγνωσθούμε με καρκίνο μας τρομάζει και μας αποθαρρύνει σε περαιτέρω αναζήτηση της αλήθειας.

Ευτυχώς τις περισσότερες φορές ο πόνος ή η ενόχληση που έχουμε αφορά κάτι διαφορετικό από τον καρκίνο. Μια αθώα κύστη, ένας μυοσκελετικός πόνος, ένα νευρολογικό πρόβλημα. Όσοι όμως έχουν διαγνωστεί άμεσα ή σχετικά γρήγορα έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης μετά τη θεραπεία.

Ένας άλλο σημαντικός παράγοντας είναι η αυτοθεραπεία και το ίντερνετ. Διαβάζουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά για τα συμπτώματα κάποιας ενόχλησης στο διαδίκτυο. Τρομάζουν με ότι βρίσκουν και αποφασίζουν να το θάψουν μέσα τους. Είναι σίγουρο πως αν αναζητήσουμε όλοι μας, μερικά από τα συμπτώματα που νιώθουμε καθημερινά, ένα από τα αποτελέσματα της αναζήτησης θα ταιριάζει σε τρεις διαφορετικές μορφές καρκίνου. Για αυτό και είναι μια ύπουλη ασθένεια, επειδή «ταιριάζει» και με άλλες, οπότε συχνά παραπλανεί τον ασθενή.

Το έχω τονίσει πολλές φορές, το Διαδίκτυο δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση.

Ακόμα και όταν έχεις πονόδοντο νομίζεις πως θα χρειαστείς εξαγωγή ή σφράγισμα. Και πολλές φορές μια επίσκεψη στον οδοντίατρο αποδεικνύει πως απλά χρειαζόσουν έναν καθαρισμό δοντιών. Αν δεν πας όμως θα συνεχίσεις να πονάς, να υποφέρεις και να φαντάζεσαι το χειρότερο. Αναλογικά είναι το ίδιο και με τον καρκίνο. Αν τον αφήσεις, θα εξαπλωθεί, θα δυναμώσει και κάτι που θα μπορούσες να θεραπεύσεις με μια πιο απλή θεραπεία και επέμβαση, ίσως να έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο οικονομικός. Τρομάζει το κόστος των θεραπειών, οι επισκέψεις σε γιατρούς και σε νοσοκομεία. Ειδικά όσοι είναι ανασφάλιστοι, ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν έναν ειδικό γιατρό άμεσα. Παρόλο που πολλές από τις θεραπείες τις καλύπτει η κρατική ασφάλεια υγείας, αυτό δεν είναι πανάκεια. Οι χρονοβόρες λίστες αναμονής, οι θεραπείες που δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσουν, η βοήθεια που θα χρειαστείς μετά στο σπίτι, η φαρμακευτική αγωγή, η ειδική διατροφή. Είναι απαγορευτικό το κόστος του καρκίνου για τους περισσότερους. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να προβληματίζει συνεχώς την Πολιτεία και το Κράτος. Γιατί καλές και άγιες οι ενημερωτικές καμπάνιες, όμως θα ήταν προτιμότερο να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Υγεία και στην περίθαλψη.

Ο καρκίνος παράλληλα είναι ένα θέμα ταμπού.

Πολλοί ασθενείς κρύβουν τη διάγνωση τους από τον οικογενειακό, εργασιακό, φιλικό και κοινωνικό ιστό. Γιατί ακόμα υπάρχει το στίγμα της ασθένειας. Γιατί δεν υπάρχει η πρέπουσα ψυχολογική υποστήριξη για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Γιατί υπάρχει κόσμος που ακόμα νομίζει πως ο καρκίνος μεταδίδεται με την επαφή ή ότι κάποιος ασθένησε γιατί έκανε κάτι πολύ κακό και αμαρτωλό. Του άξιζε!Σε κανέναν δεν αξίζει ο καρκίνος.

Ισχύει σε μεγάλο βαθμό η ψυχολογική και η ψυχοσωματική κατάσταση. Οι επιστήμονες τονίζουν συνεχώς ότι χρειάζεται καλή ψυχολογία για τους ασθενείς. Όχι ψέματα και γλυκόλογα, αλλά ουσιαστική στήριξη. Όταν όμως ο ασθενής κρύβει το τι περνάει δεν μπορείς να τον βοηθήσεις. Το ίδιο και όταν ο ασθενής παραμένει αρνητικός και καταθλιπτικός. Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο αυτό που ζει, η ζωή του άλλαξε εν μια νυκτί. Όμως η συνεχόμενη γκρίνια και μιζέρια δεν ωφέλησε κανέναν και δεν θα ωφελήσει ούτε στο μέλλον.

Σπάστε λοιπόν τα ταμπού και σταματήστε να λυπάστε τον εαυτό σας. Μόνο έτσι θα βρείτε τη δύναμη να το πολεμήσετε. Με τη δύναμη της επιστήμης δίπλα σας, με το να διατηρήσετε το σώμα σας ακόμα πιο δυνατό. Μετά τη διάγνωση η ζωή σας κόπηκε στα δυο. Στο πριν και στο μετά. Δεν ξέρει κανείς αν θα ξαναγίνει όπως ήταν πριν. Όμως αν είστε από τους νικητές αυτής της μάχης, το μετά το καθορίζεται εσείς.

Δεν πρέπει να αμελήσετε όσα θα σας συμβουλέψουν οι γιατροί. Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σας. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν εμπιστεύεστε το γιατρό σας, αναζητήστε άλλους. Αφορά τη ζωή σας, πρέπει εσείς πάνω από όλα να νιώθετε καλά. Μιλήστε, εκφραστείτε, έχετε το δικαίωμα να κλάψετε. Όχι όμως να σταματήσετε την πάλη.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο από τη φετινή καμπάνια για τον καρκίνο εδώ.

Πηγή: www.who.int

Έρευνα, μετάφραση, σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας Για newsitamea.gr

.

The post Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2020, η ασθένεια που σε χωρίζει στα δύο. Ποια μορφή του επικρατεί στην Ελλάδα;(Βίντεο) appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα